vissza a főoldalra

 

 

 2015.06.10. 

MEGJELENT a MAGYAR FÓRUM XXVII. évfolyamának 24.száma!

A tartalomból:

1985 MONOR – CSURKA ISTVÁN VITAINDÍTÓ ELŐADÁSA

1956 és ami utána következett, a magyar történelem máig fel nem mért, a maga valójában fel nem fogott cezúrája és vízválasztója. A forradalomnak nemcsak hogy a története nincs kellőképpen feldolgozva, hanem történelmi fordulópont-jellege sincs kimutatva, s talán még csak megsejtve sem a gondolkodásban. Szép és komoly szavak persze elhangzottak, de a forradalom és a forradalom leverésének fordulópontjellege már csak azért sem lehet kimutatva, mert hiszen a dolog lényege, legalábbis a felszínen az volt, hogy folytatódott, restaurálódott, ha humánusabb formában is, a szovjet típusú rendszer, a szocializmus. A látszat az volt, hogy nem változott semmi. Pedig minden megváltozott. 1956. november 4-e óta a magyarság nem a saját történelmét éli. Ilyen fordulat még egyetlenegy történelmi fordulópontján, egyetlenegy szabadságharcának bukása, egyetlenegy háborúvesztése után sem következett be. Ez a fordulat ugyanis a lelkekben állt be. Meglehet, nem vizsgálható szigorúan tudományos módszerekkel, meglehet, hogy jobbára csak a művészi érzékelés által felfogható és éreztethető, mégis elsőrendű történelemalkotó tényező valamely nép lelki viszonyulása egy bizonyos korszakhoz, állapothoz. Mind vereségeket, mind győzelmeket átélhet egy nemzet, nagyjából azonos tartással. 1956 után a magyarságnak nem a viszonyai és a helyzete fordult meg soha nem tapasztalt módon, hanem a lelke. A viszonyulása saját magához, történelméhez, a magyar lélekben minden érvénytelenné vált. A vidám barakkban nihilisták vigadoztak.

 Budapest központi szerepének feloldása a közlekedésfejlesztésben

Gyorsítani kell az engedélyezési eljáráson (4.oldal)

Tasó László államtitkárt arról faggattuk, hogy a tervezett beruházások megvalósítását mennyire veszélyezteti a lassú engedélyeztetési rendszer, s megközelíti-e a magyar közlekedés fejlettsége az európai uniós átlagot.

 Óvodát épít Hódmezővásárhely Kárpátalján

A kor követelményeinek megfelelő, négycsoportos óvodát szeretnénk létrehozni (4.oldal)

A közgyűlés a mezővári óvoda építéséről határozott. A várhatóan százötvenmillió forintos beruházás érdekében adománygyűjtést indítunk – közölte Almási István polgármester.

 Megszűnt a tejkvóta

A szomszédos Ausztriában elképzelhetetlen, hogy egy osztrák vásárló magyar tejeket keressen a boltokban (5.oldal)

Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója: A fogyasztás visszaesése egyértelműen a belföldi vásárlóerő visszaesésével magyarázható. Ezenkívül azzal, hogy a tejimitátumok, a növényi zsírokból készült „sajtok”, „fölök”, reggeli italok, margarinok azzal, hogy olcsóbbak, a tejtermékektől jelentős piaci részesedést hódítottak el, annyira, hogy például a hazai vajfogyasztás az uniós átlag 10- 15%-át teszi csak ki.

 Karrier vagy család

Az lenne a jó, ha 20 éves koruk környékén vállalnák a párok az első gyermeküket (6.oldal)

Székely Hajnalka elnök asszonyt a Nagycsaládosok Országos Egyesülete idén lezárult nagyszabású szociológiai kutatásának eredményeiről és a kormány családpolitikai intézkedéseinek következményeiről kérdeztük.

 Nem elég fittek a magyar diákok

Ez nem jelenti azt, hogy a gyermekekben ne lenne meg a mozgásigény (7.oldal)

Közel hétszázötvenezer, iskolában tanuló fiatalon végezték el az úgynevezett nemzeti fittségi tesztet. A felmérésekkel nem akarják megbélyegezni a gyerekeket. Balogh Gábor, a Magyar Diáksport Szövetség elnöke, öttusa-világbajnok, korábbi miniszterelnöki tanácsadó : tizennyolc éves korukig a fiúknak 37, míg a lányoknak csak 21 százaléka képes megőrizni fittségét.

