vissza a főoldalra

 

 

 2015.07.31. 

Kétnyelvűség: beszóltak a városházának a civilek

Marosvásárhelyen folytatódik a Sovén Román Köztársaság térhódítása – ezzel a címmel közöl átfogó írást honlapján az Alexandru Ioan Cuza nevét viselő iskola folyosóira kihelyezett kétnyelvű feliratok kapcsán kirobbant városházi hisztériáról a bukaresti Active-Watch. Miután a sajtóba kiszivárgott, hogy a Civil Elkötelezettség Mozgalom (Cemo) akcióját követően Horaţiu Lobonţ városházi aligazgató körlevélben fenyegette meg a tanintézetek vezetőit a kétnyelvűsítés miatt, a Bukarestben tevékenykedő ActiveWatch írásában leszögezi: A közintézmény rosszhiszeműen hazudik az általa kiadott körlevélben.

„Rosszhiszeműen hazudik a közintézmény”

Szerintük a városházi illetékes üzenete egyértelmű: nem szabad figyelembe venni semmiféle olyan döntést, mely szavatolná az iskola belső tereinek a kétnyelvűsítését. „A 2001-ben megjelent 215-ös számú törvény határozottan megtiltja az efféle feliratozásokat” – olvasható többek közt Horaţiu Lobonţ körlevele végén, ami az átirat legnagyobb csúsztatása, ugyanis a közigazgatási törvény nemhogy tiltaná a közintézmények kétnyelvűsítését azokon a településeken, ahol a kisebbség aránya eléri a 20 százalékot, hanem ellenkezőleg, kötelezővé teszi – mutat rá a civil szervezet. „Igazán az a súlyos, hogy az említett törvény nem tartalmaz semmiféle tiltást a kétnyelvű feliratokkal kapcsolatban hanem arról rendelkezik, milyen körülmények között kell ezeket kötelező módon kifüggeszteni. Esetünkben egy közintézmény rosszhiszeműen hazudik az általa kiadott körlevélben” – olvasható az ActiveWatch jelentésében.

Mivel Horaţiu Lobonţ, a városháza iskolákért felelős igazgatóságának vezetője azt állítja, hogy a tanintézmények belső tereinek a feliratozását tiltja a 2001/215-es törvény, Szigeti Enikő Cemo-elnök bemutatta az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) 2014/415 számú határozatát, amely ezt a témakört egyértelműen tisztázza. A határozat a Cemo által 2013-ban a CNCD-hez benyújtott panaszlevele alapján született, amelyben a civilek feljelentették a teljes marosvásárhelyi iskolahálózatot. A határozat egyértelműen leszögezi, hogy nemcsak az épületek homlokzatát, hanem az iskolák belső tereit, az osztály- és szaktermeket Marosvásárhelyen románul és magyarul kell feliratozni. Kérdésünkre, hogy mindezek tudatában a törvény melyik passzusa tartalmaz tiltásokat, Lobonţ aligazgató nem tudott válaszolni.

 Lobonţ furcsa logikája

 A marosvásárhelyi román értelmiségiek sem hagyták szó nélkül a városháza fenyegető levelét. Vállalva a szélsőséges nemzettársaik támadását, közösségi oldalukon Dan Maşca vállalkozó és Radu Bălaş író, publicista is állást foglalt az ügyben. „Mennyire érzéketlen és tudatlan valaki, aki azt állítja, hogy az iskolákban megjelenő kétnyelvű feliratok konfliktusokat gerjesztnek? Pontosan a városházán dolgozók efféle kijelentései okoznak feszültséget” – írja többek között Bălaş, aki felteszi a kérdést: vajon az illetékes személy munkahelyén, a polgármesteri hivatalban nem látja a kétnyelvű feliratokat? Ugyanezt kérdeztük mi is Horaţiu Lobonţtól, ám az aligazgató – miután többször is hangsúlyozta, hogy ő nem egy sovén beállítottságú személy, és neki semmi gondja a magyarokkal – büszkén állította, hogy márpedig az ő irodájának ajtaján nincs semmiféle kétnyelvű felirat. „De ha lenne is: a polgármesteri hivatal közintézmény, mert oda mindenki bemehet, az iskola viszont nem, mert oda csak a gyerekek és a pedagógusok járnak” – érvelt Lobonţ.

Amint arról beszámoltunk, a városháza az alárendeltségébe tartozó helyi rendőrségre bízta, hogy eldöntse, az Alexandru Ioan Cuza nevét viselő iskola folyosóin megmaradhatnak-e a Civil Elkötelezettség Mozgalom által felszerelt kétnyelvű táblák. A Valentin Bretfelean által vezetett intézmény döntése borítékolható: a szélsőséges megnyilvánulásairól ismert rendőrfőnök eddig is mindent megtett annak érdekében, hogy a városból tűnjenek el a kétnyelvű feliratok. Eközben azzal takarózik, hogy az általa vezetett intézmény homlokzatán és bejáratán ott díszeleg a kétnyelvű tábla.

 

(Forrás: kronika.ro)