vissza a főoldalra

 

 

 2015.06.19. 

Stadionhisztéria(keltés)

Néhány napja a szebb napokat is megélt Magyar Nemzet hasábjain olvastam egy publicisztikát. Az egészségügyről szólt, kiemelte Zombor Gábor államtitkár úr szokatlan őszinteségét az ágazat finanszírozási nehézségeit illetően, majd egy váratlan csavarral a stadionépítések területére tévedt a cikk, kissé erőltetetten keresvén az ok-okozati összefüggést a stadionok építése és az egészségügy rossz anyagi helyzete között. Ez már csak azért is hatalmas öngól (hogy stílszerűek legyünk), mert ha van olyan ágazat, amely hosszú távon csak nyerhet az eddig megvalósult, illetve eztán megépíteni szándékozott sportberuházásokon, akkor az éppen az egészségügy lesz majd, hiszen a sport népszerűbbé válása jelentősen javíthat a magyarok általános egészségügyi állapotán is.

Talán ennyi példa is elegendő ahhoz, hogy belássuk: a stadionok kapcsán keltett hisztéria veszélye nem az igazságban rejlik, hiszen a fentiek alapján jól érzékelhető, hogy a támadások nagy része hazugság, amelyek ráadásul hamis információkon alapulnak. A veszélye a dolognak abban van, hogy amit az emberek sokszor hallanak, azt egy idő után maguk is szajkózni kezdik, legvégül pedig még el is hiszik. Ezért nem árt felkészültnek lenni, és ha nyilvánvaló hazugságokkal szembesülünk, akkor azokat leleplezni, a sportberuházásokat tudatosan támogató és ösztönző kormányzati politikát pedig megvédeni.

Mert a stadionokra, sportpályákra, és egyéb sportlétesítményekre igenis szükség van, megépítésük, bárki bármit állít is, jó dolog! Több okból is. Egyrészt azért, mert a tereprendezés elkezdésétől, az építkezés hosszú folyamatán át, egészen a már kész létesítmény üzemeltetéséig minden fázisában munkahelyeket és ezáltal sokak számára megélhetést teremt. Másrészt azért, mert javítja az adott város infrastruktúráját, és egyben maradandó értékké válik, amely manapság már korántsem csak sportcélra hasznosítható, hanem – mai nyelven szólva – multifunkciós épületegyüttesként gyakorlatilag bármilyen program (pl. koncertek, konferenciák, előadások stb.) megrendezésére alkalmas. Harmadrészt – figyelembe véve, hogy korántsem csak stadionok épülnek, hanem edzőközpontok, sportcsarnokok, uszodák, jégpályák és sok más egyéb létesítmény is – végre mi is pályázhatunk különböző világszintű sportesemények rendezésére, amelyekre kimagasló eredményeink alapján eddig is joggal kandidálhattunk volna, ám éppen a létesítmények hiánya miatt nem volt értelme próbálkoznunk. Az első sikerek máris megvannak, elég csak a 2017-es vizes világbajnokság elnyerését, vagy éppen a tervezett olimpiai kandidálást említeni. Márpedig az ilyen pályázatok sikerei a kiemelkedő sportszakmai presztízs mellett gazdaságilag is komoly eredménnyel kecsegtetnek. Ezek mellett még majdhogynem a negyedik ok tűnik legkevésbé fontosnak, miszerint a sporteseményekre járó szurkolók az omladozó, nem egyszer életveszélyes létesítmények helyett (lásd: a Puskás Ferenc Stadion híres felső karéja, amely, annak kritikusan leromlott állaga miatt, már legalább 10 éve le volt zárva a szurkolók elől) végre kulturált, XXI. századi körülmények között szurkolhatnak kedvenc csapatuknak.

De minden támogató indok közül a legfontosabb az ország különböző egészségügyi mutatóiban rejlik. A rendelkezésünkre álló adatok azt mutatják, hogy a belénk kódolt sportszeretet legtöbbször csak a szurkolás terén jelentkezik. Aktívan és rendszeresen csak társadalmunk egészen kis hányada sportol sajnos, aminek egyenes következménye az elhízott emberek egyre növekvő aránya, valamint az ebből fakadó különféle – főként mozgásszervi és keringési – megbetegedések mind gyakoribb előfordulása. Különösen figyelemre méltó, hogy immár a legfiatalabbak – vagyis az óvodások és az általános iskolások – körében is folyamatosan növekszik az elhízottak és a mozgásszegény életmódot folytatók száma. Ez rendkívül súlyos probléma, amit össztársadalmi érdek leküzdeni, és elérni, hogy a magyar emberek, különösen a fiatalok, ismét rákapjanak a sportolásra, és felfedezzék, hogy a sport által megízlelhetik a győzelem mámorító ízét és megtanulhatják feldolgozni a vereséget, valamint megtanulhatnak csapatban és egyénileg is küzdeni. Vagyis a sport hozzásegíthet egy egészséges mentális állapotú nemzet kialakulásához.

Erre a mai kor követelményeinek megfelelő létesítmények nélkül esély sincs, viszont a mind több helyen felépülő és megújuló edzőtermek, sportpályák, stadionok vonzó perspektívát nyújthatnak a sportolni vágyóknak. Jelentőségük ezért számít felbecsülhetetlenül nagynak, na meg azért, mert a sport egyértelműen az egyik legjobb közösségteremtő erő, a kisebb-nagyobb sportsikerek pedig hozzájárulhatnak a nemzeti büszkeség megerősödéséhez.

Ezek miatt talán nem számít összeesküvés-elméletnek ha kimondjuk: miután nem mindenki érdekelt a magyarság egészséges mentális és fizikai állapotában, és különösen a nemzeti büszkeségünk felerősödésében, vélhetően itt keresendő az oka annak, hogy bizonyos köröket ennyire zavar az újabb és újabb sportlétesítmények létrejötte…

 

K.A.