vissza a főoldalra

 

 

 2015.07.26. 

Tusványos – Létezik-e titkos EMNP-RMDSZ megállapodás Marosvásárhelyen?

Nagy kihívások előtt áll a marosvásárhelyi magyar közösség, hiszen, ha magyar polgármestert szeretnének, akkor – az erdélyi magyar politikai szervezetek választási elképzeléseit felülírva – ősszel összehangolt előválasztásokat kell szerveznie, majd az előválasztásokat megnyerő jelöltet fegyelmezetten, a politikai lólengéseket, csatározásokat mellőzve, polgármesteri székbe juttatnia.

 Kelemen Attila Ármin moderálásával két polgármesterjelölt, Portik Vilmos, az Erdélyi Magyar Néppárt, Barabás Miklós, a Civil Elkötelezettség Mozgalom jelöltje, valamint Brassai Zsombor, a Maros megyei RMDSZ elnöke beszélgetett. Az eszmecsere során több – vitát kiváltó – marosvásárhelyi problémát is megfogalmaztak, a leghevesebb vita a vegyipari kombinát további sorsával kapcsolatban alakult ki.

 Portik Vilmos egyetért azzal a véleménnyel, hogy ha a kombinát tovább szennyezi a város levegőjét, akkor be kell zárni. Portik szerint nincs megoldva Vásárhelyen a kerékpárutak helyzete, pelenkázókra lenne szükség egyes köz- és más intézményekben, valamint nem kielégítő a parkolók helyzete sem, itt a Megyei Kórház körüli állapotokra utalt. Arra a kérdésre, hogy elképzelne-e román jelölt támogatását a polgármesteri tisztségre, azt válaszolta, hogy Smaranda Enache jelölését támogatták, ám jelenleg néppártosként, és az előválasztások résztvevőjeként is mindenképp magyar polgármester jelölésében és megválasztásában gondolkodik.

 Brassai Zsombor egy olyan felvetésre utalva, amely szerint az RMDSZ már jelenleg is tagja a városi tanácsnak, azt mondta, hogy egy tanácsi döntéssel nem lehet megváltoztatni Marosvásárhely életét, ide szélesebb polgári-civil és szakmai összefogás kell. Szerinte is be kell zárni a kombinátot, viszont beszélni kell a gazdaság jövőjéről, mert a jelenlegi tapasztalat az, hogy munkahely hiányában tömegesen vándorolnak ki a fiatalok külföldre. Brassai szerint Soós Zoltán olyan fiatal szakpolitikus, aki intézményvezetőként is kiváló a Maros Megyei Múzeum élén. Az elnök szerint fontos, hogy a jelöltnek milyen mértékben sikerül elnyernie a közösség támogatását, mert mindig disszonancia volt a városvezetés és a város közössége között. Javasolni fogja az RMDSZ frakciónak, hogy kezdeményezzék népszavazás kiírását a káros-zajos kombinát bezárásával kapcsolatban. Véleménye szerint a város polgármesterének elsősorban marosvásárhelyinek kell lennie, aki aprólékosan ismeri a város problémáit és jól kijön mind a magyar, mind a román közösséggel.

 Brassai és Portik is elvetette a közönség soraiban ülő Vass Levente azon javaslatát, hogy a kombinátnak plusz egészségbiztosítási járulékot kellene fizetnie a marosvásárhelyieknek, illetve – katasztrófa esetére – képzéseket szerveznie. Mindkettőjük szerint a létesítmény bezárása a megoldás.

 A moderátor kérdésére, hogy létezik-e titkos EMNP-RMDSZ megállapodás, mindketten nemleges választ adtak.

 Barabás Miklós civil aktivistaként, a CEMO tagjaként lépett be a küzdelembe, szerinte számos olyan eszközt, dolgot tanult meg, amely eredményesen használható a városvezetésben, ezek jóval hatékonyabbak a jelenleg használt eszközöknél. A város multikulturális jellegének megőrzését tartja fontosnak, mivel – véleménye szerint – a magyar közösséget eltüntetik, elnyomják. Barabás szerint hiányzik Marosvásárhelyen a szociális érzékenység, egy szűk politikai, gazdasági elitet szolgál ki a városvezetés. Nem gondol senki például a gyerekeit egyedül nevelő anyákra. Átláthatatlan a közpénzek elköltése, egy világos pénzügyi stratégiára lenne szükség, a közpénzeket nem cirkuszra kellene elkölteni. Nagyon alapos koncepciót dolgozna ki a kombinát bezárására, ezt azért is emeli ki, mert úgy látja, hogy a városban jelenleg a közfolyamatok nagy része koncepció, tervezés nélkül zajlik. Arra a kérdésre, hogy kivel kötne megállapodást, azt válaszolta, hogy nem tartja hasznosnak a mutyizást, az első vásárhelyiek érdeke, azt kell képviselni.

 Mindannyian egyetértettek abban, hogy igencsak visszafogott a marosvásárhelyieknek az előválasztás iránt tanúsított érdeklődése, a szavazópolgárok tíz százalékára számítanak.

A beszélgetésen, többek között, a Kolozsvár Vásárhellyel összekötő autópálya befejezéséről és a városi közszállítás hatékonyabbá tételéről is szó esett.

 

Z. Nagy István

tusvanyos.ro