vissza a főoldalra

 

 

 2015.06.24. 

MEGJELENT a MAGYAR FÓRUM XXVII. évfolyamának 26.száma!

A tartalomból:

MEGTELT (címlapon)

Tavaly a London melletti High Wycome-ban egy kizárólagosan indiaiak által üzemeltetett és lakott szállodában vagy inkább motelben szálltunk meg. A tulajdonos este megkérdezte, hogy honnét jöttünk. Amikor mondtuk, hogy Magyarországról, akkor egy kicsit gondolkodott, majd megkérdezte: vannak ott indiaiak? Miután rávágtuk, hogy alig-alig, a kis indiai elmosolyodott. – Majd jönnek. Anglia már megtelt – mondta alig érthető akcentussal. Akkor még csak nevettünk rajta, ma már elgondolkodunk. Lehetséges-e, hogy Magyarország célország lesz. A mai hírek alapján azt kell mondjuk, hogy lehetséges. Csehországban felvetődött, hogy újra őrzik a határokat, több európai államban napirenden van a bevándorlók visszafordítása.

 CSURKA ISTVÁN: NEM ŐK VANNAK HATALMON (1995) (2.oldal)

Most az egyes miniszterek azzal kerülnek szembe, amivel Horn Gyula mindennap szembenéz egy Ballantines-palack rozsdaszín tükrében: nem ők vannak hatalmon. Nem ők, hanem az oligarchia háttérben megbúvó telefondoktorai, a hirtelen felszaporodott innen-onnani tanácsadók, titkosügynökök, akik csak véletlenül időznek itt évek óta, akik lekádereznek mindenkit, akit a miniszterelnök ki akar nevezni, és ha ők vétóznak – persze az SZDSZ vétóz formálisan! –, akkor ugrik a kinevezés, még a szándékot is letagadják. Hol van a miniszterelnök hatalma a privatizációs tanácsadó cégek összevont, egyesített erőinek hatalmához képest? Soros itt a hatalom és az ő háttéremberei, az ő cégtársai, az ő megbízottai. Ha az egyik lebukik, jön helyébe másik. Maxwell bűnöző volt, mégis itt működhetett egy-két évig. Tudták és pisszenni sem mertek ellene. Létrehozott egy csomó hazudozó lapot, és mindenbe beleüthette az orrát. Megboldogult Antall József mesélte, hogy izraeli látogatásakor, még a Samir-kormány idején azt akarták elérni, hogy Maxwell-lel együtt avassák díszpolgárrá, vagy díszdoktorrá őt, a magyar miniszterelnököt. Becsületére legyen mondva, ennek ellenállt, de azt már nem merte megtenni, hogy a maxwelli nagy befürdés után, a súlyos tények kiderültekor bedöntse az egész magyar Maxwell-birodalmat.

 Politikia arcélek: SZELÉNYI ZSUZSA

A bankár felesége (3.oldal)

A pénzügyi válság idején, amikor bajba kerültek a devizahitelesek, Karvalits Ferenc, aki „Bajnai Gordon bizalmasa volt már a Wallisnál is”, az évi mintegy 20 millió forintos fizetése mellé bónuszokat is kapott, 2007-ben 34 millió, 2008-ban 49 millió, 2009-ben 5 millió forintot. Karvalits Ferenc jegybanki alelnökségének ideje alatt 324 millió forinttal lett gazdagabb – hallottuk az országgyűlésben. Karvalits úr nem tiltakozott, elismerte: az akkori törvények alapján tette zsebre a hatalmas dohányt. Az ő kedves felesége mostanság politizál, közéleti tevékenysége kimerül a mindenkori magyar érdek elleni fellépéseiben. Orbánban is a magyar érdek melletti elkötelezettségét gyűlöli végletesen, mert amikor még liberálisnak tudta, kedvelte. Nem tud belenyugodni abba, hogy Orbán Viktor 1993-ban néhány hónapon belül egy fiatal liberális pártból nemzeti, konzervatív irányba fordította át a Fideszt.

