vissza a főoldalra

 

 

 2015.07.29. 

MEGJELENT a MAGYAR FÓRUM XXVII. évfolyamának 31.száma!

A tartalomból:

„Keresztények vagyunk mi?”(címlapon)

2015-ben a Fővárosi Törvényszék bűncselekmény hiányában végre felmentette Hóman Bálintot a háborús bűntett vádja alól, s egyúttal hatályon kívül helyezte a népbíróság 1946-os ítéletét. Akadémiai tagságának helyreállítása a felmentő ítélet ellenére, mintha döcögni látszana. Ám mivel márciusban a Fővárosi Törvényszék posztumusz felmentette a háborús bűntett vádja alól, semmi akadálya, hogy Székesfehérvár könyvtárának árkádsora alatt, a Ciszterci Szent István Gimnáziummal szemben, születésének 130. évfordulóján, decemberben felavassák Hóman Bálint egész alakos bronzszobrát, a Munkácsy-díjas Pető Hunor alkotását. Kosáry Domokos, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke emlékirataiban leírja, hogyan idézték a népbírósági tárgyalásra, ahol Hóman mellett tanúskodott, ám sajnos eredménytelenül, és a temetés után elmondta: mikor a gyalázatos népbírósági ítélet után kijött Katona Jenő népügyész, aki exponált katolikus lapot szerkesztett a háború alatt, Illyés szokatlan hevességgel nekitámadt: Hát keresztények vagyunk, keresztények vagyunk mi egyáltalán?

 „Fojtsátok őket a vérükbe!” (címlapon)

Lukács György, aki a Vörös Hadsereg politikai biztosaként Poroszlón tizedelés során személyesen nyolc embert lövetett főbe, később így írt: „A vörösterror a hatalomra jutott proletárosztály elszánt, erőszakra is kész akaratának intézményes formája avégből, hogy a szocializmushoz vezető út akadályait eltakarítsa a maga útjából.” 1919. április 15- én a Népszavában megjelent cikkében pedig a következőkre hívta fel a figyelmet: „Az államhatalom birtoka azt jelenti, hogy itt a pillanat az egykor elnyomó osztályok megsemmisítésére. Itt a pillanat, de élni is kell vele!” Társa, Szamuely Tibor már a hatalomátvételt megelőzően azt írta az „ellenforradalmárok”- ról a Vörös Újság február 11-ei számában: „Üssétek agyon ott, ahol találjátok őket! Mielőtt vérbe fojtanák a forradalmat, fojtsátok őket a vérükbe!”

 Csurka István: Az MSZP–SZDSZ-kormány (2.oldal)

HÁT, AZ ELSŐ KORMÁNYBOTRÁNY bizony nem sokat váratott magára. És annak rendje-módja szerint természetesen egyúttal médiabotrány is a lelkem. Az történt, hogy Horn Gyula, letéve az esküt – Isten engem úgy segéljen nélkül – átsétált a miniszterelnöki dolgozószobájába, és elsőként aláírta a rádió- és tévéelnökök kinevezési okmányait Göncz Árpádnak való felterjesztés céljából. Közben még folytak a hatpárti egyeztetések, ugyancsak a Parlamentben, avagy a Fehér Házban. Horn Gyula gyakorlatias emberke. Tudja, hogy a hatpárti egyeztetésó művirágkészítés. Eredménye csak az lehet, hogy odateszik a négy kis ellenzéki pártocska egyetértését a felterjesztéshez. Így szebb. De, ha nem tehetik oda, baj akkor sincs, hiszen a kérdés el van döntve. Ő pedig utazik Triesztbe, aztán Bonnba, nincs ideje eldöntött dolgokkal bíbelődni.

