vissza a főoldalra

 

 

 2015.08.05. 

MEGJELENT A MAGYAR FÓRUM XXVII. évfolyamának 32.száma!

A tartalomból:

Idegenellenesek vagyunk (címlapon)

A TÁRKI szerint. Az ENSZ adatai szerint jelenleg 51 millió otthontalan ember járja a világ országútjait. A globális világrend nagyobb dicsőségére legkevesebb kétmillió ember található mint adható-vehető élő áru az újmódi rabszolgapiacon. Az embercsempészek az el nem kelteket prostitúcióra kényszerítik. A gyerekeket is: egy négyéves kislány valami ilyen bandából megszökve egy szál magában érkezett Szíriából Svájcba. Csak az Európai Unió országaiban 2014-ben 600 ezer menedékkérelmet regisztráltak. A menekültügyi szervezet nyilvántartása szerint 13 millió menekülthöz hozzászámolható ötmillió palesztin menekült is. A háborús övezetekből útra kelők többsége Libanon, Jordánia, Törökország, Irak és Egyiptom felé vették az útjukat, de nagy tömegek próbálkoznak illegális bejutással az EU országaiba. A helyzet előidézőinek nevesítéséről, kialakulásának okairól szinte alig esik szó. Annál több a magyarok idegenellenességéről. Olyan helyzetbe kerültünk önhibánkon kívül, amelyhez semmi közünk. Nem mi idéztük elő. Így érthető, hogy a déli határaink mentén lakó községekben egyre idegesebbek az emberek.

 Görögország, az áldozati bárány (címlapon)

Amint a görög válság a következő szakaszába lép, Németország, Görögország és a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az Európai Központi Bank (ECB) és az Európai Bizottság (EC) triumvirátusa (most inkább trojkaként ismerik) is komoly bírálattal kerül szembe. A felelősség megosztása közben nem veszthetjük szem elől, mi is folyik valójában. Közel öt éve figyelem ezt a görög tragédiát, a szereplőket minden oldalon. A múlt hetet Athénban töltöttem, beszélgetve közönséges polgárokkal, fiatalokkal és öregekkel, valamint jelenlegi és volt hivatalos személyekkel, és arra a nézetre jutottam, hogy sokkal többről van szó, mint csak Görögországról és az euróról.

 Csurka István: KÉT BANKHÍR (2.oldal)

Telt, múlt az idő, a beruházás csak nem akart megindulni. A Reichmannok a saját gondjaikkal voltak elfoglalva. Demján pedig jobb híján Kazahsztánban üzletelt. Olajjal. Meg Nazarbajevvel, nyilván. Soros György pedig a német márka megbuktatásával, az angol font térdre kényszerítésével foglalkozott, és mint más nyilatkozataiból tudjuk: a pénze elköltése okozott neki gondot. Itt és másutt. Egyszer csak azonban csoda történt. Jelentkezett valaki a körülbelül 150 millió USA dollárnyi beruházás megfinanszírozójának, a majdan megépült létesítmény vevőjének, annak, aminek kívánják. Egy pénzes cég, amelynek volt éppen elfekvő 150 millió dollárja. Természetesen ez a nagylelkű befektető nem volt más, mint az Országos Takarékpénztár Rt., mindannyiunk szeretett bankja. (1994)

 A döglegyek, repüljenek bármilyen magasra, nem lesz belőlük sas (3.oldal)

MSZP

A nyári szünet megkezdése előtt megint háború volt az MSZP országgyűlési frakciójában. Sem az olimpia rendezéséről sem a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságába küldendő személyről nem tudtak megegyezni. A budapesti szocik a volt belvárosi polgármestert, Steinert, mások a frakcióból a volt pénzügyminisztert Verest akarták delegálni. Tóbiásnak nekiesett Mesterházy, a szabad szája végett. A belső harc úgy tűnik mintha kettészakította volna a frakciót is, tudniillik 10-en Veres mellett, 9-en meg ellene szavaztak.

