vissza a főoldalra

 

 

 2015.07.31. 

Perzsavásár

2015. július 14-én Bécsben átfogó megállapodás jött létre Irán és az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja Kína, Franciaország, Oroszország, Nagy-Britannia és az Amerikai Egyesült Államok, valamint Németország között.

 Jens Stoltenberg a NATO főtitkára gratulált a tárgyalófeleknek kitartásukért. „A megállapodás történelmi jelentőségű mérföldkő, és teljes megvalósulása esetén általa meg fog erősödni a nemzetközi biztonság. A megállapodás megvalósulása szempontjából kulcsfontosságú, hogy Irán végrehajtsa a belőle rá vonatkozó kötelezettségeket, eleget tegyen nemzetközi kötelezettségeinek is, valamint járuljon hozzá a biztonsághoz a térségben és azon túl is” – írta a főtitkár közleményében. A megállapodás hírére Teheránban ünneplő tömegek vonultak az utcákra. A megkötött megállapodás értelmében a perzsa államot évtizedek óta béklyóba kötő embargót feloldhatják. Ez, ha nem fúrják meg, kitörés lehet az évtizedek óta tartó elszigeteltségből. Netanjahu nyüszít. Átkozódik. Azt állítja, Irán végső terve a „nagy sátán”, az Egyesült Államok és közel-keleti szövetségese, a „kis sátán megsemmisítése.

„Izrael jobban teszi, ha alaposan tanulmányozza a megállapodást, és nem kritizálja azt ilyen nagyon durva módon” – szólt be Netanjahunak a német külügyminiszter.

Netanjahu erre a beszólásra azonnal előhúzta a náci kártyát.

Elképesztő arrogáns hangnemet engedett meg magának, amikor arról értekezett, hogy „Berlin hangja 70 év után újra egyre érdesebb: senki ne akarjon a német érdekek útjába állni. Görögország már ismeri a leckét, de ha kell, Izraelnek is megtanítják.” és úgy folytatta, hogy e megállapodás célja Izrael eltörlése. Benjamin Netanjahu, esküdt ellensége a perzsa államnak, és olyan nagy hatalmúnak képzeli magát, hogy még az amerikai törvényhozók számára is előírná a nemet mondást, mint az egyetlen helyes cselekedetet.

Az amerikai külügyminisztérium az izraeli elnök hőbörgése ellenére beterjesztette a megállapodást a kongresszus elé, így megkezdődhet a dokumentum felülvizsgálata. Obama szerint ez az egyezmény történelmi lehetőség a világ békésebbé tételére, ezért javasolta elfogadásra a megállapodást. Soha ne tárgyaljunk félelemből, de soha ne féljünk tárgyalni!

Idézte Kennedy elnök emlékezetes mondatát Barack Obama.

John Kirby külügyi szóvivő tudatta, hogy a törvényhozásnak hétfőtől (július 20-tól) számítva 60 napja lesz arra, hogy felülvizsgálja az egyezményt. Ezután a kongresszus mindkét háza egyszerű többséggel szavazhat arról, hogy támogatja-e a megállapodást.

Amennyiben a törvényhozás elutasítaná az egyezséget, Barack Obama elnök még megvétózhatja a döntést. Obama vétóját csak a saját pártja buktathatná meg azzal, hogy átszavaz, tudniillik ehhez mindkét ház kétharmados szavazata szükséges. Elemzők szerint ennek fölöttébb kicsi a lehetősége, ám Moliere-től tudjuk, a pénz minden lakat kulcsa. És Mefisztó is azt énekli a Goethe Faustjából Gounod által írt operában, hogy eladó az egész világ:

Áll a hajsza, áll a bál a pénz körül,

Járja koldus és király.

A Sátán örül.

Eladó az erény s a bűn,

Érte küzd a test, a szellem,

Őhozzá visz minden út,

Érte dúlnak háborúk

S harcok: ember, ember ellen.

És az átkos Mammonért

Áll a hajsza, áll bál a pénz körül,

Járja koldus és király.

A Sátán örül.