vissza a főoldalra

 

 

 2015.07.31. 

Néppárt: Veszélyes a szabadkereskedelmi egyezmény

A közelmúltban szavazta meg az Európai Parlament azokat az ajánlásokat, melyek alapján zöld utat kapott az Európai Bizottság a tárgyalásokhoz az USA-val, az európai szabadkereskedelmi egyezmény tárgyában.

Az egyezmény lényege az, hogy amellett, hogy eltörli a vámokat az EU és USA között, lebontja a nem vámjellegű kereskedelmi akadályokat is a két térség között. Ezáltal az amerikai árukat nem kell bevizsgáltatni és megfeleltetni az európai minőségi és biztonsági feltételeknek, elégséges, ha az otthoni előírásoknak eleget tesznek. Ugyanez érvényes fordítva is az európai árukra. Ezen kereskedelmi megegyezés legnagyobb haszonélvezői azok az óriáscégek, akiknek az egyezmény által új piaci lehetőségek nyílnak meg.

De lássuk mivel járhat a hétköznapi európai, azon belül magyar, illetve erdélyi magyar polgárnak a kereskedelmi egyezmény esetleges ratifikálása!

 Nekünk, fogyasztóknak, félő, hogy több veszélyt jelenthet ezen megállapodás, mint amennyi hasznot hozhat: félő, hogy az amerikai termékek el fogják árasztani az üzleteket és ezzel a hagyományos hazai termékek háttérbe szorulnak; az Egyesült Államokban nem tilos a génmódosított termékek forgalmazása, ezért veszélyt jelenthet ezen termékek európai megjelenése; ha egy élelmiszer megfelel a kevésbé szigorú amerikai szabályozásnak, akkor forgalmazható lesz az európai üzletekben is. Mindezeket figyelembe véve megállapíthatjuk, hogy az óriás magáncégek érdekérvényesítő képessége elég erős ahhoz, hogy akár a fogyasztói érdeket leseperve érvényre jusson. Az Erdélyi Magyar Néppárt határozott álláspontja, hogy sokkal fontosabb a kisgazdaságok által megtermelt, jó minőségű élelmiszerek gyártását segíteni, mintsem ezen cégeket hátrányosan  érintő, kereskedelmi egyezményeket létrehozni.

 

Zatykó Gyula, Az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke

 

(szekelyfold.ma)