 DK

A túlmozgásos, nem teljesen egészségesnek tűnő, bukott miniszterelnök a DK elnöke, Gyurcsány Ferenc levelet írt az Európai Bizottságnak. Sokadik alkalommal, bosszúból megint feljelentette Brüsszelben a magyar kormányt.

„Gyurcsány pontosan tudja, hogy nincs hatalma Magyarországon, ezért megpróbálja bevonni az uniót a magyar belpolitikába, hogy ellensúlyozza a saját tehetetlenségét” – mondja a galamb szelídségű Schöpflin György, a Fidesz európai parlamenti képviselője.

„Bosszúszomjas gonoszok gyülekezete” – fogalmaz nála erősebben a Gyurcsány párt tagjairól és támogatóiról a baranyai gyurcsányistákat jól ismerő, néhai Toller László egyik híve: „Akadt köztük egy normális ember, a Sütő. Kizárták, mert azt írta a Facebook oldalára, hogy utódnemzésre képtelen párkapcsolat normális országban nem lehet családmodell! Amúgy nem érdekel, ha valaki a szőrös, fekáliás végbélnyílásra gerjed, de ez legyen a magánügye”.(sic) Azt mondjuk nem állítom, hogy finoman fogalmazó ember, aki ezt a szöveget posztolta, de hát abban a pártban, ahol a raklap finomságú Vadai Ágnes mértékadó vezető lehet?

 RESPECT (3.oldal)

Jól mondja a Jobbik. Ők tényleg tudnak újítani. Eddig a pártjukban, vagy a párthoz közel álló szervezeteiben megfordult már szexbárból érkezett rúdtáncos, prostituált, pedofil, transzvesztita, magzatelhajtó, uzsorás, börtöntöltelék, okirathamisító, sikkasztó, péniszpumpa virtuóz, alkoholista, buzifelvonulások sztárja és a szüleit minden vagyonából bíróságilag kiforgatni akaró, családját és gyermekeit cserbenhagyó, továbbá kém, pártállam tagja és/vagy SZDSZ-es, zavaros ideológiát követő szektáns, valamint ügynök vagy idegen szolgálatok zsoldjában állóként gyanúba keveredett személy. De pénzhamisító eddig még nem került elő közülük. Most olyat is fogott a rendőrség.

 Amit még el akartam mondani (4.oldal)

Amit még el akartam mondani címmel jelent meg Németországban Helmut Schmidt legújabb kötete. Olyan nagy hírverést nem csaptak neki, mint 90. születésnapi kötetének, s jellemző módon a bulvár azt emelte ki az idén 97. évét betöltő szerző 237 oldal terjedelemben megjelent művéből, hogy szeretőt tartott. A liberális mainstream azóta nem sztárolja az idős német kancellárt, amióta elmondja véleményét a mostani hibás, Amerika által vezényelt és Európa által követett geopolitikáról. A műről szóló ismertetők szerint önleleplező könyvet írt a házasságtörésről. Holott csupán elmondja, hogy negyven évvel ezelőtt valóban viszonya volt valakivel, amelyet nem tartott fenn kancellárként, annak ellenére, hogy a felesége felajánlotta a válást.

 Háborús bűnösök (4.oldal)

Sürgős vizsgálatot megkövetelő háborús és emberiség elleni bűntettek bizonyítékaira derült fény

Dzsehád Szaftavi palesztin fotós a legutóbbi gázai háború idején fotózta a háborús károkat, a cikk szerint egy idő után megunta a romokat, az égre szegezte kameráját, élő streamet indított, így a nézők nézhették egy az egyben, ahogy elpusztul Gázaváros. A 24 éves fotós utólag azt mondta, semmi célja nem volt ezzel, csak megmutatni a világnak, mi zajlik Gázában, hogyan halt meg 2100 palesztin (miközben Izrael 67 főt vesztett).

Az izraeli fegyveres erők csupán egyetlen napon 150 civilt és 75 gyereket öltek meg.