 Magyar Újságírók Országos Szövetsége

„Mi akarjuk oktatni az embereket a demokráciáról, a sajtószabadságról? Egy hülye küldöttgyűlést nem tudunk levezetni” – mondta Bánkuti András, aki szerint Ceausescu korát idézte a közgyűlés hangulata (3.oldal)

Botrányos tisztújító küldöttgyűlésen választott új elnököt a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ). A jelenlévők előbb porig alázták egymást, majd többen kivonultak az ülésről. Keleti Éva korelnök próbálta elkerülni a botrányt, sikertelenül. A tiszteletbeli elnök, Vincze Mátyás az erőszakos ülésvezetés miatt lemondott, és komolytalannak nevezte az ülés vezetését. Három elnökjelölt versengett a posztért: Kékesi Zsolt azt mondta, ha akár Tóth Károlyt vagy Komlósi Gábort választják elnöknek, a szervezet nyugdíjasklubbá alakul át. Tóth Károly ezzel szemben azt állította, hogy Kékesi Zsolt elnöki pályázata egy agitprop osztály följegyzése a régmúltból az ideológiai titkárnak, vagy másképpen fogalmazva, ez egy dolgozat a Jókai utcából (az MSZP székháza van a Jókai utcában)

 A TÖOSZ elégedetlen a 2016-os költségvetési javaslattal

Pogácsás Tibor: pedig stabilabbá válik az önkormányzatok működése (4.oldal)

Több mint 664 milliárd forintos központi támogatásban részesülnek az önkormányzatok 2016-ban. Ez 23 milliárd forinttal magasabb összeg, mint amennyivel az állam az idén támogatja az önkormányzatok működését.

 Nem sértjük meg az egyetemi autonómiát

Megújulnak a képzési követelmények (5.oldal)

A képzések tartalmának összhangban kell lennie az új szakjegyzékkel, ezért felül kell vizsgálni a felsőoktatás kimeneti követelményeit – közölte kérdésünkre Dr. Maruzsa Zoltán felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár.

 Folytatódnak a hatósági ellenőrzések

A miskolciaknak elegük lett abból, hogy a nyomortelepeken hegyekben áll a szemét, és az ott lakók nem akarnak fizetni semmiért (6.oldal)

Dr. Kriza Ákos polgármester: szeretnénk biztosítani a rendet a miskolciaknak, élhető környezetet teremteni nekik, hogy ne kelljen szeméthegyektől bűzlő, patkányoktól hemzsegő negyedek mellett élniük, hogy kiszorítsuk az uzsorásokat, a garázdákat és a kábítószer terjesztőket.

 Új életpályamodell a büntetés-végrehajtásban

A zsúfoltság csökkentése érdekében férőhely-bővítési programot indítottunk az elmúlt években (7.oldal)

A rezsicsökkentés mellett talán az életpályamodell az, ami a kormányzati kommunikációban a legtöbbször előfordul. Olvastunk pedagógusokat, rendőröket, katonákat érintő életpályamodellről. Most a büntetés-végrehajtásra vonatkoztatva vezetik be. Mit biztosít a büntetés-végrehajtásban az új életpályamodell? – kérdeztük Zsinka Andrástól, a Belügyminisztérium személyügyi helyettes államtitkárától.

 Több mint ígéret: megállapodás

Csatasorba állnak a szolnoki IC-kocsik (8.oldal)

Legkésőbb 2019-ig Budapestet és Szolnokot négysávos autóút köti össze, mégpedig a „klasszikus nyomvonalon”, a ferihegyi repülőtértől induló 4- es főút nyomvonalán – közölte Orbán Viktor miniszterelnök Szolnokon, miután a Modern városok program részeként együttműködési megállapodást írt alá Szalay Ferenc polgármesterrel. Szalay Ferenc kérdésünkre elmondta: 300 hektáros új ipari parkot hoznak létre Szolnokon, s a területet a kormány vásárolja meg.

 Biztonságban a szünidőben

Az online zaklatás ellen (9.oldal)

Az Országos Rendőr-főkapitányság június 10-én, a X. kerületi Szervátiusz Jenő Általános Iskolában tartott sajtótájékoztatóján a gyermekek nyári biztonságának biztosítására hívta föl a figyelmet. Németh Ágnes rendőr alezredest arról kérdeztük, miként előzhetők meg gyermekeket érő, érintő balesetek.

