vissza a főoldalra

 

 

 2015.07.26. 

Menekültet verni

20 évvel ezelőtt egy Srebrenica nevezetű városban amerikai közvetítéssel elboltoltak pár tízezer bosnyák életet. Az amerikaiak és úgy általában a nagyhatalmak tudtával végrehajtott mészárlásnak végül 8372 muszlim férfi és fiú esett áldozatául. Az üzlet áldozatai a bosnyákok mellett a holland békefenntartók lettek, akik – felsőbb utasításra – tétlenül nézték végig a mészárlást, amiért végül őket próbálták felelőssé tenni. Valójában a nagyhatalmi cinizmus eszenciája juttatott tömegsírba több mint 8000 bosnyákot. Milosevicék cserébe később nem támogatták teljes erejükkel a Krajnai Szerb Köztársaságot, melynek hadserege megsemmisítő vereséget szenvedett a horvátoktól 1995-ben.

Ettől függetlenül a mészárlás végrehajtóit, a katonákat és a katonai vezetést nem lehet felmenteni. Ezek az emberek tudatosan készültek a népirtásra. Radovan Karadzic boszniai szerb elnök kijelentette, hogy ha elfoglalják a védett városokat, ahova a környékbeli bosnyákok menekültek, akkor „térdig fog érni a vér”. Azóta 20 év telt el és most máshonnan érkező muszlim tömegekről szólnak a hírek.

A Betyársereg, egy volt és talán ma is aktív rendőrökből, katonákból és titkosszolgálati emberekből is összeállított csoport, nekiindult menekülteket verni Ásotthalomra. Ott polgármester Toroczkai László, a Hatvannégy vármegye vezetője, aki 2006-ban nekivezette a népet az MTV székháznak, és aki ezzel sokat tett a Jobbik felfutásáért. Toroczkai megetette a menekültverésre készülő csoportot, adott melléjük egy mezőőrt, de nem tartott velük. Ez neki ma már a biztos anyagi háttér mellett nem fér bele.

A menekültverés végül meghiúsult, mert a csapat eltévedt.

A Jobbik ma is élvezi ezeknek az embereknek a támogatását, Vona Gábor ma is üzenget nekik, hogy ő ugyan nem állhat ki mellettük, de ellenük sincs. Értsék meg, különben a Jobbik sohasem jut hatalomra. A Jobbik közben a magyar közélet talán legcinikusabb politikai formációjává vált. Cukiságkampány, cigányellenesség, középpártiság, iszlámbarátság, oroszbarátság, európaiság, nemzeti radikalizmus, ideológiamentesség, programpártiság és még ki tudja hány egymásnak ellentmondó jelzővel írható le a párt eklektikus működése. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a pártban legalább egy külföldi titkosszolgálat aktívan üzemel, akkor talán mégsem állhat ez a formáció annyira messze a véres háború provokálásával Szerbiát tönkretevő és megannyi szenvedést okozó társaságtól.

Radovan Karadzic csetnik felmenőkkel büszkélkedő, pszichiáter és költő, aki megalapította a nacionalista Szerb Demokrata Pártot és vidáman szervezte a háborút Slobodan Milosevictyel együtt, aki tőrőlmetszett kommunista volt. Ez a politikai sokszínűség talán ismerős a Jobbikból is. Igaz, a szerbeknek nem voltak zsidó származású antiszemitáik.

 

Csorja Gergely