vissza a főoldalra

 

 

 2015.06.12. 

TRIANON 1920–2015
Feladataink a 95. évfordulón

„Ígérjük, hogy megőrizzük az elmúlt évszázad viharaiban részekre szakadt nemzetünk szellemi és lelki egységét.” Az alkotmány preambulumában olvasható mondat figyelmeztet bennünket arra, hogy június 4. nem csak a gyász és fájdalom napja. Trianon kötelességet ró ránk, nem véletlenül lett 2010-ben ez a nemzeti összetartozás napja is. Így elgondolkodhatunk, hogy milyen feladataink vannak a 95. évfordulón, mit tehetünk 2015-ben a magyarság megmaradásáért, egységéért?

Nem könnyű a helyzetünk, hiszen ma a világ közvéleményét sokkal jobban foglalkoztatja akár a melegek házassága is, mint az alapvető emberi és kisebbségi jogok. Borzasztó távol áll a külhoni magyarság azoktól a jogoktól, amelyeket az Osztrák-Magyar Monarchia nemzetiségei élveztek a XIX. században, mégsem hallják ma meg sehol a hangunkat.

A süket fülek ellenére sem hagyhatjuk magunkat a nemzetközi tárgyalóasztaloknál, nem tehetünk le a kétnyelvű táblákról, a szabad zászlóhasználatról. Nem nyugodhatunk bele a felvidékiek jogfosztottságába, abba, hogy az Európai Unióban elveszítheti valaki egyik állampolgárságát, amiért felveszi a magyart.

Ennél is nehezebb a helyzet Kárpátalján. Jelenleg senki sem tudja megmondani, hogy mi lesz a háború sújtotta Ukrajnával. Magyarország feladata kettős: először is szorgalmazni, hogy háború helyett békés úton rendezzék konfliktusukat a felek, a tárgyalásokon pedig a legkevesebb az, hogy autonómiát érjünk el a 200 000 fős kárpátaljai magyarság számára. Másodszor pedig segíteni kell a szülőföldükön maradottakat a nehéz időkben, utóbbi esetben példamutató a kárpát-medencei magyarság magatartása a kormánytól a különböző szervezeteken át a magánszemélyekig. A rengeteg támogatás közül csak a legújabb: kedden indítottak nyolc kamionnyi segélyszállítmányt Kárpátaljára a magyarországi egyházak gyűjtései nyomán.

Nagyon fontos, és óriási türelmet igényel a székelyföldi és partiumi autonómia kivívása, hiszen ez nem csak a tömbmagyarság megmaradását biztosítaná hosszú évtizedekre, hanem a szórványnak is komoly támaszt nyújtana egy „belső anyaország”.

Délvidék ügyében tehet legtöbbet a kormányzat, hiszen Szerbia uniós csatlakozás előtt áll, és szomszédos országként feltételeket állíthatunk eléjük. Azt pedig ezúttal már nem hagyhatjuk, hogy ők is belépjenek úgy az unióba, hogy a magyarokat nem illetik meg a nekik járó jogok.

A kárpát-medencei magyarság egyaránt küzd az elvándorlás ellen, melynek legfőbb okozója a munkahelyek hiánya, az életszínvonal stagnálása sok helyen. Egyértelmű, hogy Dél-Szlovákiát vagy Erdélyt szándékosan elhanyagolja Szlovákia és Románia. Sokkal kevesebbet kapnak az uniós forrásokból, vagy más támogatásokból.

Ebben az ügyben léphetünk, a jogokért folytatott küzdelemnél sokkal eredményesebb munkát végezhet el a megerősített külügy és külgazdaság. Helyi magyar vállalkozók támogatásával, a gazdasági kapcsolatok megsokszorozásával, a határon túli magyarországi kereskedelem fellendítésével jótékony hatást lehet elérni. Munkahelyek fognak teremni, az emberek megmaradhatnak szülőföldükön és bátran vállalhatnak gyereket. Utóbbi lenne a legfontosabb, az hogy a magyarság fogyása minél hamarabb gyarapodásba csapjon át.

A XXI. századi pénzközpontú világban, ahol Magyarország sajnos nem számít komoly tényezőnek, a munkahelyteremtés és a gyermekvállalás elősegítése lehet a legnagyobb fegyverünk, hiszen ezeket nem korlátozhatja senki, különösen az EU-n belül nem. Természetesen komoly befektetést igényel ez az anyaországtól, de gondoljunk az alkotmányba is belefoglalt hazafias kötelességünkre.

A fentiekhez kapcsolódik a külhoni magyar oktatás fejlesztése, intézmények építése és a meglévők színvonalának emelése, szakképzések elindítása, melybe bele is fogott már a kormányzat. Szintén a szétszakított nemzetrészek közötti kapcsolatot erősíti, ha a kormány támogatja a határon túli régiók infrastruktúráját, ha autópályák, vasutak épülnek az elcsatolt területek irányába.

És mit tehetnek a legnagyobb terhet cipelő határon túli közösségek megmaradásuk érdekében? Amellett, hogy növelik kapcsolataikat a történelmi Magyarország más vidékeivel, kitartásukat leginkább a belső összefogás erősítheti. Jó volna, ha pártjaik nem csak Marosvásárhelyen indulnának közösen a választásokon, hanem minden olyan településen, ahol nem biztos, hogy magyar ember lesz a polgármester vagy képviselő. Ugyanígy figyeljenek oda a magyar munkaadók arra, hogy magyarokat alkalmazzanak, honfitársaikat hozzák helyzetbe, és még folytathatnánk a sort, hiszen az egyes elszakított részeken belül is igaz, hogy „minden magyar felelős minden magyarért”.

Nincs ma köztünk olyan, aki elő tudna állni olyan ötlettel, mely egyik napról a másikra orvosolná a Trianon okozta fájdalmat és felszámolná a 95 évvel ezelőtt ránk erőszakolt szétszakítottságot. Viszont vannak elveink, melyekhez kötelességünk ragaszkodni, adódnak lehetőségeink, melyeket ki lehet használni, és elindultak hosszú távú programok, melyeket kitartó munkával véghez kell vinni. Hiszem, hogyha ezeket megtesszük, akkor új kapuk nyílnak meg előttünk.

 

Märle Tamás