 Tájképek modern formákban

Apró részleteket ábrázolva mutatom be a természet szépségét (10.oldal)

Simon Endre Szolnay-díjas erdélyi magyar festőművész, grafikus: Erdélyben arra kényszerítették az embereket, hogy jelentsék föl a társaikat. Így volt ez a művészvilágban is. Ekkor született meg Intrika című képem, ami már nagyon modern, mert az alakokat nem realisztikusan ábrázoltam. A képen a kínai konty a hatalmat szimbolizálja, míg a sárgászöld szín az irigységet. Ami bosszantott, amivel nem értettem egyet, azt mindig megfestettem. Természetesen ez feltűnt a cenzoroknak, és akármerre jártam Marosvásárhelyen, mindig követtek a belügyesek.

 Támogatás Szabó Dezső szellemében

Budafok-tétényi segítség Kárpátaljának (12.oldal)

Egymillió forintos óvodai étkeztetést támogató pénzadományt nyújtott át ünnepélyes keretek közt június 10-én a Beregszászhoz közeli Mezőkaszonynak Budafok-Tétény önkormányzata. Karsay Ferenc polgármester: támogatjuk az egykor fejlett, de a szovjet időszak végén megsemmisített mezőkaszonyi szőlészet és borászat újjáélesztését.

 Fokozottan sújtja a munkanélküliség a magyar járásokat a Felvidéken

A magyarok lakta régió elvesztette korábbi versenyképességét (13.oldal)

A szlovák kormányok érdeklődési körét messze elkerüli az ország déli régiója. Az okokról és arról, hogyan lehetne segíteni ezen az áldatlan állapoton, Farkas Ivánt, az MKP alelnökét kérdeztük.

 Eltérített erők – Csöndtestek

Gosztola Gábor kiállítása a leányfalui Faluházban (14.oldal)

A kiállítás címét olvasva azonnal a költészet jut az eszünkbe. Nem véletlenül, hiszen Gosztola Gábor karakteres költő is. Annak a hetvenesnyolcvanas években működő avantgárd nemzedéknek a tagja, amely úgy lépett a modern útra, hogy közben nem mondott le az írói létezésmód alapjáról, a hagyományról. Ám a vers képisége, gondolatvilága – akár a szórend megbontásával, akár az álom és a való közötti szürreális megborzongással – lehet bármennyire avantgárd, benne lüktet Ady mindenségvágya: kozmikus magyarságféltése, s nem utolsósorban a történelem, mint szabadságharcaink foglalata.

 Csorja Gergely: Leviatán elbotlott Manyika Scholl-papucsában (16.oldal)

Zárug Péter Farkas Leviatán ébredése, avagy illiberális- e a magyar demokrácia? című munkája a könyvhéten jelent meg. Mivel Zárug Péterhez több mint évtizedes, mondhatni baráti viszony fűz, így nagy érdeklődéssel olvastam korábbi, a 2010–2012 közötti időszakot feldolgozó munkájának folytatását, mely lényegében a mai napig elemzi az Orbán Viktor által létrehozott rendszer természetét, szigorúan politológiai megközelítésből. Az elemzés tisztességes munka, megfelelő hivatkozással, differenciált véleményalkotással és tényanyaggal. Azonban lényegében a kiindulási pontnál tévútra fut, ezért sok ponton nem értek vele egyet. Mégis érdemes a megismerésre és a vitára. Zárug elemzésének lényegi alapja a következő, igaz, ez csak a könyv közepén jelenik meg, mivel az első rész a korábbi munkát tartalmazza, melyre az elemzés támaszkodik. 2014 nyarán Orbán Viktor tusnádfürdői beszédében a Fareed Zakaria által a ’90-es évek végén meghatározott illiberális állam építését hirdette meg, ezzel tulajdonképpen szakítani akart a nyugati típusú demokratikus berendezkedéssel. Ez bizonyos területeken sikerült is.

