vissza a főoldalra

 

 

 2015.06.19. 

„Nem kell beszarni Orbán Viktortól”

A szélhámos tempóérzékével, megfenyegeti a szocialistákat, hogy ha az általa diktált feltételeket nem teljesítik, kiszáll az ügyből. Egyre durvább szavakat használ. Fakó, hosszú szünetekkel szabdalt locsogásában stratégia nincs, inkább taktikai húzásokkal operál. Rekedtes hangon indított tényfeltáró vallomásba kezd a nekik dolgozó világgazdaság pénzbőségének kreatív felhasználásáról. Amikor az alkalmazott trükkök százairól beszél, széles gesztusok kíséretében teszi, jelezve, mind benne vannak, az egész szoci frakció, végül töredelmesen bevallja, hogy a kormányzásuk eredményeként Magyarország le lett írva. Majd kimondja a címbéli mondatot.

2006. május 26-án, Balatonőszödön tartották az MSZP képviselőcsoportjának alakuló ülését, amelyről a hangfelvétel készült. Lendvai Ildikó vezette az ülést, ő adta meg a szót a felszólalóknak. Gál J. Zoltán, Veres János, Horn Gyula, Kökény Mihály, Vitányi Iván elől Gyurcsány ellopta a show-t, ahogy mondani szokták. Ha már ez és így történt, mi tudomására hozzuk az európai unió döntéshozói számára azt a kétségbevonhatatlan tényt, hogy az az őszödi beszéd egy tipikus maffiás szerveződés donjának is dicsőségére vált volna. Mintha a zárt frakcióülésen egy maffia főnöke szólt volna a közpénzek, köztük az EU-s pénzek felhasználásával kapcsolatos pénzkezelési módszerekről, a bevetett trükkök százairól. A korrupciós ügyekben vizsgálódók figyelmét, amennyiben eddig elkerülte volna, felhívjuk arra a tényre, hogy ugyanaz az Altus tulajdonos és akkori miniszterelnök pártelnök tartotta meg tényfeltáró vallomással felérő hozzászólását azon a bizonyos május végi napon, 2006-ban, aki egy jelentős összegű megbízást nyert el 2014-ben az EU egyik pályázatán. Ennek a pályáztatási gyakorlatnak, ha a cinizmusától eltekintünk, van egy súlyos hibája, vagy szándékos, tudatos félrevezetés, vagy bűnös nemtörődömség érhető vele kapcsolatban tetten. Ezt osszák el maguk között a szerződő felek.

Gyurcsány saját őszödi szavait idézzük tovább: „Lehet még itt egy darabig teszetoszáskodni, de nem sokat. Gyorsan eljött az igazság pillanata. (...) A világgazdaság pénzbősége, meg trükkök százai (...) segítette, hogy ezt túléljük. Nincsen tovább. Nincsen! (...) Elkészíthetünk kibaszott sok elemzést, hogy melyik társadalmi csoportra hogy fog ez végezni. Azt tudom mondani: nem tudunk még hetekig elemezni, gyerekek. (...) Jönnek majd akiknek ez a szakmájuk és azt mondják, hogy ők már elemezték: Magyarország le van írva.

Aki a Magyar Szocialista Párt környékén befolyásos, véleményformáló makrogazdasági ügyekben, Kornaitól Bokrosig, Békesitől Surányiig, Vértestől a jó ég tudja kicsodáig azokkal végigbeszéltük, végigszenvedtük, végigüvöltöztük. (...) Még a legnagyobbak is, a legtöbbre tartottak is milliárdos nagyságrendű tévedésekben vannak” – szemtelenkedik a félművelt fickó, az ávós Apró család futtatottja. Demján Sándorról például elmondja, hogy nem tud számolni: „Mondom, Sanyikám, normális vagy te? Hát legalább te tudjál számolni, az isten áldjon meg! Surányi György – hát az sem különb! – pedig úgy javasolt adóátalakítást, hogy az általa leadott anyagból az derült ki, nincs tisztában az adójóváírás fogalmával.”

Magyarán lehülyézte a szent tehenek teljes csordáját, akik ezt tudomásul vették, ellenvéleményt nem nyilvánítottak.

