vissza a főoldalra

 

 

 2015.06.19. 

Az értelmiségi hivatás és a sok gyermekes család összeegyeztethető

A gyermekek után járó adókedvezmény bevezetésének, majd a kedvezmény járulékokra kiterjesztésének kedvező hatását nap mint nap érzik a családosok

Székely Hajnalkát a Nagycsaládosok Országos Egyesülete idén lezárult nagyszabású szociológiai kutatásának eredményeiről és a kormány családpolitikai intézkedéseinek következményeiről kérdeztük.

 A Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) idén fejezte be nagyszabású szociológiai kutatását. Ez a fölmérés főleg a gyermekvállalásra fókuszált?

 – A fölmérést tagcsaládjaink körében végeztük el, s nemcsak a gyermekvállalásra, hanem például a szociális helyzetre is rákérdeztünk. 600 családot választottak ki egy számítógépes program segítségével kérdezőbiztosaink a NOE több mint 13 ezer tagcsaládjából. Már elkészültek a diagramok, táblázatok, de még tart az adatok feldolgozása. Ami a szociológiai kutatásunk kuriózuma volt, hogy a kérdezőbiztos nem csak egy családtagtól kérdezett, hanem mindkét szülőtől és a 15 évnél idősebb, a családdal együtt élő gyermekektől, fiatal felnőttektől is. Így összesen körülbelül 1700 embert tudtak megkérdezni. A kérdőívben szerepeltek szociális jellegű, az életmóddal kapcsolatos kérdések is. Természetesen a gyermekvállalás motivációjára, a vallásosságra, a családon belüli munkamegosztásra, a munkahelyi elfoglaltságra is rákérdeztünk. Azt is felmértük, hogy mennyire elégedettek az országos egyesület szolgáltatásaival. Az is kiderült, hogy azok érzik elégedettnek maguknak, ahol a családi munkamegosztás optimális, tehát mindkét szülő végez háztartási munkát, sőt a nagyobb gyermekek is.

 Mit mutatnak az adatok, az anyagi szempontok mennyiben befolyásolják a családalapítást?

 – Érdekes módon az anyagiak befolyásolják a legkevésbé a családalapítást. Tehát nem jellemző, hogy valaki azért vállalt három, vagy annál több gyereket, mert nagyon jól keres. A nagycsaládosok közül kevesen tartoznak a középosztályhoz, főleg az átlagosnál rosszabb anyagi körülmények közt élnek. Arra a kérdésre, hogy a tervezetthez képest miért vállaltak több gyermeket, a szülők azt felelték, mert gyermekeikben örömüket lelik. Érdekes módon az egyházakhoz való tartozás kevésbé befolyásolta a gyermekvállalást.

 Több fórumon megfogalmazzák a kérdést: karrier, vagy család? S elterjedt az a sztereotípia, hogy a magas iskolai végzettséggel rendelkezőkre jellemző a gyermekvállalás halogatása, és az alacsony gyermekszám. Ezt a nézetet a kutatási adatok alátámasztották?

 – Bizakodásra adhat okot, hogy a nagycsaládok 29 év alatti gyermekeinek körében a diplomások jelentős része maga is nagycsaládot tervez. Ebből arra következtethetünk, hogy a nagycsaládokat belülről ismerők közül sokan úgy vélik, hogy az értelmiségi hivatás és a sok gyermekes család összeegyeztethető. Azt mutatják a kutatási eredmények, hogy nagycsaládosaink többsége – a rosszabb anyagi körülmények közt élők is – arra ösztönzi gyermekeit, hogy tanuljanak tovább, vagy legyen szakma a kezükben. Így nagyon sok iskolázott gyermek nő föl nagycsaládokban. További adat: a nagycsaládok 15-29 év közötti gyermekeinek többsége is házasságban képzeli el a jövőjét. S ami a legörvendetesebb, hogy a nagycsaládban élő fiatalok az országos átlaghoz képest szignifikánsan több gyermeket szeretnének vállalni.

 Elképzelhető, hogy a kormányzati intézkedések is hatással vannak arra, hogy több gyermeket szeretnének vállalni a nagycsaládosok?

 – Nem hiszem, hogy a 15 éves gyermekek annyira ismernék a kormányzati intézkedéseket, így ők főleg azért gondolkodnak nagycsaládban, mert jól érzik magukat ebben az életformában. Akik most terveznek családot, azok számára már viszont sokat jelenthet az, hogy a kormány a gyermeket vállalókat segíti. A gyermekek után járó adókedvezmény bevezetésének, majd a kedvezmény járulékokra való kiterjesztésének kedvező hatását nap mint nap érzik a családosok. A kedvező változások közé tartozik, hogy bevezették a használt lakásokhoz biztosított családi otthonteremtési kedvezményt, amelynek összege ma már megegyezik az új otthon teremtéséhez biztosított összeggel. Örülünk annak, hogy a gyed extra mellett már a gyermek féléves korától munkát vállalhat az édesanya. Jelentős előrelépésnek tartjuk a bölcsődei férőhelyek bővítését; a felmérésünk is azt igazolta, hogy egyre többen szeretnék, hogy mind a két szülő dolgozzon a gyermek nevelése mellett.

 2010-től a kormányzati intézkedések egyik célja, hogy minél több gyermek vállalására ösztönözze a családokat. Mikor lehet érezni az intézkedések hatását?

 – Míg a negatív döntések azonnal éreztetik a hatásukat, addig a pozitív intézkedések esetén 3-4 év kell, hogy az eredmény látható legyen. Már csak azért is, mert a különböző kedvezményekről nem mindenki hallott. S ahhoz, hogy a jó intézkedés meghozza a gyümölcsét, elengedhetetlen, hogy a fiatalok úgy érezzék, a családtámogatási rendszer nem változik meg pár éven belül, s így hosszú távra tudnak tervezni. Az lenne a jó, ha minél korábban, 20 éves koruk környékén vállalnák a párok az első gyermeküket; a diplomás gyed ezt segíti elő.

 

Medveczky Attila