vissza a főoldalra

 

 

 2015.07.31. 

Nem csak mi gondoljuk így

Az utóbbi években a Nyugatról érkező hírekben nem leltünk sok örömöt: vagy a keresztény Európa pusztulásán merenghettünk el általuk, vagy a Magyarországot érő igazságtalan kritikák borzolták idegeinket. A hétvégén azonban két olyan interjút olvashattunk, melyek megerősítettek bennünket, hogy ki kell tartanunk a keresztény értékrend és Európa európaisága mellett. Az interjúalanyok nem is akárkik voltak: a német kancellár asszony és a német szövetségi belügyminiszter.

A csapból is a melegházasság és a homoszexuálisok egyenjogúsága folyt az elmúlt hetekben, mire Angela Merkel kiállt és azt mondta, hogy a házasság igenis egy férfi és egy nő együttélését jelenti. A kancellár asszony kijelentését persze nem találják meg az olvasók sem az Index sem a HVG oldalain, a liberális újságírók úgy látszik Merkel esetében az elhallgatást választották, nem úgy, mint amikor valamelyik magyar politikus merészel ilyen „újszerű” gondolatokat hangoztatni.

Kevésbé szokatlan hír, de mégis fontos, hogy Thomas de Maiziere német szövetségi belügyminiszter is mellénk állt bevándorlásügyben. Azon kevesek közé tartozik, akik nem ész nélkül ítélik el hazánkat az ideiglenes műszaki határzár miatt, hanem belátják, hogy arra szükség van. „Magyarországra súlyos teher nehezedik, az utóbbi hónapokban ott tízezrével vettek fel és regisztráltak menedékkérőket” – mondta Thomas de Maiziere, amit alátámaszt az is, hogy hétvégén minden eddiginél több, összesen 4235 határsértőt fogtak el a rendőrök országszerte.

A kerítés mellett szólnak más nem elhanyagolható tények is, egyrészt ahol eddig megépítették, ott hetedére csökkent az illegális határátlépők száma, másrészt érdekes, hogy a Németországba érkező bevándorlók majd’ fele a Balkánról érkezik és nem a háborús övezetekből. Míg a sajtó jelentős hányada csak a válságövezetek menekültjeiről közöl minden nap két riportot, addig a német lakosság nem is érti, hogy miért kerül akkor hozzájuk annyi albán vagy szerb. Éppen ezért mondta a német belügyminiszter a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak, hogy mivel Magyarországnak schengeni külső határa van, „mi azt igényeljük, hogy az ilyen országok biztosítsák külső határukat”.

Úgy látszik, Európa védelme a Balkán irányából megint ránk vár, még biztatóbb lenne, ha egy-egy szóbeli kiállás mellett egységes uniós politika állna, mely ezúttal hathatós segítséget nyújt számunkra, valamint gazdasági támogatást ad az unión kívüli szegényebb országoknak.

Egy barátom pár nappal ezelőtt Albániába utazott, a határra érve kisgyerekek és asszonyok szó szerint ellepték az autóját, felmásztak a szélvédőre, tépkedték a kilincseit, hogy valami pénzt kicsikarjanak belőle. Természetesen lehetne kulturáltabban is koldulni, de a történetből kitűnik az a mérhetetlen szegénység, ami a Balkán egyes részeit jellemzi.

Az öreg kontinens évtizedek óta nem találja magát, itt az ideje visszatalálni a közös keresztény gyökerekhez és a mindenkit érintő kérdéseket megoldani: Európát megtartani európainak, a rászoruló országokon segíteni, az Egyesült Államokra pedig minél nagyobb nyomást helyezni, hogy szüntesse meg az általa szított és fenntartott háborús konfliktusokat.

 

Märle Tamás