vissza a főoldalra

 

 

 2015.07.31. 

Út az Európai Egyesült Államok felé

Francois Hollande francia elnök a hétvégén megjelent írásában nem kezdeményez kevesebbet, minthogy az eurót használó államok alkossanak egy közös kormányt, sőt parlamentet. A 19 állam közös kormányának és törvényhozásának jogosítványai, megalakulása, viszonya a nemzeti kormányokhoz és az EU testületeihez nem tisztázottak Hollande cikkében. A felvetés sem teljesen új, Jacques Delors korábban hasonló kezdeményezést jegyzett.

Hollande felvetése a közeljövőben nem tűnik megvalósíthatónak, mégis a cikknek jelentősége van. Az elkövetkező időszakban az Európai Unió legnagyobb kérdése a központosítás. A magyarság helye a XXI. században című, nemrég indult cikksorozatomban megpróbálom részletesen bemutatni a központosítási törekvések elkerülhetetlenségét. A központosítást, a nemzeti hatáskörök kényszerűnek beállított megnyirbálását a görög válságnál lényegesen nagyobb válság előzheti meg, de most, az euroszkeptikus hangok felerősödése közben Hollande felvetése mégis meglepő.

Egyrészt Franciaország egyáltalán nincs jó adóssághelyzetben, így az esetleges központi kormány csak német vezetésű lehetne. Másrészt a következő választáson komolyan kell számolni a központosítást ellenző Marine le Pen és a Front National előretörésével. Így Hollande felvetése inkább egy távlati elképzelés szondázása lehet, mint valamiféle aktuálpolitikai kommunikációs húzás. És egyáltalán nem lehetünk benne biztosak, hogy a háttérben nem körvonalazódik valamiféle németekkel kötött megállapodás. A központosítási törekvések egyre gyakrabban és egyre erőteljesebben jelenhetnek meg a közeljövőben, míg végül valami nagy gazdasági vagy katonai válság után valósággá nem válnak.

Ez a központosítás nekünk, magyaroknak végzetes lehet. Az Európai Egyesült Államokban a magyarság megmaradása több mint kétséges.

 

 Csorja Gergely