 Práczki István: Nemzeti libikókánk (2.oldal)

Egyre többet tesszük fel magunknak a kérdést: mi végből vagyunk mi magyarok, itt e hálátlan Európában? Hivatásunk van, avagy csak pufferként működünk a népvándorlás ártalmai ellen, netán csak vonatkozási pont vagyunk? Eligazodás mások számára? Sárkány tanár úr, a ceglédi Kossuth-múzeum akkori igazgatója és történelemokítónk mondta volt: „Könnyű dolga van Európának, csak meg kell nézni, hol vannak a magyarok, mert az az örök vesztesek oldala. Ha győzni akar, a másikhoz kell átállnia.” Valóban köztünk és Európa között valami misztikus kettős könyvelésből kifolyólag rendezetlenek a számláink, melyeken valahogy nem lehet eligazodni. Mindkét fél a maga verzióját tartja igaznak és a másikat tekinti hálátlan adósnak.

 Féltékeny USA (3.oldal)

Wolfgang Streeck volt kölni társadalomkutató Intézeti igazgató, egyetemi tanár, SPD tag a Vásárolt idő, avagy a demokratikus kapitalizmus elhalasztott válsága c. könyv szerzője azt állítja, hogy Németországot az USA-ból azért támadják olyan vehemensen, mert féltékenyek rá. A nyolcvanas években az amerikaiak gyakorlatilag felszámolták feldolgozó iparukat. Ennek a döntésüknek az „eredményeként” lecsúszott az amerikai középosztály, elértéktelenedtek az egykori ipari területek.

 Tony Castro (3.oldal)

Halikarnasszoszt ma a törökországi Bodrum városaként ismerjük. Bodrum, korábbi nevein Petronium, az ókorban Halikarnasszosz török kikötőváros Mugla tartományban, az azonos nevű körzet központja, a török Riviéra egyik gyöngyszeme, népszerű turistacélpont. Szerencsére élt egy föníciai krónikás, aki Kr. e. a II. században lejegyezte és a „csoda” jelzővel illette a hét legismertebb ókori építményt, melyek közé tartozott egy mauzóleum is, melyet Halikarnasszosz városában emeltek. Bár a remekműből mára még romok sem maradtak, története máig él. Regénybe illő, ezért turistavonzó a város, a valamikori Halikarnasszosz, ahol a csodálatra méltó mauzóleum állt.

 A B-terv (3.oldal)

Titkos, ötfős munkacsoportot hozott létre Jánisz Varufákisz volt görög pénzügyminiszter januárban, miután pártja, a Sziriza megnyerte a választásokat. Feladatuk az volt, hogy B-tervet készítsenek arra az esetre, ha a hitelezőkkel megszakadnának a tárgyalások. A terv el is készült. Ha végrehajtották volna, egy gombnyomással párhuzamos pénzügyi rendszert hozhattak volna létre, amellyel megkerülhették volna az Európai Bizottságot és az Európai Központi Bankot.

 Kádár kori vagyonok (4.oldal)

Fegyveresek őriznek egy lakatlanul álló, a Loire menti kastélyok stílusát utánzó épülettömeget Csömörön. Az épületet és körülötte a közel negyven hektár földet életében Bócsi András birtokolta. Bár nincstelen földművesként került Kádár János kommunista pártfőtitkár szolgálatába mint sofőr, annak halála idején még csak 31 éves volt, vállalkozó lett, s így tett szert a földbirtokra. A vállalkozókénti vagyonszerzése és életének tragikus végkifejlete közötti összefüggésről sokáig suttogtak. A suttogás oka az volt, hogy mert nem hitték, ezért folyton azt firtatták: vajon valóban véletlen vadászbalesetben vesztette életét a néhai pártfőtitkár egykori sofőrje?

 Vissza az utcáról (5.oldal)

A hajléktalanellátást csak engedéllyel rendelkező szervezet végezheti

Megkezdődött a felkészülés a téli krízisidőszakra a hajléktalanellátásban azzal a pályázattal, amelyet a nyár elején írt ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Hajléktalanokért Közalapítvány. Igaz, hogy a hajléktalanszállók üzemeltetői meggazdagodnak, míg a hajléktalanokkal nem foglalkoznak? Az ellátások iránti igény elsősorban a fővárosban és a nagyvárosokban jelentkezik? Elegendő forrás áll rendelkezésre a hajléktalanszállók bővítésére? Ezekkel a kérdésekkel kerestük föl Czibere Károly államtitkárt.

