vissza a főoldalra

 

 

 2015.07.26. 

Nosztalgia

Hívei megemlékezést tartottak a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben, Kádár János sírjánál, halálának évfordulóján július 6-án. Egy sajtóbeszámoló szó szerint idézte a megemlékezés meghívó-szövegét is, amelyet a legnagyobb közösségi oldalon is közzétettek.

Nem vitatván, hogy nyilván voltak olyanok, akiknek jó volt a Kádár-érában élni, és élvezték az előnyeit a „legvidámabb barakk” áldásainak, azért nyomatékkal ki kell jelenteni, hogy akár Kádárt magát, akár a róla elnevezett történelmi korszakot nézzük, sok mindenre lehet okunk, csak a sóhajtozásoktól tarkított, „Bezzeg a Kádár idején…” kezdetű mondatokra nem.

A születési helye és anyjától kapott eredeti családneve után „a fiumei Csermanek” néven is emlegetett Kádár János 17 évesen került kapcsolatba a munkásmozgalommal és a kommunista ideológiával. A Horthy-rendszerben megjárta a börtönt is, ami később nagy előnyére vált. Amikor 1945-ben, a II. világháborút követően a szovjet hadsereg és a Szövetséges Ellenőrző Bizottság felügyelete és jóváhagyása révén a kommunisták bekerültek a közélet legelső vonalába és megkaparintották a belügyi tárcát, Kádár János rögvest komoly pozícióba került, sőt később belügyminisztert is csináltak belőle Rákosiék. Aktívan részt vett a Magyar Államrendőrség Politikai Rendészeti Osztályának (PRO) kiépítésében, amely osztály később ÁVO, majd ÁVH néven a magyar történelem legkegyetlenebb, legaljasabb belügyi alakulata lett. Maga az ÁVH elnevezés is Kádár nevéhez fűződik, hiszen belügyminiszterként az ő utasítására keresztelték át az ÁVO-t.

Az új néven működő belügyminisztériumi osztály jogköre is kiszélesedett, értsd: még több dologért sanyargathatták kvázi legálisan a paraszti társadalmat, a papokat, lelkészeket, és az arisztokrata származásúakat. Ha csak ennyi – a PRO-ÁVO-ÁVH körüli bábáskodás – fűződne is a nevéhez, már akkor sem lenne ok arra, hogy mártírként, vagy pláne példaképként, nagy államférfiként tekintsünk Kádárra, hiszen közismert, hogy hány ember letartóztatása, megkínzása, tönkretétele, meggyilkolása szárad ennek a szervezetnek a nem létező lelkiismeretén.

Ám Kádárhoz korántsem csak ennyi társítható. Aktív szerepet játszott a Rajk-perben, majd – miután Sztálin halálának és az azt követő „enyhülésnek” köszönhetően sikeresen túlélte a saját elvbarátai által rámért újabb börtönt – újból a politikai élvonalba került, és ott is maradt egészen haláláig. Ennek a közel negyven éves időszaknak a legfontosabb momentuma, amikor 1956-ban elárulta a forradalmat. Előbb részese volt a Köztársaság téri összetűzés kirobbantásának, majd november 1-jén Moszkvába távozott. Innen a szovjet tankokkal tért vissza és vette át – a szovjetek teljes bizalmát élvezve – az ország vezetését, vállalva egyrészt a kommunista restaurációt, másrészt az elvárt megtorlások levezénylését is. Kádár Jánosnak tulajdonítják az 1956 utáni magyar történelem egyik legsötétebb mondatát, amelyben – egy Politikai Bizottsági ülésen – afelett sajnálkozott, hogy bár az ellenforradalom  leverése után lehetőségük lett volna 1600 fasisztát megsemmisíteni, ezt sajnos nem tették meg.

Igaz, hogy Kádár idején semmiféle személyi kultusz nem volt Magyarországon. Nem kellett a neve hallatán felállva tapsolni, mint néhány évvel korábban Rákosinak. Az is tény, hogy a növekvő recesszió miatt 1968-ban kényszerűen bevezetett Új Gazdasági Mechanizmus életbe lépése után a többi szocialista országhoz képest szabadabb lett a légkör, főleg gazdaságilag. Ám ezzel nagyjából véget is érnek a rendszer pozitívumai.

Bármennyire próbálják is „puha diktatúrának” lefesteni a Kádár-korszakot, utalva arra, hogy ekkor már nem volt állami terror hazánkban, a valóság ennek éppen a szöges ellentéte. 1956 után, a korai Kádár-rendszerben a forradalmi részvétel miatt számos kivégzés történt, és rengetegen kerültek börtönbe, internálótáborba. A börtönbüntetésüket letöltők egy jelentős részét még szabadulásuk után is vegzálták a különböző belügyi hatóságok. A különféle belügyi átszervezések révén a Kádár-korszakban született meg a Munkásőrség és a Belügyminisztérium hírhedt III-as Főcsoportfőnöksége is. Ezek a szervek, különösen a III-as Főcsoportfőnökség egészen a rendszerváltásig végezték átkos tevékenységüket. Beszerveztek, megfigyeltek, adatokat gyűjtöttek, és fogott emberek egész sorát „termelték ki” az élet minden területén.

Ha pedig eltekintünk a terrortól, és annak végrehajtó szervezeteitől, személyeitől, akkor is lesújtó képet kapunk. A Kádár-korszak a kontraszelekció klasszikus időszaka, amelyben a középszer kerül uralomra, a valódi kezdeményezőkészséget, az újító tehetséget pedig módszeresen megfojtják. Ennek az utóhatásai figyelhetőek meg még a mai napig is. Úgyszintén halálos bűnt követett el a nemzet ellen a Kádár-korszak abban is, hogy nem tett semmit az ő idején megkezdődő és egyre felgyorsuló népességfogyás ellen, sőt a társadalmi anomáliák megjelenése és a mind mélyebb gazdasági válság csak tovább növelte a természetes fogyást.

Mindent egybevetve: lehet nosztalgiázni, lehet virágot vinni az egykori vezér síremlékére, pozitív kommenteket írogatni a felhívás szövege alá, de egy pillanatra sem szabad feledni, hogy a most nosztalgiával emlegetett Kádár 1956 előtt a legsötétebb dolgoknak is személyes részese volt, a nevével fémjelzett korszak pedig csak a Rákosi-terrorhoz mérten volt enyhébb, valójában diktatúra volt a javából. Így aztán illendő hangosan és ellentmondást nem tűrően rendre inteni azokat, akik a végén még szentet, hőst vagy éppen mártírt akarnak faragni az emberként és államférfiként egyaránt leszerepelt Kádár Jánosból…

 

Kovács Attila