vissza a főoldalra

 

 

 2015.06.12. 

Hahn: A csatlakozási folyamat ütemét Szerbia diktálja

Az Európai Unióhoz való csatlakozási folyamat tempóját Szerbia diktálja, az első fejezetek megnyitásának feltételei pedig világosak és nem változnak, jelentette ki Johannes Hahn, az unió bővítési biztosa az European Wester Balkans portálnak adott interjújában.

Hahn szerint nem létezik “sebességkorlátozás” ezen a téren, éppen ezért, mint mondja, mindig szívesebben beszél “folyamatról”, mintsem “tárgyalásról”.

 “A folyamat tempóját Szerbia diktálja. A szerb kormány maga állított fel bizonyos ambíciózus határidőket, amelyeket én erőteljes elkötelezettségük jeleként értékelek”, emelte ki Hahn, s reményét fejezte ki, hogy az első fejezetek megnyitása valóban hamarosan megtörténik, s ebben a szerbiai kormány számíthat segítségére is.

 Arra a kérdésre, támasztottak-e egyes EU tagállamok újabb feltételeket, Hahn azt válaszolta, hogy “a feltételek világosak, egyértelműek, ezek nem ‘mozgó célpontok’”, ezeket az EU valamennyi tagállama egyhangú döntéssel hozta meg, s ez annak a tárgyalási keretnek a szerves része, amelyet 2013 decemberében fogadtak el.

 “Ott világosan meg van fogalmazva, hogy ezek a feltételek a joguralom megteremtése, valamint Szerbia és Koszovó viszonyának normalizálása, s ezt már a tárgyalási folyamat kezdetén teljesíteni kell. Elég sok minden megvalósult ezen a téren, de még mindig nem értünk a végére”, mutatott rá Hahn.

 

(Beta)