vissza a főoldalra

 

 

 2015.07.26. 

Gútán gyűjtik a Magyarok Kenyere felvidéki búzáját

Idén Gúta a helyszíne a felvidéki gazdák által fölajánlott búza összegyűjtésének. Ebből kifolyólag széleskörű gyűjtést hirdettek meg, hogy összegyűljön a Magyarok Kenyere "felvidéki összetevőjét"!

 A Gazda Polgári Társulás július 9-én Gútán a Hotel Leonorban tartott konferenciát a Gyarapodó Régióért előadássorozaton belül, melynek fő tematikája: „Az őstermelői piacok fellendítése" volt.

 Pikáli Róbert a rendezvényen tolmácsolta a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fórumának június 17-ei lendvai ülésén közzétett felhívását, mely a Magyarok Kenyere összefogáshoz való csatlakozást terjesztette elő, a hátáron túli magyar gazdák körében. Az kezdeményezés 2011-ben indult, melynek célja, hogy minden évben búzát gyűjtsenek a rászorulóknak. Határokon túlról az ott összegyűlt és összeöntött búzából egy zsáknyit jelképesen eljuttatnak Mohácsra, melyből kenyér készül és a Szent István napi szentmisén az esztergomi érsek áldja meg. A hátáron túli területen összegyűjtött búza mennyiségének megfelelő liszttel támogatja idén Magyarország a rászorulókat.

 A törekvés fő célja, hogy jó példával járjanak elő a magyar gazdálkodók, összetartásból, kitartásból, gondoskodásból.

 Az összegyűjtött búzáért a legnagyobb értéket kapják cserébe a rászorulók, az összetartozás mindent felülmúló érzését, egy közös cél eszme követését, azt, hogy be tudják bizonyítani, a több évszázadnyi megpróbáltatás sem törheti meg egy nép összetartozni akarását és emberségét. Egy érzést, egy fonalat kínál ez az összefogás, nemcsak a rászorulóknak, hiszen augusztus 20-án egyszerre dobbanhat a szív minden magyarban: „Én is hozzátettem valamit, ha csak egyetlen búzaszemet is!"

 A törekvés eddig hihetetlen mértékű pozitív támogatást kapott. Az első évben 2011-ben 10 tonna búza gyűlt össze, 2012-ben 20 tonna, 2013-ban 100 tonna. 2014-ben a Magyarok Kenyere program rekordot döntött, 215 tonna összegyűjtött búzával, mely 420 magyar és 51 határon túli településről gyűlt össze.

 Idén a kárpátaljai rászorulók támogatása a cél. Szlovákiában a koordinálást a gazdák körében a Gazda PT, ezen belül Pikáli Róbert kapta feladatul.

 

(felvidek.ma)