vissza a főoldalra

 

 

 2015.06.12. 

Nincsenek csodaszerek

Meg kell őrizni a termőföld minőségét

A magyar termőföld védelme érdekében az agrártárca a jövőben fokozottabban kívánja támogatni a talajvédelemben a természetes biológiai megoldásokat, így a baktériumos talajoltást is – közölte megkeresésünkre Dr. Nagy István.

 Milyen készítményekkel javítható környezetbarát módon a talaj szerkezete?

 – A talaj szerkezetén a talajnak azt a tulajdonságát értjük, hogy enyhe nyomásra milyen jellemző szerkezeti elemekre esik szét. Agronómiai értelemben jónak nevezzük a morzsás szerkezetű talajt. A talaj szerkezete alapvetően befolyásolja a talaj vízmegtartó képességét, levegőgazdálkodását, az egyes növényi tápanyagok felvehetőségét. Minden olyan anyag (huminsav, szerves és szervetlen kolloidok), amely a talajszemcsék morzsákká történő összetapadását segíti, a talaj szerkezetét javítja. A termésnövelő anyagok közül a szerves trágyák, a szerves talajjavító anyagok (pl. tőzeg), huminsavas talajkondicionáló anyagok és a mikrobiológiai készítmények azok, amelyek alkalmazása a fenti céloknak leginkább megfelel. Természetesen egyik készítmény sem csodaszer és nem helyettesíti az okszerű talajművelést és tápanyag-gazdálkodást. A mikrobiológiai készítmények hatása a talaj szerkezetére és a mezőgazdasági termelésre üzemi körülmények között még nem tartozik a régóta ismert, jól dokumentált területek közé. Sok kutatást igénylő kérdés van még a mikrobiológiai készítmények pontos hatásmechanizmusával, a talajban lejátszó folyamatokra gyakorolt hatásukkal kapcsolatban, de az eddigi pozitív tapasztalatok perspektívát jelenthetnek felhasználásukra.

 Mi veszélyezteti a talaj termékenységét?

 – A talajok termékenységét, minőségének megőrzését számos folyamat veszélyezteti. Ezek lehetnek természetes vagy antropogén hatásra fellépő folyamatok. A talajvédelem elsősorban a megelőzésre helyezi a hangsúlyt. A prevenció az első számú és leghatékonyabb talajvédelmi eszköz. Ésszerű talajhasználattal sokat tehetünk azért, hogy a degradációs folyamatok káros hatásait megelőzzük, vagy csökkentsük. Talajainkat leginkább az erózió, defláció, szikesedés, savanyodás, szerkezetromlás, szervesanyag-csökkenés veszélyezteti. A rendelkezésre álló talajvédelmi eszközök közül mindig az adott helyen fellépő folyamathoz, annak erősségéhez kell adaptálnunk a védekezést. Van, amikor megfelelő eredményt tudunk elérni helyes vetésforgók, különféle gyepek, erdő- és cserjesávok alkalmazásával, vagy ültetvénytelepítés esetén a sorok helyes irányának megválasztásával. Nagyon hatékony eszköz a talajok védelme szempontjából a helyes agrotechnika, a megfelelő művelési eszközök használata. Esetenként a problémát vízelvezető árkok, csatornák építése és karbantartása vagy egy nagyobb terület vízrendezése oldja meg, de súlyosabb esetben egy összefüggő vízgyűjtő területen történő, bonyolultabb műszaki talajvédelmi beruházások kivitelezésére is szükség lehet. A talajvédelmi eljárások együttes alkalmazása eredményezi a talaj leghatékonyabb, komplex védelmét. A mikrobiológiai készítmények alkalmazása pozitív hatást fejt ki a talaj életére, ennek következtében a talaj szerkezetére és a tápanyagok jobb feltáródására, az erősebb gyökérnövekedésre. Mindez közvetett módon csökkenti a talajok leromlását, az erózió mértékét. A mikrobiológiai készítmények egy nagyon hasznos eszközt jelentenek a talajvédelem széles eszköztárában, de önmagukban nem oldják meg a talajok degradációjának igen összetett problémáját.

 Támogatják a megfelelő talajvédelmi eszközök használóit?

 – A tárca a komplex talajvédelmi szemlélet elkötelezettje. Az előző támogatási időszakban a helyes mezőgazdasági és környezeti állapot megtartásával kapcsolatos agrárkörnyezet-védelmi előírások között a biológiai talajvédelem eszköztárából a vetésváltásra, a lejtőkön termeszthető növénykultúrákra, vagy a talaj fedettségét leghosszabb ideig biztosító növények termesztésére vonatkozó előírások is helyet kaptak. Az új támogatási ciklusban is számos, a talaj védelmét pozitívan befolyásoló jogcím található. A gazdálkodónak saját talaja és lehetőségei ismeretében minden esetben a helyszínen kell eldöntenie, hogy a rendelkezésre álló opciók közül melyiket választja. A magyar termőföld védelme érdekében az agrártárca a jövőben fokozottabban kívánja támogatni a talajvédelemben a természetes biológiai megoldásokat, így a baktériumos talajoltást is. A minisztérium a piacgazdaságra tekintettel konkrét szerek vagy készítmények felhasználását közvetlenül nem támogathatja, de szakmai szempontok mentén a technológia ismertebbé tétele érdekében szerepet vállalhat.

 

Medveczky Attila