vissza a főoldalra

 

 

 2015.07.22. 

MEGJELENT a MAGYAR FÓRUM XXVII. évfolyamának 30.száma!

A tartalomból:

ÚT AZ EURÓPAI EGYESÜLT ÁLLAMOK FELÉ (címlapon)

Francois Hollande francia elnök a hétvégén megjelent írásában nem kezdeményez kevesebbet, minthogy az eurót használó államok alkossanak egy közös kormányt, sőt parlamentet. A 19 állam közös kormányának és törvényhozásának jogosítványai, megalakulása, viszonya a nemzeti kormányokhoz és az EU testületeihez nem tisztázottak Hollande cikkében. A felvetés sem teljesen új, Jacques Delors korábban hasonló kezdeményezést jegyzett. Hollande felvetése a közeljövőben nem tűnik megvalósíthatónak, mégis a cikknek jelentősége van. Az elkövetkező időszakban az Európai Unió legnagyobb kérdése a központosítás.

 Csurka István: KEZDŐDIK A DÁRIDÓ (2.oldal)

Nem szabad tehát lagymatagnak és bizonytalannak lennünk, amikor harcolunk ellenük. Soha nem szabad elfelejtenünk, hogy mik voltak. Nem szabad elhinnünk egyetlen szavukat sem.

Ez, ami történt, nemcsak a választásokkal történt, hanem egy folyamatos, kiszámított, hatalmas erőkkel végrehajtott magyarellenes hadművelet részeként. Ne a népet okoljuk, hogy lépre ment. Nézzük meg a saját felelősségünket is ebben. És tudjuk, hogy csak a most lépre ment magyar nép rázhatja le magáról azt az igát, amit most magára vett. Ezért az új magyar tisztulásért, felébredésért kell dolgoznunk. Ez nem pártnagyság kérdése. Ez különben is az egész magyar keresztény és népi-nemzeti értelmiség kérdése. Ez a dáridó csak addig tart, amíg a magyar nép rá nem jön, hogy becsapták. (1994)

 KORMÁNYINFÓ 18 (5.oldal)

Ma negyed éve, hogy hétről hétre farkasszemet néz csütörtökönként egymással: a kormány és a sajtó. Ez egy szép kerek intervallum, értékelésre érett. Első megállapításom, jól döntöttek, hogy a háttérbeszélgetések helyett a nyílt terepet választották. Mindenki azt kérdez, amit akar. Ma a kormányinfókat kifejezetten szórakoztatónak találom. A showt a miniszter, Lázár viszi. Az eddigiekhez képest merőben újszerűen, sajátos stílusban. Nem a tévedhetetlenek fölényes magabiztosságával adja elő magát, ha megfogják, visszalép egyet. Nem tudom – mondja –, de utánanézek. Nem azért mondom, de hát milyen slendrián diktatúra az, amelyben akár százszor el lehet sütni kérdés formájában a legvadabb inszinuációt is, amelyben úgy kezdődik a szolidabb fajta újságíró kérdése, hogy „jó napot, mit lopott?” És ezt követik a kicsiny rémségek boltjának lefestett ország tehetségtelen kormányának szörnyű ballépéseiről szóló rágalmak felsorolása, melyekkel külföldön és belföldön egyaránt, a széles neoliberális körben, csak eleven parazsat (szenet) gyűjt fejére.

 TÖRTÉNETEK POLITIKUSOKRÓL (6.oldal)

KENNEDY- Az izraeli szál

Kennedy volt talán az egyetlen olyan amerikai elnök, aki a kétezer éves közel-keleti afférban nyíltan az arabok pártján állt a zsidókkal szemben. Amikor 1959-ben Dávid-csillagos barátainkról kiderült, hogy a Negev-sivatagban már tíz éve működtetik a dimonai nukleáris létesítményt Eisenhowert még sikerült megnyugtatniuk, hogy ott kizárólag békés célú kutatás folyik, de a hivatalt másfél évvel később elfoglaló JFK már nem volt ilyen könnyen átverhető; ’63 tavaszán személyesen is találkozik David Ben-Gúriónnal akit válaszút elé állít: vagy leszerelik Dimonát, vagy az USA minden támogatást megvon a zsidó államtól. Miután ez a beszélgetés lezajlott, Johnson diszkréten üzent Tel-Avivba és tudtára adta Izraelnek, hogy ami őt illeti, semmi baja Dimonával, és ha ő lenne (vagy ha ő lesz) az amerikai elnök, bizony felőle annyi uránt dúsítanak, amennyit akarnak.

