vissza a főoldalra

 

 

 2015.07.31. 

Erzsébet hercegnő hétévesen náciul karlendített

A The Sunt nem hatotta meg, hogy II. Erzsébet szülei – VI. György király és hitvese a – II. világháború alatt a nácikkal szemben tanúsított hősies brit ellenállás élő jelképévé váltak; kikezdhetetlen tekintélyre és közmegbecsülésre tettek szert kiállásukkal a szenvedő londoniak mellett. A királyi házaspár az angliai csata legsötétebb heteiben sem hagyta el Londont, a hitleri légierő egymást követő támadásainak szüneteiben együtt rendre megjelentek az éppen kibombázott negyedekben.

A gyalázatos közlés mellett a The Sun hangsúlyozza, hogy Erzsébet anyakirálynővel és Erzsébet hercegnővel kapcsolatban soha fel sem merülhetett a nácik iránti rokonszenv feltételezése, Eduárdról azonban széles körben közismert és jól dokumentált volt, hogy szimpátiával viseltetett Hitler iránt, akit 1937-ben Münchenben meg is látogatott, és korabeli beszámolók szerint náci karlendítéssel üdvözölt. Eduárd a nagybácsi vonzalmáért feleljen a hétéves kislány! Ez így polkorrekt, vagy mégsem?

Eduárd egyébként 1936-ban, alig 327 napi uralkodás után távozott a brit trónról, mert a hatalom helyett inkább amerikai szerelmét, Wallis Simpsont választotta. Így lett az Egyesült Királyság uralkodója VI. György néven Albert yorki herceg, Eduárd öccse, II. Erzsébet királynő édesapja. A legnagyobb példányszámú brit tömeglap által megszerzett 17 másodperces fekete-fehér némafilm az újság szerint 1933-ban vagy 1934-ben, Adolf Hitler hatalmának korai szakaszában készülhetett Balmoralban, a királyi család skóciai rezidenciáján.

A felvételen Erzsébet hercegnő – a jelenleg 89 esztendős II. Erzsébet királynő –, valamint húga, Margit hercegnő, édesanyjuk, a későbbi Erzsébet anyakirálynő és édesapjuk bátyja, Eduárd herceg, a későbbi VIII. Eduárd király látható a kastély parkjában.

Nem fogják kitalálni mit csinálnak! A filmen először a két ifjú hercegnő édesanyja lendít náciul, félreérthetetlen módon, majd követi példáját Erzsébet hercegnő, végül pedig Eduárd herceg is.

Irgum burgum vastepsi!

Ennek a valamikori kis hercegnőnek van egy korrigálhatatlan hibája: ha csak csekély hányadban is, de mégiscsak magyar vér csörgedez ereiben. Mégpedig az Erdélyben 1812-ben született szépséges Rhédey Klaudia grófkisasszonytól eredeztethetően. A grófnő kezét Erdőszentgyörgyön kérte meg a királyi sarj, Sándor, Württemberg hercege úgy 180 évvel ezelőtt. Rhédey Klaudiának halálakor VI. György király anyja emléktáblát helyeztetett el a templomban. A tábla magyar szövege: „Rhédey Claudia grófnő, Hohenstein grófnő Sándor Württembergi herczeg ő királyi Fensége hitvesének emlékére. Meghalt 1841. évben. Emeltette unokája, Victoria Mária Walesi herczegnő”. Na, hát így már érthetőbb a katatonok hajthatatlansága.