 Az ADL és a Stasi kapcsolatairól (4.oldal)

Michael Wolffsohn német zsidó történész tanulmányozta a volt keletnémet titkosszolgálat, ismertebb nevén a Stasi aktáit. Ezek megerősítik azt, amiről már korábban tudósítottunk, miszerint titkos kapcsolatok álltak fenn a keletnémet rezsim és a Zsidó Világkongresszushoz, illetve a B’nai B’rith keretében működő Anti Defamation League-hoz (ADL) közel álló angol–amerikai cionista körök között. Wolffsohn a német kormány hivatalos megbízásából végezte kutatásait. Az egyik irat Wolfgang Vogel ügyvéd, keletnémet különleges ügynök szerepével foglalkozik olyan kényes diplomáciai küldetésekkel kapcsolatban, mint például az ügynökök cseréje. 1987 vége és 1989 közepe között két jeruzsálemi ügyvéd közvetítésével titkos tárgyalások folytak a Szíriában fogva tartott Ron Arad izraeli repülőtiszt és két Izraelben bebörtönzött KGB-kém cseréjéről. A két KGB-kém egyike Shabtal Kalmanivich, a nemzetközi fegyverkereskedelem és pénzmosás ismert alakja. (1994)

 Közfoglalkoztatásból vályogházak

Értékteremtő és közösségformáló programok (5.oldal)

Az államnak a hátrányos helyzetű településeken kötelessége olyan lehetőségeket teremteni, amelyek segítik az emberek megélhetését, növelik önbecsülésüket – nyilatkozta Pogácsás Tibor államtitkár, s kiemelte, hogy azok az emberek, akik a szabad munkaerőpiacon nem kapnak munkát, be tudják azt bizonyítani, hogy alkalmasak arra, hogy versenybe szálljanak a munkahelyért.

 Korszerű olimpiai központok

A mátraházi edzőtábor tíz év után újra megnyitotta kapuit (5.oldal)

Öröm látni, hogy Magyarországon egyre több gyermek sportol, ezáltal van okunk remélni, hogy szellemileg és fizikailag is egyre egészségesebbé lesz nemzetünk. Sipkáné Szabó Gyöngyi főigazgató asszonyt a Nemzeti Sportközpontok (NSK) létesítményeinek fejlesztéseiről, a rekreációs lehetőségekről és a sportmúzeum jelentőségéről faggattuk.

 Dopping és olimpia

Magyarország doppingügyben semmivel nincs jobb vagy rosszabb helyzetben, mint a világ vezető sportnagyhatalmai (6.oldal)

Az újkori olimpiák 1896 óta íródó történetében tizedszer van szó arról, hogy Budapest pályázzon. A Magyar Olimpiai Bizottság után a Fővárosi Közgyűlés is jóváhagyta a 2024-es budapesti olimpia tervét. Dr. Tiszeker Ágnes ügyvezető igazgatót arról kérdeztük, mi lesz a feladatuk a 2024-es olimpián, s hogy minden doppingszert ki lehet-e mutatni.  

A pénzhamisítás történelme (6.oldal)

A pénzhamisítás jelentős anyagi és erkölcsi kárt is okozhatott a pénz kibocsátójának, ezért a korai időkben elrettentő büntetéseket szabtak ki az elkövetőkre. Például a germán jogokból ismert a kézlevágás büntetése. Az angolszász büntetőjog előírása szerint a bűnöst forró vízben vagy olajban megfőzték, később máglyahalállal büntették. Továbbá büntették a pénzcsonkítást, a hamis pénz megszerzését. Azokat is akik, valamilyen módon közreműködtek, például helyiséget bocsátottak a hamisítók rendelkezésére stb. Sokféle módon lehetett a pénzek manipulálása révén jövedelemhez jutni: a pénz súlyának csökkentésével, a pénzek körülvágásával. Gyakori volt, hogy maguk a királyok éltek a pénzrontás eszközével, vagyis a korábbinál kevesebb nemesfémet tartalmazó érméket bocsátottak ki, így próbálva javítani kincstáruk helyzetén.

 Ha csökken az áfa, tisztul a sertéspiac

Eredményes lehet a verseny az importárukkal szemben (7.oldal)

Elfogadta az Országgyűlés június közepén a jövő évi adótörvénycsomagot, amely alapján 2016-ban 5 százalékra csökken a sertés tőkehúsok áfája. Olcsóbb lesz jövőre a sertéshús? Kifehéredik-e az adómódosítástól a sertéságazat? Konkurenciaharc dúl a baromfisok és a sertésesek között? – ezekkel a kérdésekkel kerestük föl Menczel Lászlóné titkár asszonyt.

