vissza a főoldalra

 

 

 2015.06.19. 

Óvodát épít Hódmezővásárhely Kárpátalján

A kor követelményeinek megfelelő, négycsoportos óvodát szeretnénk létrehozni

A közgyűlés a mezővári óvoda építéséről határozott. A várhatóan százötvenmillió forintos beruházás érdekében adománygyűjtést indítunk – közölte Almási István.

 Miért tartották lényegesnek, hogy a Beregszászi járásban óvoda épüljön?

 – Hódmezővásárhely is csatlakozott Orbán Viktor miniszterelnök úr és a kormány felhívásához, hogy a települések lehetőségükhöz mérten támogassák a kárpátaljai magyar településeket, szolidaritást vállalva, és segítve ezzel az ott élő magyarságot. A közgyűlés úgy határozott, hogy testvérvárosunknak, Aknaszlatinának 2 millió, Mezővárinak pedig 4 millió forint támogatást vigyenek ki képviselőtársaink.

 A közgyűlés arról is döntött, hogy ezt a pénzt mire költsék a települések?

 – Erről nem döntöttünk, hanem a polgármesterekre bíztuk, hogy milyen célra használják föl az adományokat. A támogatás átadását követően képviselőtársaink és két hivatalnokunk végigjárta Mezővárit, ezt a magyar többségű falut, és közben tájékoztatta őket a polgármester a település gondjairól. Kiderült, hogy a legnagyobb problémát az jelenti, hogy az óvoda nagyon rossz körülmények között működik. A Nyírfácska Óvodába jelenleg száz gyerek jár. Egy régi, korszerűtlen szocreál épületben folyik a nevelői munka. Az ablakok szinte semmit sem érnek, mert alig szigetelnek, a fűtés elavult; az ócska cserépkályha repedéseit régi hagyomány szerint szilvalekvárral tömték be, megelőzve a füstmérgezést. Ekkor támadt az ötlet, hogy a legjobb az lenne, ha óvodát építenénk Mezőváriban. Javaslatomat beterjesztettem a közgyűlés elé, s a grémium elhatározta: rendezzünk gyűjtést a cél elérése érdekében. A városban lévő vállalkozások vezetőin kívül, magánszemélyeket keresünk föl – minden háztartásba felkérő levelet küldünk ki a nemes terv megvalósítása érdekében. Tavaly a városban építettünk óvodát, s így tudjuk, hogy annak építése száz-százötven millió forintba kerül. A tervező pedig a vásárhelyi óvodára vonatkozó terveket rendelkezésre bocsátja. Tehát nem szükséges új terveket készíteni. Arra kértem Mezővári és Beregszász polgármesterét – utóbbival június 2-án tárgyaltam –, hogy tegyenek meg mindent a bürokratikus akadályok csökkentése érdekében, hogy a község minél hamarabb megkapja az építési engedélyt. Bízom benne, hogy az engedélyezésig a pénz is rendelkezésünkre áll majd, mert nagyon fontosnak tartjuk, hogy 100 gyermek a kor követelményeinek megfelelő, négycsoportos óvodába járjon, ahol a magyar nyelvű nevelést is tudjuk ezzel támogatni.

 Csak vásárhelyiek adakozhatnak?

 – Elsősorban a vásárhelyiekre és a városból elszármazottakra gondoltunk. Vásárhely szoros kapcsolatot tart a városból elszármazottakkal, rendszeresen megtartjuk az elszármazottak találkozóját is. Olyan kötelék ez, a részükről is, amely fontos városunknak, hiszen mindig számíthatunk egymásra. Azt is hálásan megköszönjük, ha a régióból, vagy az országból szeretnék támogatni kezdeményezésünket.

 Hogyan adakozhatunk?

 – Szíves adományaikat a következő számlaszámra kérjük elküldeni: Magyar Takarékszövetkezeti Bank: 11500092- 11088592. A közleményben tüntessék föl: „Mezővári óvodáért”.

 Ukrajna nem tagja az Európai Uniónak, ez nem nehezíti meg a támogatást?

 – Folyamatosan egyeztetünk Mezővári polgármesterével. Szerinte az lenne a legjobb, ha az óvodát magyarországi cég építené föl, s mi itthon fizetnénk ki a munkálatokat. Azt is jelezte a település elöljárója, hogy a demográfiai mutatók alapján az óvoda kihasználtsága a jövőre nézve is biztosított.

 

Medveczky Attila