vissza a főoldalra

 

 

 2015.06.12. 

„A patakban jó hidegre hűtjük, ha a medve meg nem támad”
– Erdély –

„Egy valamirevaló nemzetnek legyen saját söre és légitársasága. Nem árt, ha van focicsapata és atomfegyvere is, de legalább saját söre legyen.” Nos, Frank Zappa „elvárásának” november óta megfelel Székelyföld, nem is akárhogyan. Lénárd András, a csíkszentsimoni sörgyár vezetője egy interjúban említette, hogy az Igazi Csíki Sör iránt már akkora a kereslet, hogy egyelőre nem is tudnak megfelelni neki. Az érdeklődés pedig Pünkösdkor hágott tetőfokára, mi is vártuk, hogy megkóstolhassuk az új, székelyek által előállított nedűt.

Egyáltalán nem volt olyan könynyű hozzájutni az Igazi Csíki Sörhöz, mint gondoltuk, jelenleg jó, ha a székelyföldi boltok és vendéglátóhelyek felében kapható. A szentsimoniak helyzetét erősen megnehezíti a csíkszeredai Heineken gyár, ám hála Istennek hiába perelik őket névhasználat miatt (Ciuc Premium – Igazi Csíki Sör), már kétszer is a székelyeknek szolgáltatott igazságot a bíróság. Ezen kívül a Heineken termékei Erdély-szerte vásárolhatóak, és amennyire lehet, nem hagyják érvényesülni a Csíki Sört. Csak egy példa: heinekenes hűtőszekrényben csak Heineken árut tárolhatnak a boltosok – nem úgy van, ahogy egy átlagember gondolná. Nem elég a söröket palackozni, a forgalmazásukhoz általában hűtőszekrényt is kell adni az üzleteknek.

A szentsimoniak persze nem hagyják magukat, a Pünkösdkor érkező több százezer zarándokra pedig alaposan felkészültek, Csíksomlyón a búcsú idejére külön udvart rendeztek be, ahol az érdeklődők fogyaszthatták a Csíki és a Székely Sört is. Mint kiderült, mindkét palackban ugyanaz az ital található csak a Csíki Sör fél literes és üveges kiszerelésű, míg a Székely Sör másfél literes és műanyag palackozású, ahogy egy helyi fiatal mondta, mert „a székely a flakonosat szereti.”

Nemcsak a székelyek körében arat nagy sikert az ősz óta kapható nedű. Találkoztunk olyan emberrel, aki már Magyarországon megismerkedett vele, és Csíki sörös pólóban érkezett Erdélybe. Mi is minden, korábban Székelyföldön vásároltnál finomabbnak találtuk az egyébként, az átlagosnál kicsit erősebb, 6 %-os alkoholtartalmú italt.

Kiváló ízét három alapanyagnak köszönheti, mint minden „rendes” sör: víz, komló és sörárpa. A Heinekennek jelen pillanatban nincs is olyan terméke, amely ebből a három alapanyagból készülne. Minden fajta enzimből, keserűtablettából összekevert, gyorsított eljárással erjesztett, sörhöz hasonló, úgymond söritalt gyártanak – árulta el Lénárd András a korábban említett interjúban.

A csíkiak sikeréről pedig csak annyit, hogy Pünkösdhétfőn, hazautunk elején szerettünk volna pár üveggel venni az itthoniaknak, de Székelyudvarhely összes boltjában csupán üres üvegekkel teli rekeszekkel találkoztunk. Több faluban is hasonlót tapasztaltunk, mire Korond egyik mellékutcájában kaptunk pár teli üveget.

Bízunk benne, hogy a csíkszentsimoni gyár teljesítménye és népszerűsége tovább nő, minél többen fogyaszthatják, valamint sikerük ösztönzi a helyi vállalkozókat, és a mellett, hogy „üdít, táplál és felvidít”, még a székely nemzettudatot is erősíti.

 

Märle Tamás

latin-történelem szakos tanár