 Az agrárszakma ünnepe

Megújul az OMÉK (8.oldal)

A helyi termékek seregszemléje lesz a 77. Országos Mezőgazdasági Kiállítás és Vásár (OMÉK), amelyet szeptember 23–27. között rendeznek meg a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban. Lipcsey György vezérigazgató-helyettest arról kérdeztük, hogy mi a megújulás lényege, s miként változik meg koncepciójában az idei OMÉK.

 Kik laknak a Balaton partján? (9.oldal)

A Balaton maga a nyár. A hatalmas víztükör ahol fényben és vízben fürdik az ember. De a Balatonon nem csak nyaralnak. A nyár három hónapja alatt az északi parton élők számára a háttérben húzódó hegyek kék gyöngysora és előttük a nagy vízen ráérősen gördülő vitorlások ölelésében felfokozódik az élet. Sokan ilyenkor keresik meg az egész évre valót. Kik laknak és hogyan élnek a Balaton partján, mit terveznek a jövő esztendőben és utána – erről kérdezzük Matolcsy Gyöngyit, Balatonakarattya egy éve megválasztott polgármesterét.

 Interjú Dr. Szili Katalin miniszterelnöki megbízottal

Nincs újabb 25 évünk (10.oldal)

Abban látom a missziómat, hogy az autonómia kérdését próbáljuk meg kivonni a napi pártpolitikai csatározások területéről. Mi tagadás, bántott tavasszal az egyik erdélyi fórum résztvevőjének nekem szegezett kérdése: más államokban a pártok képesek összefogni a nemzetük érdekében, védelmében, akkor a magyarok erre miért képtelenek?

 Misztikus hangszer

Hárfázni bárki, bármikor (11.oldal)

Gulyás Csilla hárfaművész: belföldön nem éri meg lemezt megjelentetni. A könnyűzenészektől hallottam ezt a mondást: a mai világban a CD nem más, mint hangzó névjegy. Ezzel egyetértek, mert az én albumaim is, mint minden zenészé, egyben referenciamunkák is. Hogy miért készítek mégis lemezeket? Azért, amiért a többi muzsikus. Zenészek vagyunk, s nem azért lépünk fel, nem azért készítünk lemezt, mert megéri, hanem, hogy művészetünket ezúton is eljuttassuk a közönséghez. Ennek egyik módja a koncertfellépés, a másik a hanglemezkészítés, és szerintem a harmadik a tanítás. Egyértelmű, hogy nem mindenkinek van lehetősége lemezkészítésre, s sokan nem is preferálják ezt. Több klasszikus zenész inkább csak a fellépéseket vállalja el. Sajnos a fellépési lehetőségek is egyre ritkábbak, nem úgy, mint régebben, így már szinte csak a nagyon elszántak zenélnek.

 Főiskolás vízizsaruk

Bűnmegelőzés a Tisza mentén (13.oldal)

A Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság a Szolnoki Főiskolával együtt és a Magyar Turizmus Zrt. támogatásával július 20-án ismét elindította a már hagyományosnak tekinthető Tourist Police programot. Busi László alezredest a diákok feladatairól és a program eredményességéről kérdeztük.

 Balázs Lajos nagysármási református lelkész: Nemzetközi képzőművészeti tábor a Mezőségen (13.oldal)

Ki hitte volna, hogy a tavaly nyári, egy-két szóbani előtervezgetésnek ilyen jól véleményezett megvalósulása lesz az idén? Festőművészek tábora – előbb csak fogalomnak tűnt és lám most, hogy utána vagyunk a rendezvénynek, áradozunk a pozitív élményektől. Első ízben szervezett ilyet a Nagysármási Református Egyházközség a Maros Megyei Képzőművészek Egyesületével karöltve, és ez magán hordozta az első jó benyomás keltésének bélyegét. A szervezők is, a táborozók is kitettek magukért, és így a végén mindkét fél elégedettségét fejezte ki. Jó a visszhang azoktól, akik cselekvően vettek részt a táborban, és azoktól is, akik a tíz nap alatt elkészült alkotások kiállítására látogatóba jöttek el. Összesen tizenhét profi és amatőr művész jött el a táborba július 10. és 19. között: Budapestről, Kisinyovból, Marosvásárhelyről, Kolozsvárról, Tordáról, Szászrégenből, Medgyesről, Szebenből és Libánfalváról.

