vissza a főoldalra

 

 

 2015.07.26. 

KRÍZIS

Azt mondják, ez pusztán görög ügy, de szerintem minden félperifériára tolt vagy csúszott ország ügye. Ahol a hazai termelési bázis fejlesztése helyett a fesztiválozás és a szimpla fogyasztói társadalom építgetésével megelégszenek, csak idő kérdése, hogy a „szabadpiac mindent elintéz” dogmát istenítők varsájának foglyai legyenek.

Az nem titok, hogy Görögország ezt az adósságmennyiséget visszafizetni képtelen. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértői és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke is azt állítja: át kell rendezni a görög adósságot és egy részét el kell engedni. Csábító nyilatkozatok hangzanak el, melyek szerint a megszorítások erőltetése következtében való szakítás okán (tehát ha kirúgták volna a görögöket) az eurózóna megszűnne a remény, a demokrácia és a prosperitás jelképének lenni. De azért azt senki sem olvashatja ki a nyilatkozatokból, hogy egyszerre jó ember lett a hóember. Nem. A geopolitika itt a döntéseket irányító főszereplő. 1981-ben nyilván nem véletlenül lett Görögország tag. A görög történelemmel összenőtt külső eladósodás az EU-ba való belépés (1981) után úgy növekedett, mint a hólabda, amely lefele gurul a hegyről. A komprádor burzsoázia, a gazdasági-politikai elit, mert neki az integráció előnyökkel szolgált, a liberálisok által nálunk is fetisizált mindenható szabadpiaci erőkre bízta az ország gazdasági fejlődését. Majd a piac elintézi mondták: hát, ami azt illeti el is intézte őket szépen. Vették fel a kölcsönöket, a Goldman Sachs segített a statisztikák hamisításában, a hazai termelési bázis kiépítése helyett a legszimplább, leghülyébb fogyasztói társadalom kiépítésére ment el a rengeteg kölcsön. Sőt a termelési bázis fejlesztéséről, mint a periférián lévő országokban általában, a görögök esetében sem lehetett hallani. Ha ’81 előtt volt is valami kis kezdemény, azt még csírájában eltaposták. Pedig hát az integrációnak lehettek volna, sőt ma is lehetnének nemesebb céljai is.

És a szomorú az, hogy most sem a görög válság megoldásán törik a fejüket. Szó nincs valamiféle görög termelésre alapozott gazdasági bázison való építkezésről. Á, dehogy! Amerika, miután Oroszország és Kína belengette, hogy szeretettel várja a kitaszítottat, elkezdte bizgetni Európát, hogy ne őrüljön már meg, Görögország geostratégiai helyzetét a Földközi-tenger keleti medencéjében vegye már figyelembe! Egy dörzsölt vezető ennek a kivételes helyzetnek megkérhette volna az árát. Tulajdonképpen szerintem bármit kérhetett volna Ciprasz ám a fináléban mégis elgyengült. Európának közben a fejébe verték, hogy az USA és a NATO geostratégiai érdekei mindenek felett. Putyin most is eszénél volt természetesen. Hogy miért húzták ezt az ügyet, mint a rétestésztát? Miután az USA érdekei mellett Németország érdekei is eltörpülnek s az euró meggyengítése se tesz rosszat ugyebár a dollárnak, be akarták bizonyítani, hogy az EU egy gittegylet! Oszt jó napot! Tudom, ilyet nem hogy kimondani, de még gondolni sem lehet, én meg leírom: miért is kell Németország és Oroszország együttműködését tűzzel-vassal irtani? Miért kell teleóbégatni a világot, hogy formálódik az orosz–kínai tengely? Miért nem hagyták békén az arabokat, miért szabadították a világra az Iszlám Államot? Miért özönlenek milliók Európába? Ezek olyan kérdések, amelyekre választ kellene találnunk! Ezek olyan kérdések, amelyek miatt ma Magyarországon minden ép elméjű, nem szélütött, legalább harminc éves embernek azon kellene törnie a fejét, hogy mit tegyünk, hogy jól tegyük. Ennek érdekében kellene szót érteniük a hatalmon lévőknek és az ellenzéknek. Ehelyett piti, kispályás torzsalkodásokkal vagyunk tele. Persze azokkal, akik még ezután is a megszorításokra épülő, majd a piac mindent elintéz, neoliberális pénzügyi politika hívei, bizony isten nincs mit kezdeni. Két okból: ha nem látják elavult dogmáik tarthatatlanságát, akkor hülyék, és azért, ha meg látják, és mégis emellett kardoskodnak, akkor aljasok, és azért.

 

cz