vissza a főoldalra

 

 

 2015.07.31. 

Viktor Baloga: a belügyminiszternek köze van a munkácsi incidens szervezéséhez

A július 11-i munkácsi fegyveres konfliktus megtervezésének részese volt Arszen Avakov ukrán belügyminiszter, s az összecsapás kirobbantása terrorellenes művelet kárpátaljai megindítását, egyben a politikai vetélytársak félreállítását célozta – állította Viktor Baloga, az ukrán parlament képviselője, a Kárpátalján meghatározó befolyással rendelkező Egységes Centrum (JC) párt vezetője kijevi sajtókonferenciáján.

A Kárpátalja legbefolyásosabb politikusaként és leggazdagabb oligarchájaként számon tartott Baloga a munkácsi események kapcsán – az Rbc.ua ukrán hírportál jelentése szerint – a következő állításokat fogalmazta meg: „a forgatókönyv a következő volt: a Jobboldali Szektorral (PSZ) megsemmisíttetik azokat, akik csempészettel foglalkoznak Kárpátalján, és ezáltal szabaddá teszik a (csempész)piacot a maguk (a hatalmon lévők) számára. Ezt követően a rendőrség felhasználásával megsemmisítik a PSZ-t, az emberek szemében lejáratják az önkéntes mozgalmat, végül terrorellenes műveletet kezdenek, megsemmisítve mindennemű politikai konkurenciát”.

A kárpátaljai politikus úgy vélte: „több mint valószínű, hogy a tervet a belügyi, katonai és nemzetbiztonsági blokk készítette elő Kijevben”. Utalva arra, hogy a munkácsi események után Kárpátalja rendőrparancsnokát, Szerhij Saranicsot leváltották, majd azonnal magas belügyminisztériumi tisztségbe nevezték ki, Baloga kifejtette: „ha az érintettet a különleges művelet végrehajtása után leváltják tisztségéből, és magasabb beosztásba helyezik Kijevben, akkor kijelenthetem, hogy egy politikai erő legkevesebb egy képviselője, azaz Avakov részese ennek az eseménynek (Munkácson)”. Azt Avakov leállíthatta volna, a speciális művelet ugyanis nem tudta nélkül történt – tette hozzá.

Újságírói kérdésre válaszolva Baloga elismerte, hogy támogatta a PSZ-t. „2013-ban finanszíroztam Kijevben a Majdant, finanszíroztam azokat a kárpátaljaiakat, akik a fővárosban voltak, beleértve a PSZ tagjait” – mondta. Hozzáfűzte, egyértelmű, hogy támogatta a PSZ-t mind Kijevben, mind Kárpátalján, de szerinte ez semmi ahhoz képest, amilyen támogatásban a Munkácson állomásozó 128-as katonai dandárt részesíti.

Facebook-bejegyzésében Baloga azt írta, hogy a kijevi hatalom az ő és a mögötte álló politikai erő (JeC) ellehetetlenítésébe kezdett. Közölte, hogy a 13 kárpátaljai járás múlt héten felmondott – a JeC-hez tartozó – vezetőinek mindegyike katonai behívót kapott, még azok is, akik egészségi állapotuk miatt fel vannak mentve a szolgálat alól. A politikus szerint ugyancsak egyszerre kézbesítettek katonai behívót pártja aktivistáinak több járásban is. Úgy vélte, a kijevi hatalom oly módon akar megszabadulni a számára kényelmetlenné vált emberektől, hogy a kelet-ukrajnai konfliktusövezetbe küldi őket. Rámutatott, nem ilyen magatartást várna el Petro Porosenko elnöktől, akinek az első fordulóban történt múlt évi megválasztásához nagyban hozzájárult mind ő, mind a pártja, hiszen az államfő több szavazatot kapott Kárpátalján, mint szűkebb hazájában, Vinnicja megyében.

Tizenkét nappal ezelőtt Munkácson négy halálos áldozatot követelő fegyveres összetűzés robbant ki Mihajlo Lanyo ellenzéki parlamenti képviselő testőrei és a PSZ fegyveresei között, vélhetően a csempészpiac felosztása körüli ellentétek miatt. A rendőrökkel vívott tűzharc után a PSZ mintegy tíz fegyverese a város melletti erdőbe vette be magát, a hatóságok azóta nagy erőkkel keresik őket.

 

(MTI/Kárpátalja)