vissza a főoldalra

 

 

 2015.06.05. 

Új elnök

Bizony, hétfő estére megszületett a várva várt hivatalos végeredmény: a lengyelországi elnökválasztást a negyvenhárom éves, konzervatív Andrzej Duda nyerte. Ez kétségtelenül hatalmas meglepetés. Az elmúlt hónapokban, a jelöltállítás és a választási kampány idején szinte senki sem gondolta, hogy ez a fiatal politikus leválthatja Bronislaw Komorowskit. Hiszen az eddigi elnök az elmúlt öt esztendő alatt olyan stabil képet alakított ki magáról, hogy egészen leválthatatlannak tűnt. Megvallom, jómagam előzetesen semmi esélyt nem adtam Dudának, mert Komorowski az évek során mindvégig rendkívül magabiztosnak, meggyőzőnek mutatkozott, és az volt a benyomásom, hogy „társadalmi beágyazottsága” szilárd. Emlékezetes: a kormányon lévő Polgári Platform (PO) által jelölt Komorowski 2010 nyarán, Lech Kaczynski tragikus szmolenszki halála után lett Lengyelország államfője.

Duda győzelme azért is meglepő, mert a két forduló közötti tizennégy nap során két televíziós vitát rendeztek, és a másodikat egyértelműen Komorowski nyerte. (Az első vita eldöntetlenül végződött, talán Duda árnyalatnyi fölényével.) Ráadásul a tapasztalat és az életkorból adódó tekintély is Komorowski mellett szólt. Ennek dacára már vasárnap este, a szavazókörök zárása után sejthető volt, hogy az élet felülírja az előzetes elképzeléseket. Az exit poll felmérések adatai szerint Dudát a választópolgárok 52,5 százaléka támogatta, Komorowskit pedig értelemszerűen 47,5 százalék. Az országos választási bizottság által hétfőn este kihirdetett hivatalos eredmény még ennél is szorosabb lett. Duda a voksok 51,5 százalékát, Komorowski pedig 48,5 százalékát kapta.

Az első forduló harmadik helyezettje, a függetlenként indult rockzenész, Pawel Kukiz a második megmérettetéstől visszalépett. A részvételi arány ezúttal 55,3 százalékos volt. A döntést szentesítő okmányt május 29-én írják alá a Varsó melletti wilanówi kastélyban, az új elnök augusztus 5-én foglalja el hivatalát.

Politikai szempontból megállapíthatjuk, hogy a kormányon lévő, jobbközép PO jelöltje alulmaradt a szintén jobboldali, de konzervatívabb Jog és Igazságosság (PiS) jelöltjével szemben – vagyis a választás az ellenzék diadalát hozta. Néhány hónappal az őszi parlamenti választások előtt ez fölöttébb tanulságos. Ám nemzedéki szempontból is közelíthetjük a történéseket: a vesztes 1952-ben született, a győztes 1972-ben, azaz a lengyel társadalom generációváltást akart – a hatvanhárom éves elnököt egy kereken két évtizeddel fiatalabbra cserélte. Valóban, mostantól nem az irányít, aki harminc évvel ezelőtt a kommunizmus bukásáért küzdött, hanem az, aki felnőtt életét a rendszerváltás után kezdte, és a legújabb feladatokra összpontosít. Az emberek olyan elnököt választottak, aki nem a múlttal, hanem a jelennel és a jövővel foglalkozik; tetszik vagy sem, most ilyen a társadalmi hangulat. Az embereknek egyszerűen elegük van a több évtizede rágott gumicsontokból, az ügynöklistákból és a privatizációs bűncselekmények kibogozhatatlan szövevényéből. Továbbá azt is kijelenthetjük, hogy Krakkó legyőzte Varsót: az új államfő Krakkóban született, és élete legfontosabb eseményei is az ősi királyi fővároshoz kötik. Andrzej Duda negyvenhárom éves, végzettségét tekintve jogász. Nem tagadom, számomra furcsa erről írni, ugyanis alig két hónappal fiatalabb nálam: az évfolyamtársam. Szülei mérnökök, egyetemi tanulmányait a krakkói Jagelló Egyetemen végezte. Tanári pályáját is a híres egyetemen kezdte, közigazgatási jogot oktatott. Felesége, Agata a nyolcvanas évek egyik legendás krakkói ellenzéki költőjének lánya. (Julian Kornhauserről van szó.) Duda 2005-ben lépett a politika mezejére, a PiS színeiben. Egy évvel később igazságügyminiszter-helyettes lett, 2014-ben pedig beválasztották az Európai Parlamentbe, ahol az Európai Konzervatívok és Reformerek Képviselőcsoportjának tagja lett. Augusztustól pedig ő lesz a III. Lengyel Köztársaság hatodik elnöke. Angela Merkel és Vlagyimir Putyin hétfőn este gratulált a győztesnek – Komorowski roppant sportszerűen már vasárnap este, az exit poll eredmények bejelentése után elismerte vereségét, és sok sikert kívánt utódának.