 Az innováció a kitörési pont

A kormány megháromszorozza a kutatás-fejlesztés támogatását (9.oldal)

Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkár: A technológiai fejlődés nagyon sok emberi munkaerőt tesz feleslegessé, s mikor arról beszélünk, hogy egy ország olyan gazdaságfejlesztés megvalósítására törekszik, mely által a gazdasági növekedést és a jólétet szeretné garantálni, akkor a felvetődött kérdésekre kell hatékony választ adni. Ebből a szempontból lényeges az innováció. Hiszen az innováció kitörési pont lehet jelenlegi helyzetünkből. Az innováció az elmúlt években alapvetően ugyanúgy működött, mint a fejlesztéspolitika vagy bármelyik gazdasági terület – próbáltuk a rendszert érintő károkat enyhíteni, s pótolni azokat a forrásokat, melyek kiestek a válságot követően, hiszen megszűnt a banki finanszírozás. Ezen a rendszeren változtatnunk kell.

 „Nem kell beszarni Orbán Viktortól” (10.oldal)

A szélhámos tempóérzékével, megfenyegeti a szocialistákat, hogy ha az általa diktált feltételeket nem teljesítik, kiszáll az ügyből. Egyre durvább szavakat használ. Fakó, hosszú szünetekkel szabdalt locsogásában stratégia nincs, inkább taktikai húzásokkal operál. Rekedtes hangon indított tényfeltáró vallomásba kezd a nekik dolgozó világgazdaság pénzbőségének kreatív felhasználásáról. Amikor az alkalmazott trükkök százairól beszél, széles gesztusok kíséretében teszi, jelezve, mind benne vannak, az egész szoci frakció, végül töredelmesen bevallja, hogy a kormányzásuk eredményeként Magyarország le lett írva. Majd kimondja a címbéli mondatot. Azon töprengek, mi a fenének égeti magát Friderikusz Gyurcsánnyal? Pénze, legalábbis a hírek szerint, mint a pelyva. És van egy másik műsora, mely nem indult rosszul, információkat tartalmazott, persze leginkább Aczél Endre jóvoltából. Igaz, olyan szekér nincs, amelyre még egy villával fel ne férne! Haszonszerzés? Miért tesz úgy Friderikusz, mint ha újdonságot hallana? Miért játssza el a meglepődöttet, hiszen Gyurcsány egy korábbi imádója Debreczeni József már írásba foglalt minden eladhatónak tartott hazug sztorit. A furcsa pár közös produkciója ez, vagy Friderikusz a virtigli szélhámos áldozata? Nem hiszem, hogy ne tudná, hogy az önsajnáltatás minden szélhámos eszköztárában megtalálható. A legvalószínűbb ok az ún. parasztvakítás.

 Kinek a Monarchia, kinek a nemzet egysége (10.oldal)

Techet Péter hol a Magyar Nemzetben, hol a HVG-ben publikál, legutóbb a vállaltan liberális újság internetes oldalán jelent meg igen érdekes írása Trianonról és a bevándorlásról. Röviden összefoglalva, a szerző szerint, aki elutasítja Trianont, az a nemzetiségekre és a Habsburgokra is igent mond Nagy-Magyarország mellett. Továbbá aki ma elutasítja a bevándorlókat, az elutasította volna a soknemzetiségű Magyar Királyság dualizmus kori fejlődését is. Techet gondolatai hajmeresztőek, nem kis dolog ennyi ostobaságot összehordani történelmi csúsztatásokkal teletűzdelve. A gond csak az, hogy vannak, akik osztják véleményét. Szerzőnk, mint oly sokan, multikulturálisnak nevezi a Szent István-i Magyarországot, ezzel odaszúrva a nemzeti hagyományokat ápoló és bevándorlás-ellenes politikát folytató kormányzatnak. Csakhogy a mai, mondjuk Berlinben tapasztalható multikulturalizmusnak köze sincs például az erdélyi magyarok, szászok és románok együttéléséhez.

