vissza a főoldalra

 

 

 2015.06.12. 

Elkötelezettek vagyunk a fiatal gazdák kiemelt támogatása mellett

2007-ben, az akkori szocialista kormányzat eredetileg tervezett 8,25 milliárd forintnyi keretösszege helyett a polgári kormány mintegy 70 milliárd forintot fordított fiatal gazdálkodók támogatására

Dr. Viski Józsefet arról kérdeztük, hogy milyen feltételekkel indulhatnak a fiatal gazdák az új Vidékfejlesztési Programban, s miért nem a termőföld nagysága határozza meg a támogatás mértékét.

 Mivel támasztja alá azt a sok helyen olvasható kormányzati szlogent, hogy Magyarország új, 2014–2020 közötti uniós költségvetési időszakra vonatkozó Vidékfejlesztési Programjában kiemelt figyelmet kapnak a fiatal gazdálkodók?

– Főleg az anyagi támogatások mértéke bizonyítja azt, hogy 2020-ig még inkább elkötelezettek vagyunk a fiatal gazdák kiemelt támogatása mellett. Minden tagállamnak lehetősége van arra, hogy a Vidékfejlesztési Programba tematikus alprogramokat építsen be. A magyarországi Vidékfejlesztési Programban (VP) pedig külön alprogramként szerepel a fiatal gazdák támogatása. Ez azt jelenti, hogy külön intézkedéseket fogalmaztunk meg a fiatal gazdák számára, s létezik egy elkülönített keretösszeg is, ami Magyarország esetében 122 millió euró, melyet kizárólag a fiatal gazdák képzésére és induló támogatására fordítunk a következő időszakban. Ezt az összeget nem lehet máshová átcsoportosítani. Ezenfelül a konkrét mezőgazdasági beruházásokat illetően szintén rendelkezésre áll egy körülbelül 130 millió eurós elkülönített keretösszeg, melyre a fiatal gazdák pályázhatnak. Mindezen kívül az unió közös agrárpolitikájának első pillérét jelentő közvetlen támogatás keretében szerepel egy plusz összeg, melyet hektáronként megkaphatnak a fiatal gazdák. Az új Vidékfejlesztési Programban is fellelhetők olyan kedvezmények, melyekkel a fiatal gazdálkodóknak próbálunk segíteni. Például többlettámogatás intenzitást nyújtunk nekik. Ez azt jelenti, hogy a fiatal gazdák +10%-ot kapnak a mindenkori támogatási intenzitáshoz képest.

 A 2007–2013 közötti EU-s költségvetési ciklusban mekkora összeget fordított a kormány a fiatal gazdák támogatására?

 – 2007-ben, az akkori szocialista kormányzat eredetileg 8,25 milliárd forintnyi keretösszeget tervezett a fiatal gazdák számára. Azt gondolták, hogy ez az összeg elegendő lesz az elöregedő gazdatársadalom megfiatalítására. 2010-ben jól tudtuk, hogy ez a forrás kevés a negatív tendenciák megállítására. Ezért eddig ötször hirdettünk meg pályázatot fiatal gazda induló támogatása jogcímen. A fiatal gazdák induló támogatása az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) legnépszerűbb pályázati jogcíme volt az elmúlt években. Ezért is született az a döntés, hogy a mezőgazdasági tevékenységbe kezdő 18 és 40 év közötti fiataloknak még a régi feltételekkel, a 2007–2013 közötti EU-s költségvetés Magyarország számára rendelkezésre álló maradvány pénzeiből 10 milliárd forintos keretösszeggel támogatást írunk ki május 18. és június 1. között, ezzel is segítve a fiatal gazdálkodók pályakezdését. Elképzelhető, hogy ezt az összeget a későbbiekben emelni tudjuk. Így az elmúlt évek során a fiatal gazdák induló támogatását az eredetileg tervezett támogatás több mint nyolcszorosára sikerült növelnie a kormányzatnak, ami összesen mintegy 70 milliárd forintot jelent.

 Akik most még a régi feltételek mellett pályáznak, azok idén igényelhetnek még területalapú támogatást?

