vissza a főoldalra

 

 

 2015.06.19. 

A délvidéki áldozatokról szóló dokumentumfilm premierje Vajdaságban

A szabadkai Főkonzulátuson mutatták be Matuska és Pintér könyveit

A szabadkai Magyar Főkonzulátuson könyvbemutatóval és filmvetítéssel emlékeztek meg a 70 éve történt tömegmészárlás és megtorlás áldozatairól. Bemutatták Matuska Márton: Az elhallgatott razzia Újvidéken 1944-45 és Pintér József: Szennyes diadal című könyvét, valamint most először vetítették le Vajdaságban a KárpátPress Halálhörgés és siralom című dokumentumfilmjét, amelyben megszólalnak az áldozatok hozzátartozói és az események túlélői.

Mindannyian ismerjük a magyar-szerb megbékélési folyamat nagypolitikai vonatkozásait, tudjuk, hogy milyen határozatok születtek a belgrádi szkupstinában, amellyel a kollektív bűnösség elve eltörlésre került, Csúrog immár a magyar-szerb megbékélés szimbóluma is, viszont nagyon fontos, hogy az ilyen megemlékezéseken keresztül az ismeretlen, elfeledett áldozatoknak is emléket állítsunk – hangsúlyozta dr. Babity János főkonzul. „Az elhunytak nem maradhatnak elfeledve és eltemetetlenül” – fogalmazott a könyvbemutatót megrendező Magyar Főkonzulátus vezetője.

 A rendezvényen jelen volt Cseresnyés Kiss Magdolna, a Keskenyúton Alapítvány elnöke, valamit a délvidéki megtorlás tanúival készített dokumentumfilm alkotói: Tóth Gábor rendező és Novák Lajos társproducer.

 A filmvetítést követő beszélgetés és a megemlékezés moderátora Ternovácz István újságíró volt.

 

Basity Gréta

 

(vajma.info)