vissza a főoldalra

 

 

 2015.06.12. 

A politikai képmutatás magasiskolája

Az LMP vadgazdája zöldségeket mond

Sallai Róbert Benedek LMP-s országgyűlési képviselő elfogadhatatlan hangnemben támadja azt a programot, amiben helyi gazdálkodóként ő, családja és érdekköre több mint 237 hektárnyi állami földterület haszonbérletét nyerte el – vélekedik az agrártárca.

 –Nem az a baj, hogy Sallai Róbert Benedek gazdaként haszonélvezője a Földet a Gazdáknak Programnak, hanem az a probléma, amit politikusként tesz – indította a beszélgetést Bitay Márton államtitkár. Sallai reggel megművel(tet)i a birtokait, azokat az állami területeket, melyeket a felesége, és a cégein keresztül ő nyert, majd a parlamentben azt hangoztatja, hogy a kormány által megalkotott földbérleti rendszerben csak politikai háttérrel rendelkező nagybirtokosok nyerhetnek, és fideszes oligarchák kapják a földterületeket Magyarországon. Képviselő úr finoman szólva nem fogalmaz korrektül. Az LMP vadgazdája zöldségeket mond. Kétszínűen viselkedik Sallai, mert folyamatosan ócsárolja az említett programot, pedig családi gazdaként, családja és érdekköre több mint 237 hektár földet nyert el. Sallaiék az utóbbi öt évben legalább 50 millió forint agrártámogatást vettek föl. Állításainak ő maga az élő cáfolata. Szeretnénk, ha a képviselő nem állítana valótlanságokat az állami földbérleti rendszerről, amit eddig számos alkalommal, tényekkel alátámasztva cáfoltunk.

 Sallait idézem: „Mondom a véleményem, mert szerintem tényleg a rossz az, amit csinálnak a közvagyonnal, és azon belül az állami földekkel. Szerintem tényleg gazemberek, akik az emberek képébe néznek és hazudnak, mint a vízfolyás. Hozzájárul a politikájuk a vidék elnéptelenedéséhez”

 –Gratulálunk képviselő úr „szép szavaihoz”! Nem értem, hogy mi haszna származik abból, hogy reggelente kimegy megművelni az államtól nyert földet, majd délután a Parlamentben ócsárolja az állami földprogramot. A már említett 237 hektár nem kevés terület. Ha ezt a földmennyiséget felszorozzuk a területalapú támogatással, akkor az évente 15-16 millió forint.

 Az ellenzék, s nem csak az LMP, viszont a napig azzal vádolja a kormányt, hogy a Fidesz-szimpátiát vizsgálták a földbérletszerződéseknél.

 –Éppen ezért mondom, hogy ezekre az állításokra ő, családja és az érdekköre a legjobb ellenpélda. Előfordult, hogy valaki 150 hektár nyert, s rögtön fideszes oligarchának lett kikiáltva. De az már nem probléma az ellenzék szerint, ha egy LMP-s képviselő 237 hektár állami földön gazdálkodik, őt nem nevezik oligarchának. Egyébként négyszeresét nyerte el képviselő úr családja és érdekköre, mint egy átlagos pályázó a Földet a Gazdáknak Programban.

 Tervez-e a minisztérium jogi lépést Sallai képviselővel szemben?

 –Nem jogi, hanem politikai lépés szükséges. Azt gondolom, Sallai képviselő úrnak kell bizonyos konzekvenciákat levonni; végig kell gondolnia, hogyan számol el másfél évnyi mellébeszéléssel a választói felé.

 Sallai az üggyel kapcsolatban azt is kifejtette az egyik médiumban: „A gazdák mindennapi munkaeszközét adóztatják a földadót kivető önkormányzatok. Ha azt a tulajdonosnak kell fizetnie, akkor alig marad jövedelme, ha pedig a bérlőnek, az kettős adóztatást jelent, ami alkotmányellenes. A települési földadó a társadalmi igazságosság elleni lépés is.”

 –A Földművelésügyi Minisztérium illetékességi körébe nem tartoznak adóügyek. Az Országgyűlés a következő döntést hozta: az önkormányzatok maguk döntik el, hogy mire vetnek ki adót. Amennyiben pirosbicikli-adót vet ki, azt is megteheti. S a helyi választók dolga, hogy ezt elfogadják-e, vagy pedig a következő választáson leváltják a település vezetőségét.

 Maguk a gazdák hogyan vélekednek a Földet a Gazdáknak Programról?

–Úgy gondolom, a gazdák többsége elégedett vele. Még abban az esetben is elfogadják ezt a programot, hogy minden egyes birtoktestre három-négyszeres a túljelentkezés, ebből adódóan mindig vannak vesztesek is. Nagyon sikeresnek értékelem ezt a programot; összesen 280 ezer hektárt meghaladó földterületet adtunk bérbe több mint 7500 nyertes gazdálkodónak. A Földet a Gazdáknak Program sikerét több tényező befolyásolta. Először is az, hogy a második Orbán-kormány olyan programot hirdetett, amire korábban nem volt példa. Nem volt átfogó program, ami az állami földeket egységesen hasznosította volna, 2010-ig egyedi elbírálások voltak jellemzőek. Nem voltak nyílt pályázati feltételek, jellemzően a nagyüzemi gazdaságoknak kedveztek. A programot folytatjuk; újabb földterületeket adunk a helyben élő családi gazdáknak.

 

Medveczky Attila