 – Az ÚMVP keretében 2015-ben még felhasználható támogatási forrás célcsoportját kifejezetten azok a fiatal gazdálkodók jelentik, akik még semmilyen termelési potenciállal nem rendelkeznek, azaz az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból, valamint a központi költségvetésből finanszírozott egyes támogatások 2015. évi igénybevételével kapcsolatos egységes eljárási szabályokról szóló FM-rendelet szerinti egységes támogatási kérelmet sem nyújtanak be. Akik még az ÚMVP forrásaiból finanszírozott, májusban megnyílt jogcímen a régi feltételekkel pályáztak, azok idén már nem igényelhetnek területalapú támogatást.

 Milyen feltételekkel indulhatnak a fiatal gazdák az új Vidékfejlesztési Programban, s ki minősül fiatal mezőgazdasági termelőnek?

 – A VP-t Brüsszel még nem fogadta el, de valószínűleg a programban meghatározott feltételek véglegesek. A 18 és 40 év közötti természetes személyek számítanak fiatal gazdának. S a pályázat benyújtásának időpontjakor kell vizsgálni a jogosultságot. Azokat támogatjuk, akik első alkalommal kezdenek el vállalkozni, s bizonyos üzemmérethez lesz kötött a pályázati lehetőségük. Tehát az uniós egyeztetések lezárulását követően a VP a fiatal gazdálkodók támogatását már kifejezetten egy minimális termelési potenciál megléte estében tudja csak támogatni. Ez a minimális termelési potenciál 6000–25 000 euró STÉ (Standard Termelési Érték) közötti, de sem kevesebb, sem több nem lehet.

 Miért kellett Standard Termelési Érték fogalmát bevezetni? Nem lett volna egyszerűbb a hektáronkénti támogatás?

 – Azért vezettük be ezt a fogalmat, mert két hektár burgonyaültetvényt nem lehet összehasonlítani ugyanakkora méretű gyümölcsössel, vagy szántóföldi kultúrával. A STÉ program szerinti meghatározása a következő: az ágazat kibocsátását fejezi ki termelői áron hektárra, vagy állatszámra vetítve. A mutatót a termelési érték és a közvetlen támogatások (továbbá az általános forgalmi adó és egyéb termékadó) különbségeként fejezik ki. A tevékenységi irány meghatározásánál figyelembe veszik az egyéb jövedelemtermelő tevékenység értékét is. Az euróban kifejezett STÉ kiszámításához segítséget ad a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara honlapján elérhető kalkulátor. Az egyik legjelentősebb változás a termelési potenciál megléte mellett, hogy míg korábban a közvetlen területalapú támogatást igénylők ki voltak zárva a támogatásra jogosultak köréből, addig az új feltételekkel pályázókra ez nem vonatkozik. Ők már idén is igényelhetnek területalapú támogatást. Ugyanakkor a jogcímre pályázni szándékozók területalapú igénylése nem lehet több a 25 000 euró STÉ-t jelentő terület nagyságánál. Emellett az a pályázó aki korábban már nyújtott be agrár-vidékfejlesztési célú támogatási kérelmet, az csak abban az esetben esik ki a jogosultak köréből, ha a benyújtást vállalkozói jogviszonyban tette meg. Tehát ha őstermelőként nyújtotta be a kérelmet, akkor jogosult a jogcímre pályázni. További feltétel a legalább középfokú szakirányú végzettség, ahogy az is, hogy üzleti tervet kell benyújtani a pályázatokhoz, s a kedvezményezett a pályázat benyújtásától számított 6 hónapnál nem régebben kezdeményezte mezőgazdasági egyéni vállalkozásának regisztrációját. S ha már nyert a pályázaton, akkor az üzleti terv benyújtásától számított 6 hónapon belül regisztrált egyéni vállalkozóvá kell válnia. Az új feltételekkel induló fiatal gazdák a korábbihoz hasonlóan – bár több helyen terjesztik a 70 ezer eurós összeget – 40 ezer eurónak megfelelő forint összegben kaphatnak támogatást.

 

Medveczky Attila