vissza a főoldalra

 

 

 2015.06.05. 

Másfél milliárd Gyurcsánynak

Lehet-e komoly pártot építeni 1,5 milliárdból? Magyarországon biztosan. Főleg, ha az egyszerű pártelnök cége az összeget a választások előtt kapja. Persze az is lehet, hogy a pénz majd elosztva jön az Altus Zrt.-nek az Európai Bizottságtól. A 30 millió forint alaptőkével rendelkező cég vezetését Dobrev Klára, Gyurcsány felesége végzi, Gyurcsány mindössze tulajdonos. Miféle összeférhetetlenség lenne? Ugyan kérem.

Az sem képzelhető el, hogy miközben Gyurcsány cége szakérti a 2014–2020 közötti uniós időszak – feltehetőleg – pénzügyi dokumentumait, esetleg elfogult lenne a magyar kormány, vagy bármilyen magyar állami szervezettel kapcsolatban. Miért lenne? Hiszen Gyurcsány csak egy ellenzéki párt elnöke. Politikai céljait elérendő bizonyosan nem gyakorol nyomást a négy főt foglalkoztató cég vezetésére, hogy a kormányt lehetőleg kedvezőtlen színben tüntessék fel. A nyomásgyakorlás esetleg úgy valósulhatna meg, hogy este, amikor összefutnak a – zsidó család kiebrudalása után megszerzett – villa konyhájában, akkor a párizsis zsemle készítése közben finoman megjegyzi a tulajdonos: Drágám, jön a kampány, esetleg bevernétek egyet a kormánynak?

Persze miért tenné? És Klára sem valószínű, hogy hajlana erre a stiklire. Hát úgy ismerjük őket?

Nem csodálhatjuk, hogy beperlik a miniszterelnököt, aki hangot adott annak a véleményének, hogy azért ez több kettőnél. Az Európai Bizottság megbízásából egy ellenzéki párt elnöke, illetve annak kizárólagos tulajdonában lévő cég 1,5 milliárd forintos megbízást kap az Európai Bizottságtól. Vajon hogyan értékeli ezt a helyzetet a bíróság?

Évtizedekre visszatekintve kijelenthetjük, hogy meglepődni járunk a bíróságra, úgyhogy az sem zárható ki, hogy végül a miniszterelnök elbukja a pert. Ha nem itt, Pesten, akkor majd máshol. Amúgy tényleg érdekes lehet, hogy a magyar bíróság mit mond. Mert ha a miniszterelnöknek ad igazat, akkor lényegében kimondja, hogy itt bújtatott pártfinanszírozás történt, ami tulajdonképpen bűncselekmény. Vajon hivatalból eljárnak az Európai Bizottság ellen? Vagy mégis Gyurcsányéknak adnak igazat? Nos, az utóbbi esetben beláthatjuk, hogy a Dobrev–Gyurcsány családtól egykönnyen nem szabadulunk meg.

 

csorja