vissza a főoldalra

 

 

 2015.07.26. 

4 százalék feletti reálbér-emelkedés az első öt hónapban

Január-májusban ismét számottevő mértékben, 4,1 százalékkal emelkedtek a reálkeresetek a nemzetgazdaságban a KSH július 21-ei gyorstájékoztatója szerint. Ezzel 29 hónapja folyamatosan emelkednek a reálbérek Magyarországon. A versenyszférában – a legalább 5 embert alkalmazó vállalkozásoknál – jelentős, 48 ezres létszámbővülés ment végbe 2014 májusához képest.

Nemzetgazdasági szinten a bruttó kereset 242 700, a családi kedvezmény nélkül számított nettó kereset 159 000 forint volt január-májusban, ami a változatlan adórendszer következtében egyaránt 3,5 százalékos emelkedést jelent éves alapon. A családi kedvezményt is figyelembe véve a nettó keresetek átlagát 165 800 forintra becsüli a KSH.

 A közfoglalkoztatás hatása nélkül a vállalkozásoknál 261 000, a költségvetési intézményeknél 240 500, míg a nonprofit szervezeteknél 230 900 forint volt a bruttó keresetek átlaga az első öt hónapban.

 A fogyasztói árak átlagosan 0,6 százalékos csökkenése következtében a reálbérek növekedése az év első öt hónapjában meghaladta a nettó bérnövekedést. Így nemzetgazdasági szinten 4,1 százalékkal, míg a közfoglalkoztatás hatása nélkül 3,7 százalékkal növekedtek ez idő alatt a reálkeresetek. A közfoglalkoztatással szűrt reálbér-növekedés a vállalkozási szférában 4 százalékos, a költségvetési szférában 3,1 és a nonprofit szektorban pedig 2,7 százalékos volt január-májusban. Mindeközben a közfoglalkoztatásban résztvevők reálkeresete is emelkedett egy év alatt 4,1 százalékkal.

 A kormány intézkedéseinek, úgymint a munkát terhelő adók csökkentésének, a közszférában végrehajtott béremeléseknek, a Munkahelyvédelmi Akciótervnek, az aktivitást ösztönző intézkedéseknek, az alacsony inflációnak és a 2013-ban bekövetkezett növekedési fordulatnak meghatározó szerepe van a reálbér növekedésében.

 A KSH által közölt részletes adatok megtalálhatóak a www.ksh.hu oldalon.

 

(Nemzetgazdasági Minisztérium)