vissza a főoldalra

 

 

 2015.07.31. 

KORMÁNYINFÓ 18

Az úgynevezett szolgáltató típusú kormányzati kommunikáció tavaly háttérbe szorult a választási kampányok miatt, most azonban visszatér ezzel a nyilvános, a szokásosnál hosszabbra tervezett, a kérdések feltételét és a beszélgetést is lehetővé tevő sajtótájékoztatóval. Jelentette be a médiában tavasszal a kormány. Magánvéleményem, hogy a támogatottság csökkentése is szerepet játszhatott a döntésben. Mivel a kabinet szerdánkénti ülésezésein hozza döntéseit, úgy találták, azt, hogy pontosan miről szól egy döntés, már a következő nap célszerű elmagyarázni.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár és Giró-Szász András kormányszóvivő a bejelentés óta hetente egyszer, csütörtök délutánonként 2 órai kezdéssel kétórás sajtótájékoztatót tart a Parlamentben. Mikor először bevonult a páros, szkeptikus voltam. Na, még csak ez hiányzott, hogy két órán keresztül nyomják itt nekem a süketet, puffogtam. Amit magyarázni kell, azt úgyis megette a fene! – legyintettem.

Ma negyed éve, hogy hétről hétre farkasszemet néz csütörtökönként egymással: a kormány és a sajtó. Ez egy szép kerek intervallum, értékelésre érett.

Első megállapításom, jól döntöttek, hogy a háttérbeszélgetések helyett a nyílt terepet választották. Mindenki azt kérdez, amit akar. Ma a kormányinfókat kifejezetten szórakoztatónak találom. A showt a miniszter, Lázár viszi. Az eddigiekhez képest merőben újszerűen, sajátos stílusban. Nem a tévedhetetlenek fölényes magabiztosságával adja elő magát, ha megfogják, visszalép egyet. Nem tudom – mondja –, de utánanézek.

Nem azért mondom, de hát milyen slendrián diktatúra az, amelyben akár százszor el lehet sütni kérdés formájában a legvadabb inszinuációt is, amelyben úgy kezdődik a szolidabb fajta újságíró kérdése, hogy „jó napot, mit lopott?” És ezt követik a kicsiny rémségek boltjának lefestett ország tehetségtelen kormányának szörnyű ballépéseiről szóló rágalmak felsorolása, melyekkel külföldön és belföldön egyaránt, a széles neoliberális körben, csak eleven parazsat (szenet) gyűjt fejére.

Körülbelül így zajlik hétről hétre a kormányinfó:

Üjságíró belekezd a rendszerint hosszú, kanyargós leleplezőnek szánt kérdések feltevésébe. Öt-hat témát is érint egyszerre.

Lázár figyel, konstatál, kicsit bemozdul, aztán megjelenik a pimasz kópé, a vásott kölyök mosoly a szája szegletében. Könnyedén, szinte játszva oldja meg a feladatot: minden kérdésre válaszol, nem nyegle és nem kioktató.

Újságíró már dörzsöli a kezét gondolatban: végre jól beszóltam neki! Várja a szókimondására remélt haragot, mint szikkadt tarló az esőt.

Lázár bosszantó gyorsasággal reagál, furfangosan becsavar egyet áldozatának, a nők kuncognak. Ez kivégezve, kérem a következő kérdést!

L’enfant terrible!

Jut eszembe: van egy remek Gavarni kötet, karikatúrákból. Az egyik kedvencem az, amelyen egy kölyök, egy kis koraérett szellemi csavargó, azt kérdezi a hozzá leereszkedő felnőttől: – Bácsi, ki találta fel a puskaport? Mert a papám azt mondja, maga nem.

 

Az első KORMÁNYINFÓT 2014. április 1-jén tartották, a nyári szünet előttin pedig azt mondta Lázár:

A magyar állampolgárokat, bárhol is éljenek a világban, megvédi a magyar állam. Beszélt a cigarettacsempészettel kapcsolatos feltételezett bűncselekmények kivizsgálásának állásáról, valamint arról, hogy év végéig 300 ezer menekült is átlépheti a határt.

 

Lázár és Giró-Szász kérdésekre felváltva azt válaszolták:

– a miniszterelnök nem fogadta el a NAV elnökének lemondását;

– a vasárnapi zárva tartás ügyében állnak a népszavazás elé;

– Vajna átvilágítása folyamatban van;

– nem fogják megúszni a fizetést a dohány- és élelmiszeripari cégek, hiába jelentgetik fel a kormányt;

– az embercsempészek elrettentésére a Btk.-t módosítják;

– Magyarország a legveszélyeztetettebb az EU-n belül, százezrek érkezhetnek az országba;

– a határzár 98 ezer négyzetméternyi magánterületen valósul meg;

– a magyar kormány ezért kártalanítást és használati díjat is fizet a tulajdonosoknak, négyzetméterenként 170 forintot;

– ahol Európában ideiglenes határzár épült, ott tizedére csökkent az átlépéssel próbálkozók száma.

 

czyla