vissza a főoldalra

 

 

 2015.07.31. 

Piti, pitibb, legpitibb, átlátszó.hu

A sokak által vitatott elnevezés (mármint hogy rendszerváltásnak nevezhető-e egyáltalán az 1990-ben történt aktus, amióta először nyíltan pártok és jelöltek versenghetnek a parlamenti mandátumokért) körül negyedszázada toporgunk. A hetedik országgyűlési választást Magyarországon 2014. április 6-án tartották. Ez volt az első választás, melyet a 2012. január 1-jével hatályba lépett új alaptörvény rendelkezései szerint tartottak meg.

Van tehát egy sokmilliós értékű ingatlan, amely egyértelműen az egyik magas közjogi méltóság nem is palástolt szenvedélyét látszik kiszolgálni. Ennek az ingatlannak, amit a beszámolók szerint heti-kétheti rendszerességgel használ, és amit a helyiek egyértelműen az ő házának tekintenek, a miniszterelnök-helyettes a tulajdoni lap szerint se nem tulajdonosa, se nem haszonélvezője, így értelemszerűen nem is szerepel a vagyonnyilatkozatában.

Nem világos ugyanakkor, hogy pontosan milyen családon belüli tranzakciók révén lett a gánti ingatlan tulajdonosa Semjén felesége, mint ahogy az sem, hogy 82 éves édesanyja számára milyen valódi haszonnal járhat egy nem életvitelszerűen lakott vidéki ház ingyenes használati joga. A valóság ettől még akár egybe is eshet a látszattal – erről viszont a nyilvánosság a magyar közszereplők vagyonnyilatkozatával kapcsolatos szabályozás teljes komolytalansága miatt nem tud meggyőződni. Maradnak tehát a kérdések és kételyek a gánti vadásztársaságot vezető pártelnök családtagjai által birtokolt gánti ház ügyében.

 

Erdélyi Katalin–Becker András