vissza a főoldalra

 

 

 2015.07.26. 

Nyolcszorosára nőtt az erdélyi Erzsébet táborban nyaraló gyerekek száma

Idén a tavalyinál nyolcszor több szórványban élő, szociálisan rászoruló Kárpát-medencei magyar gyermek nyaralhat az ivói Erzsébet-táborban, Erdélyben - mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára július 24-én az MTI-nek.

A parlamenti államtitkár - aki Tusnádfürdőn, a 26. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban nyilatkozott - felidézte: a Hargita hegység lábánál elterülő Erzsébet-tábort egy évvel ezelőtt nyitották meg, és a nyári táborokon kívül őszi, tavaszi és téli kirándulásokat is tartanak.

 Rétvári Bence hozzátette: ez a lehetőség a szórványban élő, szociálisan nehéz helyzetű, Kárpát-medencei magyar gyermekek számára meghívásos pályázati úton áll rendelkezésre.

 Közlése szerint az átadás évében közel ezer gyermek fordult meg a táborban, idén eddig több mint 4700 külhoni magyar diák üdült ott, és ez a szám az év végére eléri a közel nyolcezer főt.

 Kitért arra is, hogy az Erzsébet-program keretében Határtalan Túrán a Balaton parti Zánkán és Fonyódligeten 1200 felvidéki, erdélyi, vajdasági, horvátországi, szlovéniai magyar gyermek tölt el egy hetet. A programnak fontos része, hogy a csoportok bemutatják egymásnak saját magyarlakta lakóhelyüket, mindennapi életüket, kultúrájukat és neves szülötteiket.

 A 8-15 éves gyerekek nemcsak az anyaországot ismerhetik meg így jobban, hanem a többi Kárpát-medencei magyar közösség múltját és jelenét is.

 Idén a kritikus ukrajnai helyzetre tekintettel külön program indult a kárpátaljai magyar gyermekekért az Erzsébet-program részeként. Háromezer gyermek tíz héten át hét éjszakás turnusokban, magyarországi fiatalokkal együtt üdül Zánkán - ismertette.

 Úgy fogalmazott, hogy ez a fajta segítségnyújtás a háborús helyzet okozta nehézségekre tekintettel most még fontosabb.

 Rétvári Bence emlékeztetett arra, hogy a Határtalanul! tanulmányi kirándulási program keretében 2010 óta 80 ezer magyar diák vehetett részt határon túli osztálykirándulásokon. Idén a költségvetés 1,2 milliárdos keretet biztosít erre, melynek nagyobb részét hetedikes osztályok vehetik igénybe, de jelentős forrás jut középiskolások határon átívelő együttműködésére.

 A szakképző iskolák számára a pályázati felhívásokat - a szakképzési rendszer átalakítása miatt - idén ősszel hirdetik meg, a korábbinál nagyobb, 150 milliós keretösszeggel. Utalt arra is, hogy idén a kormány tematikus programként meghirdette a külhoni magyar szakképzés évét.

 

(MTI)