vissza a főoldalra

 

 

 2015.06.19. 

Szennyezett temesvári kutak

A 2012-ben leköszönt temesvári városvezetés egyik pozitív kezdeményezése volt a mintegy 100 nyilvános kút létrehozása. A város lakóinak jelentős hányada ezekről a kutakról veszi az ivóvizet, amelyeknek a vizét 100-110 méteres mélységből szivattyúzzák a felszínre.

Június elején a hatóságok mintákat vettek 94 temesvári kút vizéből és kiderült, hogy 10 kút vize baktériumokkal fertőzött. Az alábbi kutakat egészségügyi okokból elzárták: Petőfi utca–Petőfi park, Sudului sugárút, Aştrilor utca, Dragalina sugárút, Favorit körzet, valamint Munteniei, Bucovina, Ion Ionescu de la Brad , Foişor és Ştefan Octavian Iosif utcákban található kutak.

 Van még néhány városi kút, amelynek vize túlságosan magas magnézium és vas tartalmú: Rusu Şirianu, Podgoriei, Petőfi park, Chişodei, Musicescu, Sudului, Macilor, Tacit, Leandrului, Foisor, Mistral és Botanikus park.  

Valamennyi városi kutat, amelyeknek a vize nem felelt meg az előírásoknak, elzáratta az egészségügyi hatóság, és csak fertőtlenítés és újabb mérések elvégzése után helyezik őket működésbe. A kellemetlen az, hogy ezt az intézkedést éppen a nyári kánikula kezdetén vezették be a hatóságok.

 

Pataki Zoltán

nyugatijelen.com