vissza a főoldalra

 

 

 2015.07.26. 

„Tök jó Csobánkán, mert itt mindenki mosolyog!”

600 árva és nehéz sorsú gyerek táborozott együtt

„Ez a magyar egység!” – mondta Szűcs Balázs atya a IX. Szövetség az életért tábor főszervezője, mikor a Csobánkai Cserkészparkba érkező gyerekcsoportok bemutatkoztak egymásnak, hiszen határokon innen és túlról jöttek hozzánk a fiatalok: a Pilisi Gyermekotthon lakói, kőbányai és Berettyóújfalu környéki mélyszegénységben élő gyerekek, kárpátaljai és csíki gyerekotthonosok, felvidéki, délvidéki és csángó nehéz sorsúak.

Összesen 160 önkéntes foglalkozott egy héten át a gyerekekkel, akiket négy altáborba, azon belül pedig 25-30 fős csapatokba osztottak; a kilencedik alkalommal megrendezett együttlét ezúttal is változatos programokban és nagylelkű adományokban bővelkedett. Csobánkán kézműves foglalkozásokon, sport- és akadályversenyeken, bográcsozáson, csángó táncházon, koncerteken vettek részt a gyerekek, ezenkívül egy napot töltöttek a Budai Várban, vendégei voltak a Magyar Nemzeti Galériának és a Magyarság Házának, majd hajókázhattak a Dunán az Északi vasúti összekötő hídtól a Rákóczi hídig az Európa hajón. Bemutatókkal és egyéb színes programokkal fogadta őket a gödöllői Lázár Lovaspark, valamint strandolhattak a mogyoródi aquaparkban is.

Esztergomban megnézhették a bazilikát, majd mellette egy reneszánsz kori ruhát viselő utcazenész kezdte szórakoztatni a gyerekeket; székely, csángó, cigány és más dallamokat játszott furulyáján, melyekbe a különböző vidékekről érkezők énekkel és tánccal be is kapcsolódtak. Ezt követően a város élményfürdőjébe ment a tábor, ahol a kedvezményes belépés mellett az összes résztvevőt két palacsintával ajándékozták meg. A három fiatal hölgy, akik másfél napig sütötték, majd kiosztották a palacsintákat, majdnem megkönnyezték a sok „köszönöm”-öt, amit a gyerekektől kaptak. Mint mondták, még soha nem találkoztak ilyen kedves és hálás gyerekekkel a strandon.

Kiemelendő, hogy a rendezvényt idén felvették az Erzsébet-táborok közé, mely óriási anyagi támogatást jelentett, valamint az Erzsébet-táborok programigazgatója, Deutsch-Für Ágnes meglátogatta a tábort és kisebb ajándékot hozott a gyermekeknek. Szintén jelentős pénzbeli hozzájárulást biztosított Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, aki ugyanúgy ellátogatott Csobánkára, érdeklődéssel nézett körbe a táborban, majd elbeszélgetett a gyerekekkel is.

Nem csak pénzbeli adományokat kapott a tábor, voltak akik az ételt biztosították, mások ruhával járultak hozzá. Egyik nap reggeltől estig fodrászok álltak a gyerekek rendelkezésére, másik nap pedig optikusok érkeztek Csobánkára, segítségük igazán hasznos volt: mind a hatszáz gyerek szemvizsgálaton vett részt, közülük 140-en kaptak szemüveget a tábor végén. Óriási felajánlások ezek, hiszen legtöbbjüknek egyáltalán nincs módjuk szemvizsgálatra menni, a szemüvegvásárlásról nem is beszélve.

Az adományokon és a színes programokon túl talán még többet jelentett a gyerekeknek az a figyelem és törődés, amelyet az önkéntesektől és a tábor vezetőitől kaptak. Reméljük, hogy mindezeknek köszönhetően töltekezni tudtak a hét során és otthonaikba visszatérve sugározni tudják a tábor vidámságát és örömét. Azt a kis világot, melyet az összetartozás, a szeretet és a derű jellemzett.

Egy csángó kisfiú csak ennyit mondott erről a világról: „Tök jó Csobánkán, mert itt mindenki mosolyog!” Vagy, ahogy tavaly egy magyarkanizsai gyerek fogalmazott: „a Mennyország olyan lesz, mint Csobánka, csak nem leszünk fáradtak.”

 

Märle Tamás