 Megvalósulhatnak a kanizsai álmok (7.oldal)

Szeretnénk, ha újra beindulna a sörgyártás

Kormányzati segítséggel bővül a 150 hektáros ipari park, elkerülő út épül, és fellendülhet a turizmus is a Mura-vidéken. Jelenleg Nagykanizsán hét, a környező településeken pedig tizenöt- húsz százalékos a munkanélküliség – nyilatkozta lapunknak Dénes Sándor polgármester.

 Märle Tamás: Nem csak mi gondoljuk így (7.oldal)

Kevésbé szokatlan hír, de mégis fontos, hogy Thomas de Maiziere német szövetségi belügyminiszter is mellénk állt bevándorlásügyben. Azon kevesek közé tartozik, akik nem ész nélkül ítélik el hazánkat az ideiglenes műszaki határzár miatt, hanem belátják, hogy arra szükség van. „Magyarországra súlyos teher nehezedik, az utóbbi hónapokban ott tízezrével vettek fel és regisztráltak menedékkérőket” – mondta Thomas de Maiziere, amit alátámaszt az is, hogy hétvégén minden eddiginél több, összesen 4235 határsértőt fogtak el a rendőrök országszerte.

 A leghitelesebben szeretném megformálni a figurát

Japánban népszerű a Kodály-módszer, és ott szeretik a magyar operajátszást (10.oldal)

Szüle Tamás magánénekes (basszista), a Magyar Állami Operaház tagja: Csak egyszer kértem szerepet; 30 éves tagságom alkalmából szerettem volna elénekelni újra Ochs bárót. De ezt nem engedte az akkori művészeti vezető. Ez egy kissé fájt, de nem annyira, hogy panaszáradatot zúdítottam volna a sajtó felé; rezignáltan tudomásul vettem a döntést. Ám, ahogy beszélgetésünk elején említettem, most újra „fölfedeztek”, és jó és nagy szerepeket is kaptam.

 Hogyan lehet sikeres Putyin projektje (12.oldal)

1. Ha tisztán piaci alapú megállapodásokat köt a többi gazdasági tömörüléssel

(az EU-val vagy az SCO tagjaival).

2. Ha fenn tudja tartani a párbeszédet mind Európával, mind az ázsiai nagyokkal.

3. Oroszországnak diverzifikálnia kell az exportját. A jelenlegi monokultúrás kivitel nagyon sérülékennyé teszi az orosz gazdaságot. Az EU révén talán új termékszegmensekben is meg tud majd jelenni az orosz kivitel (a többi tagállammal együttműködve)  

DURAYMIKLÓS 70 (13.oldal)

Duray Miklós közéleti személyiség, politikus, író, a Szövetség a Közös Célokért társulás elnöke most töltötte be 70. életévét. Ebből az alkalomból az utóbbi öt esztendőben született írásaiból, beszédeiből, interjúiból válogattunk össze hetven markáns gondolatot, így tisztelegve munkássága előtt.