 Ébredő Érd

A városfejlesztés négy pillére (6.oldal)

Öt évre szóló, összesen 40 milliárd forintos fejlesztési programban állapodott meg Orbán Viktor miniszterelnök július 3-án Érden, ahol a Modern városok program részeként együttműködési megállapodást írt alá T. Mészáros András városvezetővel. Polgármester urat arról kérdeztük, hogy a támogatást szabad felhasználásra kapja-e a város, s hogy mennyire nehezíti meg az uniós forrásokhoz való hozzáférést Érd közép-magyarországi régióba tartozása.

 Egy platformon a baloldal és a Jobbik

A menekültügy rendezésében csak a kormánypártok érdekeltek (7.oldal)

Ha migránsügy, akkor Dr. Pósán Lászlót kérdezzük. A magyarok évszázadok óta világos és egyértelmű kerítéssel védték meg otthonuk határait. A baloldali pártok a kezdetektől egyértelművé tették, hogy nem a magyarság érdekit nézik, hanem a bevándorlók oldalára állnak hangsúlyozta a képviselő.

 Diákrendőrség

Rendvédelmi fakultáció a gimnáziumokban (8.oldal)

A Komárom-Esztergom Megyei Rendőrfőkapitányság idén is meghirdette Student Police programját. Csonkáné Huszár Anita alezredes asszony: a diákok betekintést nyerhetnek a rendőrség munkájába és teljesítik az érettségihez szükséges közösségi munkát.

 A természet kincsei

A gyógynövény (9.oldal)

A gyógy- és fűszernövények gyógyászati alkalmazása a megelőzésben, gyógyításban, az élelmiszer és kozmetikai iparban történő felhasználása reneszánszát éli. A gyógynövényekből kinyert természetes ható, illat- és színanyagokat nem csak a gyógyszerekben, gyógytermékekben, hanem az élelmiszerekben, a kozmetikumokban is felhasználják, így akaratlanul is napjaink részévé válnak. Csaknem minden második ember találkozik közvetlen vagy közvetett formában ezekkel a termékekkel. Dr. Nagy István államtitkárt kerestük föl, hogy megtudjuk mennyire versenyképesek a magyar gyógynövények; vajon biztos megélhetést jelent a gyógynövények gyűjtése és termesztése; a külföldi felvásárlók jelenleg „gyarmatárut” vásárolnak a magyar feldolgozóktól?

 TUSVÁNYOS 2015 (16.oldal)

ORBÁN HAZAVÁGTA A BALOLDALT

Orbán Viktor szokás szerint megtartotta előadását a 26. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen Németh Zsolt külügyi államtitkár és Tőkés László református püspök társaságában. A beszédben szó esett Európa jövőjéről, a bevándorlás kérdéséről, a multikulturalizmus csődjéről, a baloldal magyarellenességéről és nemzetpolitikáról. A miniszterelnök úr szavai egyértelműek, nem szorulnak magyarázatra, előadásának tartalma, stílusa és szellemessége ismét megmutatta, hogy jelenleg nincs politikus hazánkban, aki a közelébe érhetne. Gondolatai közül a fontosabb részleteket közöljük.

 Csorja Gergely : A magyarság helye a XXI. században (V. rész) (19.oldal)

– A magyar kultúra helye és jövője –

A kulturális élet hegemónjai veszélyben érezték a 30 éve alakuló kulturális hatalmi rendszer stabilitását, és meghirdették az évtizedek óta folytatott kultúrharc újabb csatáját. Kezdődött Csurka intendánsi és Dörner igazgatói kinevezésének támadásával az Újszínházban, folytatódott a Magyar Művészeti Akadémiával, majd Vidnyánszky igazgatóságával a Nemzetiben. Csurka István közben meghalt, Dörner a támadások hatására moccanni sem mer, közben Pozsgai Zsolt a főrendező elkerült a színháztól, Vidnyánszky pedig létharcot folytat és próbál támadhatatlan maradni. Az MMA-ba szép lassan beszivárognak a pénzért sorban állók. Ilyen körülmények között persze alig lehet alkotni. Közben a filmes pénzek elosztása Andy Vajnához kerül, aki tulajdonképpen biztonsági játékot játszik, amikor az ezredik holokausztfilmet megtámogatja, majd a már említett Pozsgai darabjának adaptációjából egy első filmes rendezővel az utóbbi évek legjobb filmjét csináltatja meg. A Liza, a rókatündér című film megállja a helyét a nemzetközi vásznakon. Jó film, ami nálunk ritka.