 Märle Tamás: A nagyváradi kórház tervéről (19.oldal)

Mikor Zombor Gábor egészségügyi államtitkár bejelentette, hogy a kormány tervei között szerepel egy erdélyi kórház felépítése, többen ekképpen szóltak hozzá a Facebook oldalunkon is megjelent hírhez: „Először talán az itteni egészségügyet kéne rendbe tenni, nem?” Várni lehetett, hogy a magyarországi adófizetők pénzéből finanszírozott, egyes becslések szerint 5 milliárd forintos beruházás nem mindenkinek fogja elnyerni a tetszését. Viszont azt se mondhatjuk, hogy az idézett hozzászólásnak nincs semmiféle igazságtartalma, mindenkinek megvan a maga kevéssé kellemes tapasztalata a magyar egészségügyi ellátásról.

 

Keresse a Magyar Fórumot június 25-én, csütörtökön az újságárusoknál! De már június 24-én 9 és 15 óra között megvásárolhatja kiadóhivatalunkban. Kiadóhivatal: 1092 Budapest, Ráday u. 32. , I. em. 3. Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1575

 

info@magyarforum.hu

Előfizetéssel kapcsolatos felvilágosítás: +36-30-7545-017

 

Keresse föl a Magyar Fórum Facebook-oldalát! Ha elégedett annak tartalmával, akkor „tetszikelje”, idegen szóval „lájkolja” az oldalt.

 

A CSURKA ISTVÁN EMLÉKBIZOTTSÁG FELHÍVÁSA

 Kedves Honfitársam!

 Bizalommal teli szívvel és abban a reményben keresem fel, hogy sorskérdéseinkben egyetértünk. Végzetes volna tovább halogatni, ezért ki kell mondanunk: tartozunk megőrizni annak az embernek az emlékét, akinek ma ilyen nagy hitele van a magyarság legjobbjai között. A dolog szellemi voltából következik, hogy az őrzés megszervezése egy értelmiségi csoport feladata. Erre vállalkozott a Csurka István Emlékbizottság, amely elnökévé választott.

Négy-öt magyar összehajol – Csurka István emlékére, ez a jelmondatunk. A mintegy 4000 honfitársunktól kapott támogatásának köszönhetően, ígéretünknek megfelelően, 2012. Karácsonyra kiadtuk a Csurka István Emlékkönyvet. 2013 nyarán pedig felavattuk síremlékét, melyen valóságos láng lobog, soha ki nem alvó. Jelképezve őt, a lámpást, aki világított szerte Magyarországon. Csurka István 80. születésnapján bemutattuk Pató Róza Csurka Istvánt ábrázoló bronzplakettjét, valamint Boros Péter szobortervét.

Szeretnénk felhívni figyelmüket, következő nagy célunkra: a Csurka István tiszteletére emelendő köztéri szoborra. Mindamellett országjáró körutat szervezünk, hogy Csurka István a nemzeti emlékezetben is méltó helyre kerüljön. A fiatalságot is bevonnánk a programokba: a középiskolások számára novellapályázatot hirdetünk. Bár elég erőt érzünk magunkban, a feladat azonban olyan nagy és jelentős pénzeszközöket igényel, hogy saját erőből nem győzzük.

Mint karmesternek engedjék meg, hogy Liszt Ferenc Les preludes című művének mondanivalójával búcsúzzam: az ember élete nem egyéb, mint egy csodálatos előjáték a halhatatlansághoz.

 Budapesten, 2015. májusa

 Barátsággal: Medveczky Ádám a Magyar Állami Operaház Kossuth-díjas karmestere

***

Szíves adományaikat várjuk A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány számlaszámára:

11712004-20341426

 Kérjük, a megjegyzés rovatban tüntessék fel, hogy „Csurka István Emlékére”.

 A Csurka István Emlékbizottság adománygyűjtése A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány céljaival összhangban történik.

 Az alapítvány adatai: Nyilvántartási szám: 1026; Székhely: 2081 Klotildliget, Vörösmarty u. 16.; Célja: A hazai népi-nemzeti, konzervatív irányultságú kultúra és sajtó támogatása. Az Alapítvány képviselőjének neve, elérhetősége: Medveczky Attila; 1092. Budapest, Ráday u. 32.