vissza a főoldalra

 

 

 2015.07.26. 

Bősön szállásolnak el 500 migránst, elkezdték a felkészülést, helyiek tiltakoznak

Júliusban ötven, augusztusban kétszáz, szeptemberben további kétszázötven migránst helyeznek el Bősön. Ausztria, ha szükségét érzi, három vagy négy évig is meghosszabbíthatja az erről kötött egyezményt. Bős lakosai tiltakoznak az ellen, hogy jelenleg Ausztriában tartózkodó menekülteket szállásoljanak el a településen, ahol már megkezdték az erre kiszemelt épület felújítását.

 A szlovák és az osztrák belügyminiszter nemrég megállapodott abban, hogy a magyar-szlovák határon fekvő Bős községben található egyetemi épületben szállásolnak el 500 migránst, akiket az ausztriai Traiskirchenben lévő menekülttáborból visznek át oda több csoportban.

 A pozsonyi műszaki egyetem négyemeletes épülete a nyolcvanas évek elején épült, először a bősi vízierőművön dolgozóknak, majd diákoknak adott szállást. 1992-ben megállapodás jött létre a szlovák belügyminisztérium migrációs hivatala és az egyetem között a rászorulók befogadásáról.

Jaroš, az elszállásolást irányíró egyetemi alkalmazott az APA osztrák hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy az épületnek van moziterme, mellette pedig futball- és röplabdapályája is, ami hasznos, mivel az utóbbi idők tapasztalatai szerint nem árt, ha a menekülteknek szabadidős tevékenységet biztosítanak. A háromszáz négyzetméteres konyhában hétfős személyzet dolgozik és naponta 2500 személyt tudnak kiszolgálni.

Az APA megkérdezte a projekt vezetőjétől, mi a személyes véleménye arról, hogy a település lakosai nem nézik jó szemmel migránsok bősi elhelyezését. Jaroš ezt azzal magyarázta, hogy a helybelieknek "meghamisított értesüléseik" vannak. Bős magyar ajkú lakosai közül ugyanis sokan a magyarországi tévéadók hírműsorai alapján alkotnak képet a menekülthelyzetről.

 A polgármester, Fenes Iván a lakosokhoz intézett nyílt levélben leszögezte, hogy Bős vezetése a múltbeli tapasztalatok és a jelenlegi világméretű gondok alapján elhatárolódik a kormány tervétől, hogy a községben menekülttábort hozzanak létre. A levél szerint minden rendelkezésre álló eszközzel megpróbálják majd megakadályozni a tábor létrehozását.

 A szlovák migrációs hivatal állásfoglalása szerint az elmúlt 17 évben 4210 embert szállásoltak el itt, akik nem okoztak olyan gondot, amellyel Bős lakosainak meg kellett volna küzdenie. A polgármester, aki 25 éve vezeti a várost, arról beszélt, hogy a lakók fenntartásai jogosak, főleg akkor, amikor még hivatalos forrásból ő maga sem kapott tájékoztatást arról, hogy mikor, milyen ütemben helyezik el a migránsokat és hányat.

 Bős lakosai aláírásgyűjtésbe kezdtek a menekültek elhelyezése ellen. A petíciót kezdeményező 31 éves helyi vállalkozó, Jakus Zoltán szerint a Facebookon meghirdetett akció akár 2500 támogatóra is találhat.

A környéken lakók leginkább a terjedő betegségektől és a terroristaveszélytől tartanak.

 

Gräf Szilvia, mti/Felvidék.ma

Fotó: archív, pravda