 Ökumenikus imaórán emlékeztek meg az áldozatokról (18.oldal)

Ökumenikus imaórán emlékeztek meg vasárnap este a roma holokauszt és a kislétai romagyilkosság áldozatairól Budapesten a Sant’Egidio közösség szervezésében.

A szertartást vezető Székely János katolikus püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia cigánypasztorációs referense beszédében kiemelte: a roma holokauszt áldozatai veszteseknek tűnnek, olyan embereknek, akiket eltaposott a történelem, akik névtelenül tűntek el az emberiség emlékezetéből. Ezeket az embereket gyilkosaik arra sem méltatták, hogy neveiket feljegyezzék, „Isten szívébe azonban valamennyiük neve bele van írva”, és sorsuk az ő emlékezetéből kitörölhetetlen – hangsúlyozta Székely János.

Nem szánakozva, hanem tisztelettel kell emlékezni a körülbelül félmillió áldozatra, ugyanakkor fontos emlékezni a roma holokauszt „számtalan ragyogó pillanatára is”, a hősiesség és a bátorság pillanataira – figyelmeztetett a katolikus püspök. Példaként említette a roma családok küzdelmét, hogy a koncentrációs táborban is együtt maradhassanak családjaik és azt az 1944. május 16-i lázadást, amellyel a fiatal roma férfiak megvédték családjaikat.

 Ki volt, hol és hogyan halt meg Egán Ede? (18.oldal)

1901. szeptember 20-án bekövetkezett halálának helyszíneként a különböző lexikonok tévesen Szerednyét tüntetik fel. Ennek ellentmond az a tény, hogy nem Munkács, hanem Ungvár felől érkezett a baljós napon, és az sem felel meg a valóságnak, hogy balesetben vesztette életét. Hitelesebb a művelődéstörténész megállapítása, hogy Egán Edét Láz község közelében meggyilkolták. Ki és mi okozta Egán Ede halálát? Annak körülményeiről a megyei és a fővárosi lapokban számos ellentmondás, találgatás, félremagyarázás jelent meg.

Bizonyos körök befolyásolták a hivatalos vizsgálóbizottság munkáját és zárójelentését is. Ma már egyértelmű, hogy a haláleset körülményeinek vizsgálatát felületesen végezték el. A rejtélyes esetet a sajtó és a közvélemény hónapokig vitatta, és ez a folyamat ma sem zárult le.

 Csorja Gergely: A magyarság helye a XXI. században (VI. rész)

        Társadalmi szakadás – (19.oldal)

A 80-as évek látszólagos társadalmi homogenitása elfedte a magyar társadalomban több évszázada meglévő jelentős különbségeket. Ezek részben kulturális, nagyobb részben vagyoni különbségek. A magyar társadalom, ahogy a világ összes társadalma, több törésvonal mentén szakadt szét. A XIX. század végére lényegében öt jelentős, egymástól vagyoni, társadalmi és kulturális szempontból is elváló nagy csoport alakult ki. A társadalom tetején az ún. arisztokrácia és a vele szimbiózisban élő nagytőkés csoport ült. Ez a csoport kulturálisan heterogén, kisszámú, a legkisebb mértékben sem egységes elitet jelentett, mely elit sokkal inkább európai, mint magyar jelenségnek, érdeklődésűnek tekinthető.