 

Keresse a Magyar Fórumot július 30-án, csütörtökön az újságárusoknál! De már július 29-én, szerdán 15 és 17 óra között megvásárolhatja kiadóhivatalunkban. Kiadóhivatal: 1092 Budapest, Ráday u. 32. , I. em. 3. Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1575

info@magyarforum.hu

Előfizetéssel kapcsolatos felvilágosítás: +36-30-7545-017

 

Keresse föl a Magyar Fórum Facebook-oldalát! Ha elégedett annak tartalmával, akkor „tetszikelje”, idegen szóval „lájkolja” az oldalt.

 

A CSURKA ISTVÁN EMLÉKBIZOTTSÁG FELHÍVÁSA

 Kedves Honfitársam!

 Bizalommal teli szívvel és abban a reményben keresem fel, hogy sorskérdéseinkben egyetértünk. Végzetes volna tovább halogatni, ezért ki kell mondanunk: tartozunk megőrizni annak az embernek az emlékét, akinek ma ilyen nagy hitele van a magyarság legjobbjai között. A dolog szellemi voltából következik, hogy az őrzés megszervezése egy értelmiségi csoport feladata. Erre vállalkozott a Csurka István Emlékbizottság, amely elnökévé választott.

 Négy-öt magyar összehajol – Csurka István emlékére, ez a jelmondatunk. A mintegy 4000 honfitársunktól kapott támogatásának köszönhetően, ígéretünknek megfelelően, 2012. Karácsonyra kiadtuk a Csurka István Emlékkönyvet. 2013 nyarán pedig felavattuk síremlékét, melyen valóságos láng lobog, soha ki nem alvó. Jelképezve őt, a lámpást, aki világított szerte Magyarországon. Csurka István 80. születésnapján bemutattuk Pató Róza Csurka Istvánt ábrázoló bronzplakettjét, valamint Boros Péter szobortervét.

 Szeretnénk felhívni figyelmüket, következő nagy célunkra: a Csurka István tiszteletére emelendő köztéri szoborra. Mindamellett országjáró körutat szervezünk, hogy Csurka István a nemzeti emlékezetben is méltó helyre kerüljön. A fiatalságot is bevonnánk a programokba: a középiskolások számára novellapályázatot hirdetünk. Bár elég erőt érzünk magunkban, a feladat azonban olyan nagy és jelentős pénzeszközöket igényel, hogy saját erőből nem győzzük.

 Mint karmesternek engedjék meg, hogy Liszt Ferenc Les preludes című művének mondanivalójával búcsúzzam: az ember élete nem egyéb, mint egy csodálatos előjáték a halhatatlansághoz.

 Budapesten, 2015. júliusa

 Barátsággal: Medveczky Ádám a Magyar Állami Operaház Kossuth-díjas karmestere

 ***

 Szíves adományaikat várjuk A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány számlaszámára: 

 11712004-20341426

 Kérjük, a megjegyzés rovatban tüntessék fel, hogy „Csurka István Emlékére”.

 A Csurka István Emlékbizottság adománygyűjtése A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány céljaival összhangban történik.

 Az alapítvány adatai: Nyilvántartási szám: 1026; Székhely: 2081 Klotildliget, Vörösmarty u. 16.; Célja: A hazai népi-nemzeti, konzervatív irányultságú kultúra és sajtó támogatása. Az Alapítvány képviselőjének neve, elérhetősége: Medveczky Attila; 1092. Budapest, Ráday u. 32.