 A kommunizmus diplomatái

A Veritas Történetkutató Intézet vitaestje a Gazdasági Főiskolán (12.oldal)

Azt is tudni kell, hogy a debreceni Ideiglenes Nemzetgyűlésről egyetlenegy fotó maradt fenn, amelynek közepén ott áll Erdei Ferenc, a Nemzeti Parasztpárt politikusa. Nem csupán Kovács Imre visszaemlékezéséből tudjuk, hanem egyéb iratokból is, hogy Erdei kriptokommunista volt. Tehát ő megtévesztette a pártját és a benne bízókat is. Ennél sokkal fontosabb, hogy 1944 végén sokan azt hitték a keleti országrészben, hogy új élet veszi kezdetét. Majd teherautóval keresték azokat, akik egyetértettek Erdeiékkel, s így toborozták az Ideiglenes Nemzetgyűlés tagjait. Ez a Nemzetgyűlés kormányt választott, és kiküldte Moszkvába Gyöngyösi János külügyminisztert, a kisgazdapárt tagját. De neki semmilyen lehetősége sem volt arra, hogy megállapodjon Moszkvával a fegyverszünetről, vagy a békeszerződésről.

 Ifj. Sánta Ferenc 70

Jubileumi koncert a Pesti Vigadóban (14.oldal)

Június 1-jén nagyszabású gálaestet rendeztek a Pesti Vigadóban ifj. Sánta Ferenc Kossuth-díjas prímás, a Nemzet Művésze 70. születésnapja alkalmából. A Magyar Nemzeti Cigányzenekar tagjai minden bizonnyal sok századszor játsszák a kipróbált számokat, de unalom vagy unottság halvány jele sem fedezhető fel az arcokon, a mozdulatokon. Sokat próbált zenészek, szakmájukat magas fokon űző művészek. Ifj. Sánta Ferenc újfent bebizonyította, hogy egyszerre játssza a legcsodálatosabb, legmagasabb színvonalú magyar népzenét, és a világ zeneirodalmának legkiemelkedőbb hegedűműveit.

 Csorja Gergely : Az elmaradt elszámolás utózöngéi (19.oldal)

Az elszámoltatás ma már lényegesen bonyolultabb, mint 25 évvel ezelőtt. A pártállami elit és a liberálisnak nevezett elit frigyéből kiépült közéleti, gazdasági és politikai hatalom a 90-es években a szakmaiságot tűzte a zászlajára és sikeresen hálózta be a magyar társadalmat egy új, már nem a belügyminisztérium főcsoportfőnökségei által irányított rendszerrel. Ilyen értelemben ma már nehéz önmagában bizonyos tisztségek elfoglalása alapján értékelni embereket, mert adott esetben az elmúlt 25 évben végzett tevékenységük korábbi minősítésüket javíthatja vagy éppen ronthatja. A hiányolt lusztrációs törvény megalkotásánál – a nyilvánvaló eseteket leszámítva, tehát például, hogy Biszkut és egyéb gyilkosokat el kell ítélni és ki kell zárni a közéletből – a kevésbé egyértelmű eseteknél valódi kérdések vetődnek fel.

 A béke gyilkosai (19.oldal)

A Nobel-békedíjas Jichák Rabinnak, Izrael meggyilkolt miniszterelnökének legfőbb bűneként az izraeli hadsereg ciszjordániai visszavonulásáról szóló Oslo 1 után az Oslo 2 egyezmény aláírását róják fel, no meg azt, hogy az őrjöngő héjákkal szemben úgy fogalmazott: „Nem engedhetjük, hogy a tejjel, mézzel folyó országban könny és vér folyjék.” Izraelben ma is azok kezében van a hatalom, akik Ciszjordániát Júdea és Szamáriaként emlegetik, pont úgy ahogy a bibliai Dávid és Salamon királyok idejében hívták a korabeli tartományokat. Akik szerint Ciszjordánia nem csupán ideiglenesen és törvénytelenül áll Izrael megszállása alatt, hanem mert „Erec Jiszráelnek”, a bibliai Izrael földjének szerves és elválaszthatatlan részét képezi, Ebből a földből akár egy talpalatnyit is föladni, bűn. „Aki megsérti, Erec Jiszráelt elítéltetik” S legyilkolható.