Első elnöki nyilatkozatában Duda megerősítette: az alkotmányosság szellemében kilép a Jog és Igazságosság pártból. Kampánya során rendszeresen hangoztatta, hogy elnökként szeretne hidat emelni a két nagy jobbközép pártot elválasztó szakadék fölé. Amúgy kiemelendő, hogy a kampány során Duda többször is hivatkozott Orbán Viktorra, például a bankadó lengyelországi bevezetésének kapcsán. Ugyanakkor a szíriai menekültek befogadása ügyében mindkét elnökjelölt megengedő álláspontra helyezkedett. A hivatalos végeredmény bejelentésekor a hívő katolikus Duda éppen Czestochowában tartózkodott, a világhírű Jasna Góra-i pálos kegyhelyen. Első elnöki nyilatkozatában úgy fogalmazott: van miért hálát adni a Szűzanyának. Köztudott, hogy Jasna Góra kegyhelyén látható a lengyel nép legfontosabb vallási-kulturális kincse, a Fekete Madonna ikonja.

Múlt csütörtökön reggel is fontos dolgok történtek: a lengyel parlament felsőháza egész éjjel tartó, tízórás vita után elfogadta Komorowski elnök népszavazási előterjesztését. Ez volt a leköszönő elnök utolsó jelentősebb belpolitikai kezdeményezése. Az indítványt a PO szenátorai támogatták, a PiS szenátorai viszont ellenezték. Az előterjesztés értelmében három kérdésről lehet majd szavazni: a választási rendszer megváltoztatásáról, a pártok állami költségvetési támogatásának megszüntetéséről, illetve egy olyan elv bevezetéséről, hogy vitás kérdésekben az adóhivatalnak az adózó javára kell döntenie. Nem nagy merészség megjósolni, hogy a harmadik kérdésre egyértelmű igen lesz a válasz… Az első kérdés, a választási rendszer megváltoztatása azt célozza, hogy az országgyűlési választásokon egyéni választókerületeket alkalmazzanak. A jelenlegi lengyel gyakorlat szerint az egyéni választókerületekben csak a szenátorokat választják. Az alsóházi választások során többmandátumos rendszerben, az arányosság módszerével döntenek a képviselők személyéről. A népszavazást szeptember 6-án tartják, a parlamenti választásokat pedig októberben. A szenátus most arról nem határozott, hogy a népszavazás ügydöntő vagy csak véleménynyilvánító legyen-e. Nyilván az lenne jó, ha ügydöntő lenne, hiszen akkor nagyobb részvételi arány várható… Jelenleg nem valószínű, hogy ez a népszavazás érvényes lesz. A Dziennik Gazeta Prawna (Jobboldali Napilap) által végzett felmérés tanúsága szerint a felnőtt lakosság körülbelül 44 százaléka tervezi, hogy él szavazati jogával – az érvényesség küszöbe viszont ötven százalék.

 

Zsille Gábor