Azt nem tudjuk, hogy a lehülyézettek hogyan viszonyultak a trükkök százaihoz, melyekről Gyurcsány szerint jobb ha minél kevesebben tudnak, és hogyan viszonyulnak a később született gyurcsányi vallomásokhoz, melyek szerint a legjobb kussolni arról is, honnan érkeztek a pénzek az általa vezetett párthoz. Mindenesetre ideje lenne meghallgatni mindenkit a gyurcsányi módszerek alkalmazásának törvényességével kapcsolatban, mielőtt még kicsúszunk az összes határidőből.

Az őszödi beszéd felidézésének másik oka egy tévéműsor, melyet a mára kissé elzsírosodott, hajdani intellektusából sokat vesztett valamikori tévés sztárral közösen adnak elő. A nőiesen kipárnázott Friderikusz hasa egy puha kanapé színes párnái között dűl-borul ide-oda. Az operatőr vagy a rendező hibája-e, nem tudom, de Friderikusz életre kelt pocakja ebben a produkcióban a leginkább figyelemre méltó: fájdalom, de nem jön át a tévé képernyőjén az, amiért a műsort készítették, mert annak a vendég nem képes megfelelni. Gyurcsány maga buktatja meg a vállalkozást. Hazudik, mint a vízfolyás. Minden mondata, mozdulata, mimikája hamis. Ezáltal visszataszító.

Azon töprengek, mi a fenének égeti magát Friderikusz Gyurcsánnyal? Pénze, legalábbis a hírek szerint, mint a pelyva. És van egy másik műsora, mely nem indult rosszul, információkat tartalmazott, persze leginkább Aczél Endre jóvoltából. Igaz, olyan szekér nincs, amelyre még egy villával fel ne férne! Haszonszerzés? Miért tesz úgy Friderikusz, mint ha újdonságot hallana? Miért játssza el a meglepődöttet, hiszen Gyurcsány egy korábbi imádója Debreczeni József már írásba foglalt minden eladhatónak tartott hazug sztorit. A furcsa pár közös produkciója ez, vagy Friderikusz a virtigli szélhámos áldozata? Nem hiszem, hogy ne tudná, hogy az önsajnáltatás minden szélhámos eszköztárában megtalálható. A legvalószínűbb ok az ún. parasztvakítás. Régen volt már, gondolják, el van felejtve. Gyurcsány a milliárdos, az ávós kommunista családba beházasodott szerencsevadász, az országvesztő privatizátorok tábornoki kara díszpéldányának minden megnyilvánulása a nézőből, aki ennek az aljas játszmának áldozatául van kiszemelve, szánalmat, sajnálatot, együttérzést akar kiváltani. Az önsajnáltatás érzelmi keretjátékul szolgál. Gyurcsány változatai kimeríthetetlenek: a múlt felidézése pillanatnyi kellemetlenséget sem okoz neki (ez leleplező), gátlástalanul sztorizik gyermekkora lelki és fizikai szenvedéseinek különféle fajtáiról és a gonosz hozzátartozókról. A proletár család kiszolgáltatottságának akut bajairól úgy mesél, mintha Dickens kortársa lenne. Csakhogy Gyurcsány 1961-ben született, apja a tanácselnök sofőrje volt. (Korábban nácifélének festette le felmenőit, ma lecsúszott dzsentriféle ősökről hazudozik.) Gyerekmunkára kényszerül nyaranta, olyan szegények. A könnyes élettörténet, a magányosságtól (kollégium) a kisemmizettségen át ( apja ellopja az öltönyét és zálogba teszi, a pénzt elissza) a szülőben való csalódásig mindent bedob. Majd rádupláz: a börtöntöltelék apa ráadásul részegen veri.

A produkció egyszerre szánalmas és felháborító. Szánalmas a kispályás szélhámos erőlködése, mikor azt hiszi, ha érdemes embert vesz a szájára ő is érdemessé válik.

Felháborító, mert neki egy vizsgálóbíró és nem Friderikusz kérdéseire kellene válaszolnia. Érzi, szorulhat a hurok.

Mindegy, mit mond, tele a gatyája.

 

czyla