 Amerikai álom (20.oldal)

Május hónap legjobbjának választották meg a Kansasben játszó Németh Krisztiánt Általános meglepetést keltett, amikor tavaly, ősz végén kiderült, hogy a több európai bajnokságban is megfordult kiváló labdarúgónk a tengerentúlra, a Major League Soccer (MLS) egyik élcsapatához szerződik. Az eddig eltelt idő mindenben igazolta a döntés helyességét. A kitűnő támadó a bajnokság első harmadát követően házi gólkirály csapatában, megválasztották május hónap legjobb játékosának és közel két év kihagyás után visszakerült a válogatottba is. A Sporting Kansas City válogatott csatárával, Németh Krisztiánnal az amerikai bajnokság sajátosságai mellett a válogatott szereplés fontosságáról és az EB-selejtezők esélyeiről is beszélgettünk.

 

Keresse a Magyar Fórumot június 11-én, csütörtökön az újságárusoknál! De már június 10-én 9 és 10óra, ill. 15 óra és 16.30 óra között megvásárolhatja kiadóhivatalunkban. Kiadóhivatal: 1092 Budapest, Ráday u. 32. , I. em. 3. Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1575

info@magyarforum.hu

Előfizetéssel kapcsolatos felvilágosítás: +36-30-7545-017

 

Keresse föl a Magyar Fórum Facebook-oldalát! Ha elégedett annak tartalmával, akkor „tetszikelje”, idegen szóval „lájkolja” az oldalt.

 

A CSURKA ISTVÁN EMLÉKBIZOTTSÁG FELHÍVÁSA

 Kedves Honfitársam!

 Bizalommal teli szívvel és abban a reményben keresem fel, hogy sorskérdéseinkben egyetértünk. Végzetes volna tovább halogatni, ezért ki kell mondanunk: tartozunk megőrizni annak az embernek az emlékét, akinek ma ilyen nagy hitele van a magyarság legjobbjai között. A dolog szellemi voltából következik, hogy az őrzés megszervezése egy értelmiségi csoport feladata. Erre vállalkozott a Csurka István Emlékbizottság, amely elnökévé választott.

Négy-öt magyar összehajol – Csurka István emlékére, ez a jelmondatunk. A mintegy 4000 honfitársunktól kapott támogatásának köszönhetően, ígéretünknek megfelelően, 2012. Karácsonyra kiadtuk a Csurka István Emlékkönyvet. 2013 nyarán pedig felavattuk síremlékét, melyen valóságos láng lobog, soha ki nem alvó. Jelképezve őt, a lámpást, aki világított szerte Magyarországon. Csurka István 80. születésnapján bemutattuk Pató Róza Csurka Istvánt ábrázoló bronzplakettjét, valamint Boros Péter szobortervét.

Szeretnénk felhívni figyelmüket, következő nagy célunkra: a Csurka István tiszteletére emelendő köztéri szoborra. Mindamellett országjáró körutat szervezünk, hogy Csurka István a nemzeti emlékezetben is méltó helyre kerüljön. A fiatalságot is bevonnánk a programokba: a középiskolások számára novellapályázatot hirdetünk. Bár elég erőt érzünk magunkban, a feladat azonban olyan nagy és jelentős pénzeszközöket igényel, hogy saját erőből nem győzzük.

Mint karmesternek engedjék meg, hogy Liszt Ferenc Les preludes című művének mondanivalójával búcsúzzam: az ember élete nem egyéb, mint egy csodálatos előjáték a halhatatlansághoz.

 Budapesten, 2015. májusa

 Barátsággal: Medveczky Ádám a Magyar Állami Operaház Kossuth-díjas karmestere

***

Szíves adományaikat várjuk A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány számlaszámára:

 11712004-20341426

 Kérjük, a megjegyzés rovatban tüntessék fel, hogy „Csurka István Emlékére”.  

A Csurka István Emlékbizottság adománygyűjtése A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány céljaival összhangban történik.

 Az alapítvány adatai: Nyilvántartási szám: 1026; Székhely: 2081 Klotildliget, Vörösmarty u. 16.; Célja: A hazai népi-nemzeti, konzervatív irányultságú kultúra és sajtó támogatása. Az Alapítvány képviselőjének neve, elérhetősége: Medveczky Attila; 1092. Budapest, Ráday u. 32.