vissza a főoldalra

 

 

 2015.07.26. 

Kincskeresők

A „kreatív” – latin eredetű kifejezés, amely alkotót, teremtőt jelent. Civilizált világunkban kettészakadt a társadalom: gyártókra és fogyasztókra. A gépek végzik helyettünk a dolgokat, így a teremtésből, a mindennapi alkotásból lassan kiszorul maga az ember. Pedig Isten saját képmására alkotott bennünket. Nagy bűn, ha gépekké válunk!

Legelső tennivalónk a több gyermek vállalása lenne! Hisz egy nagyobb család idővel közösséggé válik, és ez máris egy termő, teremtő kiindulópont; „mert az ember csorba egyedül” –, hogy idézzek a népi mondások gazdag tárházából!

A nagycsalád, a közösség pedig az a „jó föld”, a jó talaj, amelyben megteremhet a dal, a játék, a mese; az érdekesebb eseményekből pedig megszülethetnek a történetek, amelyek tovább színeződve, szájról-szájra csiszolódva idővel a szellemi alkotóművészet csodálatos virágaivá, termő fáivá nőhetnek! Hogy az ember is – hasonlóan a Teremtőhöz – „gyönyörködhessen” a hetedik napon.

Hajdanán – az elektronika és az iparosodás megjelenése előtt – maguk a hétköznapok (vagy, ahogyan a csángók említik a dolgos-napokat: méhesnapok!) is, fantáziát igénylő, megfigyeléseken alapuló, szintetizáló, alkotó napok voltak, hiszen a paraszti munka, amely a legfontosabbat, a létfenntartást szolgálta, összhangban működött a természettel: mert nem lehetett az embernek az Istennel tréfálni. Csángóul mondva: „pogocsálni”.

Ha már létünk ebbe a (globalizált) világba adatott, ahol a munka már nem alkotás, és a munkás is csupán egy nyomorult csavar az irányított gépezetben, törekedjünk tudatosan a kreativitásra! Legalábbis ott, ahol még lehet. A művészeteken kívül, hol van még lehetősége az embernek a teremtésre? A játékban mindenképpen! Először is, hagyjuk gyermekeinket játszani: ne adjunk mindent készen a kezükbe – mert azt hamar megunják! Megérzik, hogy csupán egy kis részt kaptak az egészből!

Az égi szférából, a mennyből, a teremtésből űzzük ki őket, ha megvesszük nekik az előre gyártott, készen kapható divatos gyári termékeket. Ne űzzük még őket ki saját kis „édenkertjükből”! Hagyjuk még őket önfeledten játszani! S ne legyünk mindenképpen okosabbak náluk! (A játékban legalábbis ne!)

Hogy mire gondolok? Mesélek egy megtörtént esetet, amely egy kiváló színészházaspárral történt: egyetlen gyermekük boltosat játszott. Egyszerre volt vevő és eladó, párbeszédet játszott önmagával; ő volt pulton innen és túl, s ezt oly gazdag fantáziával tette és oly ügyesen árulta saját portékáját (természetesen fennhangon), hogy a szülők csak ámultak a háttérben! Másnap az apuka, hogy örömet szerezzen kislányának, kicsi papírzacskókat vásárolt, és megtöltötte azokat cukorral, liszttel, rizzsel, s ezeket nagy örömmel átadta – mint kész kelléket – kislányának, hogy ezt vigye a „boltba” a pult mögé! (Korábban a kislány az üres markával jelezte és dobta be a vevő kosarába a képzeletbeli árut.)

Az apa jót akart: megtöltötte a kis zacskókat igazi cukorral, igazi liszttel, mákkal stb., hogy komfortosabb legyen a játék. De a gyermek hamarosan abbahagyta a „boltosat”, s visszaadta az apjának az egyik megtöltött zacskót, pityeregve mondván: – Apu, ezzel nem lehet játszani, mert ez mindig kipereg! Bizony, ha matériával pótoljuk a fantáziát, az mindig kipereg!

Amikor az ember még úgynevezett homo-faber volt, együtt dolgozhatott a család apraja-nagyja. A gyerekeket is be lehetett vonni a munkába: nem voltak eltiltva tőle, sőt… A gyermek érezte, hogy amit csinál, az fontos, és hasznos: ezzel önmagát is megbecsülte! Boldog volt, és sohasem unatkozott.

Mára sajnos, homo-commersekké váltunk, s élményszerzés helyett maximum együtt megy a család vásárolni. Más feladata nem is lehet ilyenkor szegény gyereknek, mint nyúzni a szüleit: ez is kellene, meg az is kellene! Tudom, nagyon nehéz együtt játszani manapság a gyerekekkel, mert valójában otthon sincs igazi teendő – különösen a városi lakásokban. Hiszen gépek végeznek mindent. De itt a nyár: találjunk ki gyermekeinknek különböző „kincskereső” játékokat! S játék közben rájövünk, hogy maga a gyermeki fantázia az a csiszolatlan gyémánt, amely bennünket is kincskeresőkké tehet. Ezekre a gyémántokra rálelni – gyermekeinkben –, ez az igazi kincskeresés!

 

Faragó Laura