vissza a főoldalra

 

 

 2015.06.19. 

Soviniszta román szervezetek fenyegetőznek Vásárhelyen

Az EMNP tüntetést szervezne az önkormányzat magyarellenes túlkapásai miatt. A szélsőséges román szervezetek a visszaélést visszaélésre halmozó városházi illetékesek pártját fogják.

Nem mondott le a marosvásárhelyi helyi rendőrséget vezető Valentin Bretfelean elleni tüntetés megszervezéséről az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP). Eközben a román nacionalista szervezetek jelezték, utcára vonulnának a rendőrfőnök védelmében. Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) továbbra is tüntetést akar szervezni az emberi jogok és a szólásszabadság korlátozása ellen, valamint a magyarellenes megnyilvánulásairól elhíresült Valentin Bretfelean helyi rendőrfőnök leváltása érdekében – jelentette ki Portik Vilmos, a néppárt Maros megyei elnöke.

Mint mondta, egyelőre megrekedtek a szervezéssel, keresik a legmegfelelőbb megoldást. A kezdeményező elmondta: miután a városháza keretében működő, az utcai megmozdulásokra benyújtott kérvényeket elbíráló bizottság többször is áthúzta terveiket, ráadásul egy korábbi alkalommal a csendőrség „megfélemlítően lépett fel", körültekintőbben próbálkoznak a szervezéssel.

 Mint ismeretes, az EMNP a kétnyelvű utcanévtáblák körül kirobbant botrány miatt akart utcára vonulni azt követően, hogy a helyi rendőrség „törvénytelen reklámtábla szerelése miatt" megbírságolt két civil aktivistát, akik kétnyelvű utcanévtáblát helyeztek ki egy magántulajdonban lévő épületre.

 Eközben a magyarellenességéről elhíresült, de az utóbbi években egyre elhalkuló három román civil szervezet – a Vatra Românească, az Avram Iancu Hazafias Kulturális Egyesület és az Astra Egyesület – arra figyelmeztet, hogy amennyiben „az előválasztási lázban égő magyar pártok" nem hagynak alább a kétnyelvű utcanévtáblák erőltetésével, és utcára vonulnak a törvényességhez ragaszkodó Valentin Bretfelean ellen, a románság is tiltakozó akciókba kezd.

 A Florin Oproiescu, Ioan Berţa és Lazăr Lădariu által aláírt közleményben a három szervezet határozott támogatásáról biztosítja a helyi rendőrség igazgatóját, és kiáll „a jogállamiság megvédése” mellett. Egyébként Bretfeleant a szélsőségesen magyarellenes sajtó is védelmébe vette, és afféle román nemzeti hősként mutatja be, miután a rendőrfőnök elrendelte a civilek által kifüggesztett kétnyelvű utcanévtáblák leszereltetését, ellenkező esetben 30 és 50 ezer lej közötti pénzbírságot helyezve kilátásba.

 

foter.ro, kronika.ro