 Az ellopott világválogatottság

Az egykori kiváló középpályás, Pintér Sándor 65 éves (20.oldal)

Négy napra mehettem volna New Yorkba, és a 2000 dolláros tiszteletdíj mellett a két repülőjegyet és a két fő részére szóló szállodai foglalást is elküldték. Akkori klubedzőmet, Tichy Lajos kértem meg, hogy kísérjen el. Ám nem adtak engedélyt az utazásra odafentről, így kútba esett, hogy a Fekete Gyöngyszem, azaz Pelé búcsúmeccsén – egyedüli magyarként – pályára léphessek. Tichy Lajos is próbált kilincselni a kedvező fordulat érdekében, de ő sem járt sikerrel. Pedig a 2000 dollárt még az utazás időpontja előtt felajánlottam jótékony célra, egy szociális otthon részére. Nem tudom, neki mondtak-e indokot, és már nem is tudom meg soha, mert Lajos bácsi sajnos már nem él.

 

Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál. De már augusztus 6-án 14 és 16 óra közt megvásárolhatja a kiadóhivatalban. Cím: IX. kerület, Ráday u. 32. I. emelet 3.

Előfizetéssel kapcsolatos információ: +36-30-7545-012, info@magyarforum.hu

 

A Magyar Fórum cikkei elolvashatók a Facebook oldalon – amennyiben elnyeri a tetszését az oldal, kérjük „tetszikelje”.

/https://www.facebook.com/magyarforumonline?fref=ts/

 

A CSURKA ISTVÁN EMLÉKBIZOTTSÁG FELHÍVÁSA

 Kedves Honfitársam!

 Bizalommal teli szívvel és abban a reményben keresem fel, hogy sorskérdéseinkben egyetértünk. Végzetes volna tovább halogatni, ezért ki kell mondanunk: tartozunk megőrizni annak az embernek az emlékét, akinek ma ilyen nagy hitele van a magyarság legjobbjai között. A dolog szellemi voltából következik, hogy az őrzés megszervezése egy értelmiségi csoport feladata. Erre vállalkozott a Csurka István Emlékbizottság, amely elnökévé választott.

Négy-öt magyar összehajol – Csurka István emlékére, ez a jelmondatunk. A mintegy 4000 honfitársunktól kapott támogatásának köszönhetően, ígéretünknek megfelelően, 2012. Karácsonyra kiadtuk a Csurka István Emlékkönyvet. 2013 nyarán pedig felavattuk síremlékét, melyen valóságos láng lobog, soha ki nem alvó. Jelképezve őt, a lámpást, aki világított szerte Magyarországon. Csurka István 80. születésnapján bemutattuk Pató Róza Csurka Istvánt ábrázoló bronzplakettjét, valamint Boros Péter szobortervét.

Szeretnénk felhívni figyelmüket, következő nagy célunkra: a Csurka István tiszteletére emelendő köztéri szoborra. Mindamellett országjáró körutat szervezünk, hogy Csurka István a nemzeti emlékezetben is méltó helyre kerüljön. A fiatalságot is bevonnánk a programokba: a középiskolások számára novellapályázatot hirdetünk. Bár elég erőt érzünk magunkban, a feladat azonban olyan nagy és jelentős pénzeszközöket igényel, hogy saját erőből nem győzzük.

Mint karmesternek engedjék meg, hogy Liszt Ferenc Les preludes című művének mondanivalójával búcsúzzam: az ember élete nem egyéb, mint egy csodálatos előjáték a halhatatlansághoz.

 

Budapesten, 2015. augusztusa

 

Barátsággal: Medveczky Ádám a Magyar Állami Operaház Kossuth-díjas karmestere

 Szíves adományaikat várjuk A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány számlaszámára:

 11712004-20341426

 Kérjük, a megjegyzés rovatban tüntessék fel, hogy „Csurka István Emlékére”.

 A Csurka István Emlékbizottság adománygyűjtése A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány céljaival összhangban történik.

 Az alapítvány adatai: Nyilvántartási szám: 1026; Székhely: 2081 Klotildliget, Vörösmarty u. 16.; Célja: A hazai népi-nemzeti, konzervatív irányultságú kultúra és sajtó támogatása. Az Alapítvány képviselőjének neve, elérhetősége: Medveczky Attila; 1092. Budapest, Ráday u. 32.