vissza a főoldalra

 

 

 2015.07.31. 

Hogyan lehet sikeres Putyin projektje

1. Ha tisztán piaci alapú megállapodásokat köt a többi gazdasági tömörüléssel (az EU-val vagy az SCO tagjaival).

2. Ha fenn tudja tartani a párbeszédet mind Európával, mind az ázsiai nagyokkal.

3. Oroszországnak diverzifikálnia kell az exportját. A jelenlegi monokultúrás kivitel nagyon sérülékennyé teszi az orosz gazdaságot. Az EU révén talán új termékszegmensekben is meg tud majd jelenni az orosz kivitel (a többi tagállammal együttműködve).

Ha be tudja bizonyítani, hogy az Oroszország elleni szankciók éppúgy sújtják az európai nagyvállalatokat, mind magát az orosz gazdaságot.

Miközben Putyin kritikai megjegyzéseit hangoztatja az EU vegyes bizottságaival hosszú távú gazdasági megállapodásokat írnak alá.

A tavaly létrejött a Szibéria Ereje nevű földgázcsővezeték megépítéséről szóló megállapodás. Ez az üzlet valószínűleg csak a kezdet, amit további kínai vezetékek követhetnek. Ezzel párhuzamosan zajlanak a tárgyalások Dél-Koreával, Japánnal és Indiával is a szénhidrogénexport volumenének növeléséről. Mivel egytől egyig olyan országokról beszélünk, ahol a technológiai fejlődés és/vagy a népességszám gyarapodása új energiaforrások bevonását igényli, Moszkva esélyei kifejezetten jónak tűnnek.

 

cz