vissza a főoldalra

 

 

 2015.07.26. 

Kiss Attila az év polgármestere

Az ellenzék megnyilvánulásait demagógnak tartom

A 21. Városi Polgármesterek Randevúja nevű rendezvényen Kiss Attila, Hajdúböszörmény kormánypárti vezetője kapta az „Év Polgármestere” címet. Rajta kívül Ózd alpolgármesterét, Fidrus Pétert és Pécs jegyzőjét, Lovász Istvánt is kitüntették. A hajdúsági városvezető szerint felelőtlenül gazdálkodik az a testület, amelyik nem a pályázati lehetőségek figyelembevételével határozza meg és végzi el a fejlesztéseket.

 Szerkesztőségünk gratulál önnek az év polgármestere díjhoz! Pályázni kellett ehhez a rangos elismeréshez?

 – Nagyon szépen köszönöm! Annyira meglepett ez az elismerés, hogy szinte semmit sem tudok arról mondani, hogy milyen rendszerben, milyen metódus alapján döntött erről a zsűri. Később kiderült, hogy alpolgármester úr és munkatársaim szervezték mindezt a háttérben, és egy honlapon lehetett szavazniuk a polgároknak. Amikor telefonon fölhívott Oltványi Tamás szervező, s közölte velem az örömhírt, csak akkor tudtam meg, hogy én lettem az év polgármestere. Bár én kaptam meg a díjat, úgy érzem, hogy munkatársaimat, képviselőtársaimat, a hivatal dolgozóit – hiszen önmagam kevés vagyok ahhoz, hogy véghezvigyem a terveket –, tehát egy közösséget tüntettek ki. Azt a közösséget és azt a várost, amelyet én képviselek. Gondolom, hogy a díjjal egyben településünk fejlődését is méltatták.

 Helyesen következtetek arra az önnek ítélt címből, hogy nem a polgároktól elzárva dolgozik, hanem élő kapcsolatot tart fenn velük?

 – Természetesen; szerintem egy polgármester másként nem is tudná ellátni a feladatait. Immár kilencedik éve vagyok polgármester, 1998 és 2002 között alpolgármester voltam, majd parlamenti képviselő. Ezért is tudom, mennyire lényeges a lakosság visszajelzése; legyenek azok pozitív, vagy negatív kritikák. Ezek nélkül lehetetlen jól dolgoznunk, optimális terveket készítenünk. Amennyiben egy adott beruházási terv nem nyeri el a lakosok tetszését, még időben tudunk módosítani rajta.

 Ezek tehát a lakosság reakciói. A testület ellenzéki tagjai támogatták a beruházásokat?

 – Meglepő módon az ellenzékiek többnyire nem támogatták a fejlesztéseket, és mindig tiltakoztak, kifogásokkal éltek. Ha hajdúböszörményiek nyerték el a beruházásokat közbeszerzési pályázaton, akkor azt feltételezték, hogy ők a baráti köröm tagjai. Amennyiben nem helyiek nyertek, akkor meg abba kötöttek bele, hogy miért nem böszörményiek végzik a munkát. Azon is csodálkoztam, hogy még a főtér felújítására is nemet mondott az ellenzék – szerintük az csak pénzpocsékolás. Nem baj, ha más véleményen vagyunk a testületben, de mikor a városi fejlesztésekről azt hangoztatják, hogy feleslegesek, akkor ezeket demagóg megnyilvánulásnak tartom, mert jól tudjuk, hogy az uniós források pályázati úton érhetők el. Az biztos, hogy Hajdúböszörményben még sok mindent meg kell oldani, de a terveket mindig összhangba kell hozni a pályázati kiírásokkal. Szerintem felelőtlenül gazdálkodik az a testület, amelyik nem a pályázati lehetőségek figyelembevételével határozza meg és végzi el a fejlesztéseket.

 Milyen fejlesztéseket valósítottak meg a közelmúltban – szavaival élve – felelősen gazdálkodva?

 – Néhány héttel ezelőtt fejeztük be a Déli lucernás városrészben 400 millió forintos szociális városrehabilitációs programunkat. A projekten belül a Kincskereső Óvodának egy gyönyörű tornacsarnokot építettünk. Ráadásul, mivel egy jól elkülönülő városrészről van szó, így ezt a csarnokot nem csak az óvodások, hanem térség lakói is használhatják. Emellett önkormányzati bérlakásokat is felújítottunk. A projekt keretében öt utcát aszfaltoztunk, így minimálisra csökkent a földutak száma. Megoldottuk a csapadékvíz-elvezetést és járdákat építettünk. Nyolc helyszínen pedig tizenhat térfigyelő kamerát szereltünk föl. Szintén jelentős programunk volt, 200 millió forintos beruházás keretén belül, az útfejlesztés a város központi és külső részein. Teljes mértékben felújítottuk a Baltazár Dezső és a Szoboszlói utcát. A közelmúltban fejeződött be 330 milliós beruházásunk, szálláshelyfejlesztésünk a Fürdőkertben. Ott 54 fő befogadására alkalmas szálláshelyet alakítottunk ki önálló főzőkonyhával, közös helyiséggel.

 Sokat lehet arról olvasni, hogy a hazai városok, képviselő-testületek miként támogatják a kárpátaljai magyar településeket. Hajdúböszörmény képviselő-testülete 900 ezer forint összegű támogatást nyújtott testvérvárosának, Beregszásznak. Ez humanitárius segély?

 –Mindenféleképpen humanitárius segélyről van szó. Beregszász polgármesterével egyeztetve térfigyelőkamera-rendszer kiépítését támogatjuk. Ami örömteli hír, hogy a város vállalkozói, lakosai még 900 ezer forinttal támogatták felhívásunkra ezt a programot. Korábban kerékpár-tároló építését segítettük elő, és kisebb adományokkal segítettük a beregszásziakat.

 

Medveczky Attila