 Csorja Gergely: A magyarság helye a XXI. században (IV. rész) (19.oldal)

– Gazdasági kiszolgáltatottság –

A 22 milliárd dolláros örökölt adósság pillanatok alatt az egekbe szökött. Azok az indítványok, melyek az adósság elengedésére vagy átváltására vonatkoztak óriási ellenállásba ütköztek. Az ellenállás elsődleges oka, hogy az akkor már politikai és elsősorban tömegtájékoztatási birodalmakat, kapcsolati rendszeren keresztül mozgatott bértollnokokat és álszakértőket felvonultató hatalmi csoport, mely minden politikai erőben jelentősen képviseltette magát és melynek közvetlen anyagi és hatalmi érdeke főződött ahhoz, hogy a magyar állam a szocializmusban értelmetlenül elherdált pénzeket a rendszerváltás után magas kamat mellett fizesse tovább, sőt hogy még több, még rosszabb feltételekkel megszerezhető adósságot vállaljon magára, diadalmaskodott.

 

Keresse a Magyar Fórumot július 23-án, csütörtökön az újságárusoknál! De már július 22-én, szerdán 13 és 17 óra között megvásárolhatja kiadóhivatalunkban. Kiadóhivatal: 1092 Budapest, Ráday u. 32. , I. em. 3. Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1575

info@magyarforum.hu

Előfizetéssel kapcsolatos felvilágosítás: +36-30-7545-017

 

Keresse föl a Magyar Fórum Facebook-oldalát! Ha elégedett annak tartalmával, akkor „tetszikelje”, idegen szóval „lájkolja” az oldalt.

 

A CSURKA ISTVÁN EMLÉKBIZOTTSÁG FELHÍVÁSA

 Kedves Honfitársam!

 Bizalommal teli szívvel és abban a reményben keresem fel, hogy sorskérdéseinkben egyetértünk. Végzetes volna tovább halogatni, ezért ki kell mondanunk: tartozunk megőrizni annak az embernek az emlékét, akinek ma ilyen nagy hitele van a magyarság legjobbjai között. A dolog szellemi voltából következik, hogy az őrzés megszervezése egy értelmiségi csoport feladata. Erre vállalkozott a Csurka István Emlékbizottság, amely elnökévé választott.

Négy-öt magyar összehajol – Csurka István emlékére, ez a jelmondatunk. A mintegy 4000 honfitársunktól kapott támogatásának köszönhetően, ígéretünknek megfelelően, 2012. Karácsonyra kiadtuk a Csurka István Emlékkönyvet. 2013 nyarán pedig felavattuk síremlékét, melyen valóságos láng lobog, soha ki nem alvó. Jelképezve őt, a lámpást, aki világított szerte Magyarországon. Csurka István 80. születésnapján bemutattuk Pató Róza Csurka Istvánt ábrázoló bronzplakettjét, valamint Boros Péter szobortervét.

Szeretnénk felhívni figyelmüket, következő nagy célunkra: a Csurka István tiszteletére emelendő köztéri szoborra. Mindamellett országjáró körutat szervezünk, hogy Csurka István a nemzeti emlékezetben is méltó helyre kerüljön. A fiatalságot is bevonnánk a programokba: a középiskolások számára novellapályázatot hirdetünk. Bár elég erőt érzünk magunkban, a feladat azonban olyan nagy és jelentős pénzeszközöket igényel, hogy saját erőből nem győzzük.

Mint karmesternek engedjék meg, hogy Liszt Ferenc Les preludes című művének mondanivalójával búcsúzzam: az ember élete nem egyéb, mint egy csodálatos előjáték a halhatatlansághoz.

 Budapesten, 2015. júliusa

 Barátsággal: Medveczky Ádám a Magyar Állami Operaház Kossuth-díjas karmestere

***

Szíves adományaikat várjuk A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány számlaszámára:  

11712004-20341426

 Kérjük, a megjegyzés rovatban tüntessék fel, hogy „Csurka István Emlékére”.

 A Csurka István Emlékbizottság adománygyűjtése A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány céljaival összhangban történik.

 Az alapítvány adatai: Nyilvántartási szám: 1026; Székhely: 2081 Klotildliget, Vörösmarty u. 16.; Célja: A hazai népi-nemzeti, konzervatív irányultságú kultúra és sajtó támogatása. Az Alapítvány képviselőjének neve, elérhetősége: Medveczky Attila; 1092. Budapest, Ráday u. 32.