vissza a főoldalra

 

 

 2015.07.31. 

Kijev szoborparkba küldi a kommunizmus emlékeit

A "szovjet megszállás szabadtéri múzeumának" létrehozásáról fogadott el határozatot a kijevi önkormányzat. A tervek szerint itt gyűjtik egybe a közterületekről eltávolítandó, a szovjet korszakból származó emlékműveket és szimbólumokat. A 120 fős kijevi képviselőtestületben 78-an szavazták meg a határozattervezetet, amely újabbal gyarapítja az ukrán parlament által már korábban meghozott "kommunistátlanítási" törvények számát.

Sajtóhírek szerint a kijevi önkormányzat három lehetséges helyszínt mérlegel, köztük a második világháború hőseinek emlékére 1981-ben emelt gigantikus Anyaföld szobornak, az ukrán főváros legmonumentálisabb alkotásának térségét. A Kijev történelmi központjában, egy dombon emelt, a 40 méteres talapzattal együtt 102 méteres emlékmű nőalakja egyik kezében egy 16 méter hosszú és 9 tonnás kardot, a másikban egy szovjet állami címert ábrázoló pajzsot emel a magasba.

 A városi tanács közleménye szerint a "megszállási múzeumban" gyűjtik össze mindazokat az emlékműveket és jelképeket, amelyeket az Ukrajna "deszovjetizációjáról" a parlamentben áprilisban elfogadott törvények alapján távolítanak el a közterületekről szerte az országban. A közlemény szerint óvatosan járnak el a szovjet korszakból származó szimbólumok lebontásánál, mert sok közülük "építészeti és kulturális értéket képvisel".

 Az ukrán kulturális miniszter már áprilisban javasolta, hogy hozzák létre a "totalitarizmus múzeumát", ahol a leszerelt kommunista szimbólumokat gyűjtenék össze. "Minden látogatónak ismernie kell a totalitárius kommunista rezsim által elkövetett bűncselekmények méreteit" - hangoztatta akkori közleményében Vjacseszlav Kirilenko miniszter.

 Kijevben már működik egy kicsiny "megszállási múzeum", de a Memorial emberi jogi szervezet által 2007-ben megnyitott létesítmény nem részesül semmiféle állami támogatásban. Moszkvában már annak létrehozását is sértésnek vették, az AFP szerint pedig félő, hogy a szovjet emlékművek skanzenjének állam általi létesítése újabb konfliktust nyit Oroszországgal.

 

MTI