vissza a főoldalra

 

 

 2015.06.19. 

Elmarasztalta Gheorghe Funart a Diszkriminációellenes Tanács

Elmarasztalta Gheorghe Funart az Országos Diszkriminációellenes Tanács. Az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke, Szilágyi Zsolt, volt államelnökjelölt tavaly októberben a Román Rádióban szervezett beszélgetésen vett részt, ahol Gheorghe Funar független jelölttel és Mircea Coşea-val, William Brînză képviselőjével vitázott.

Gheorghe Funar többször is ellenséges hangnemben nyilatkozott a Néppárt jelöltjéről és a romániai magyarság egészéről. Gheorghe Funar azt mondta, megválasztása esetén betiltja a magyar nyelv használatát a Román Rádióban. Szilágyi Zsolt az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál jelentette az esetet.

 A testület megállapította, hogy az említett választási műsorban Kolozsvár volt polgármestere kijelentéseivel és megnyilvánulásaival megszegte a különböző, diszkriminatív bánásmód tiltásáról szóló jogszabályi rendelkezéseket, és ezért figyelmeztetésben részesítette a politikust. Ugyanakkor arra is felszólították Gheorghe Funart, közszereplései alkalmával a törvényes előírásoknak megfelelő nyelvezetet használjon.

 

(erdely.ma)