vissza a főoldalra

 

 

 2015.06.12. 

Nemzeti összetartozás napja: Emlékezés a három éve ültetett királyhalmi almafánál

A magyarok csak akkor maradhatnak meg, ha a sok nemzeti tragédiából megpróbálnak előnyt kovácsolni - idézte Németh Lászlót Dudás Károly, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke június 4-én a Szabadkához közeli Királyhalmon a magyarság közös múltját, jelenét és jövőjét jelképező almafánál tartott beszédében.

Dudás Károly kiemelte: a nemzeti összetartozás napjának 2010. május 31-i törvénybe iktatásával kő esett le a magyarság szívéről, "a súlyos, hatalmas szikla egy kicsinyke darabkája". Hozzátette: a Királyhalmon összegyűltek hisznek abban, hogy az emléknap lehetőség arra is, hogy "közösen megmutassuk, külső hatalmak ugyan elválaszthattak bennünket, de kulturális gyökereinktől, közös nyelvünktől, nemzeti hovatartozásunktól nem foszthattak meg, hiszen az országhatárok szabdalta magyar nemzetünk oszthatatlan egész".

 Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a szabadkai Pannon RTV Közügyek című hírháttérműsorában a nemzeti összetartozás napja alkalmából úgy fogalmazott: az elmúlt több mint 90 évben mindig megvoltak az aktuális problémák, mert kisebbségben élni mindig kiszolgáltatottságot jelent. A vajdasági magyar közösség sokszor volt nagyon kiszolgáltatott és magára hagyott helyzetben, mégis meg tudott maradni - fogalmazott a politikus.

 Szerinte 2015-ben az a fontos, hogy "az aktuális ügyekre megpróbáljunk gyógyírt találni, ezek pedig az egzisztenciális és szociális kérdések". Hozzátette, hogy ez a fajta szemléletváltási készség a magyar kormányzat részéről is aktuális. Szerinte komoly lehetősége van annak, hogy az eddig bevált klasszikus formákat öltő, klasszikus témákra szorítkozó anyaországi támogatási rendszer kibővüljön ezekbe az irányokba.

 

(MTI)