vissza a főoldalra

 

 

 2015.06.26. 

Nagypályások

Kimondottan érdekes hírekkel szolgálhatok. A fő szenzáció kétségtelenül az, hogy múlt szerdán erős földrengés rázta meg a lengyel politikai életet. Ewa Kopacz miniszterelnök bejelentette: három miniszter, három miniszterhelyettes, a miniszterelnök főtanácsadója, a titkosszolgálatot felügyelő államtitkár és a házelnök távozik a posztjáról – mindannyian azért, mert érintettek a tavaly nyáron kirobbant lehallgatási botrányban. Ezzel a drasztikus átalakítással súlyos pofon érte a nyolc éve kormányon lévő pártot, a jobbközép Polgári Platformot. Hozzátehetjük: újabb súlyos pofon. A párt májusban vereséget szenvedett a köztársaságielnök-választáson (az eddig hivatalban lévő Bronislaw Komorowskit legyőzte az ellenzék jelöltje, Andrzej Duda), nem kis meglepetésre. Ráadásul a hónap elején közzétett adatok szerint május folyamán a nagyobbik kormánypárt elvesztette támogatóinak egyharmadát, és így már csak a harmadik legnépszerűbb politikai alakulat Lengyelországban. A közvélemény-kutatás tükrében a Polgári Platform június első hétvégéjén a szavazatok mindössze 17 százalékát kapta volna. Ez bizony nyolc százalékkal kevesebb a májusi támogatottságnál. A legnépszerűbb lengyel párt most már egyértelműen a konzervatív Jog és Igazságosság, amely tartja 25 százalékos szavazótáborát. Az idén októberben esedékes parlamenti választások előtt ez fölöttébb ígéretes. Nem véletlen, hogy a párt elnöksége bejelentette: júliusban megnevezi miniszterjelöltjeit, készülve a kormányzásra. S hogy melyik párt a második legnépszerűbb? Nos, egyik sem… Nem, nem viccelek – arról van szó, hogy a második legnagyobb politikai erő (még) nem alakult párttá. Alig egy hónapja, a köztársaságielnök-választáson harmadik helyet szerzett egy független jelölt, Pawel Kukiz, aki civilben rockénekes és dalszerző. Valódi rendszerellenes fickó, a hivatalos politikán kívüli politikus, már ha létezik ilyen. Úgy fest, lengyel földön létezik. Sikerült elnyernie a „profi” politikusokból kiábrándult emberek, az úgynevezett protestszavazók rokonszenvét, sőt ezt meg is őrizte, és továbbra is 21 százalékos támogatottsággal büszkélkedhet.

Ám rendszerellenességéből adódóan Pawel Kukiz egyelőre nem alapított pártot, ezért a lista második helyén az ő nevével fémjelzett politikai erőről beszélhetünk. A kiváló eredmény hatására Kukiz természetesen úgy döntött, indulni akar az őszi országgyűlési választásokon – a kérdés csak az, hogy egy újszülött párt színeiben vagy továbbra is saját névvel. A felmérés szerint a negyedik legerősebb párt az alig két hete létrejött, magát liberálisnak hirdető Modern Lengyelország (NowoczesnaPL), amely elsősorban a Polgári Platformtól elfordult szavazókra számít. A jelek szerint máris sikerrel. A jelenlegi kormánykoalíció kisebbik pártja, a Lengyel Parasztpárt a mostani helyzet szerint nem lépné át az ötszázalékos parlamenti küszöböt. Sokak számára örömteli hír, hogy a két baloldali párt, a szocialista Baloldali Demokratikus Szövetség és a balliberális-egyházellenes Te Mozgalmad is kizúgna a törvényhozásból. A katolikusgyűlölő botrányhős, Janusz Palikot (amúgy a lublini II. János Pál Katolikus Egyetemen végzett…) által létrehozott Te Mozgalmad szavazótábora várhatóan még tovább zsugorodik, mert az új liberális párt leszűkíti a mozgásterét.

Térjünk vissza a múlt szerdán bejelentett leváltásokhoz! A lehallgatási botrány egy évvel ezelőtt robbant ki, amikor nyilvánosságra kerültek vezető politikusok titokban rögzített magánbeszélgetései. E társalgásokat varsói vendéglátóhelyeken, főként az állami vezetők által nagyon kedvelt Bagoly és barátai nevű étteremben vették fel, 2013 és 2014 folyamán. A hanganyag egy része nyomtatásban megjelent a Wprost hetilapban. Nem tudni, kik rendelték el a lehallgatásokat, illetve a felvételek hogyan kerültek a hetilap szerkesztőségébe. Az ügyészség vádat emelt néhány, az étteremben dolgozó pincér ellen, emiatt az ügy tréfásan a Waitergate (az angol waiter szó jelentése: pincér) elnevezést kapta a sajtótól – a hajdani amerikai Watergate ügyre utalva. A rögzített beszélgetések tartalmán túl az is hatalmas megbotránkozást keltett, hogy a politikusok szájából valósággal ömlik a trágárság; elképesztően primitív, szalonképtelen alakok irányítják a közéletet. Ami a tartalmat illeti: a hangfelvételek egyikén Radoslaw Sikorski akkori külügyminiszter, később parlamenti elnök ebéd közben azon viccelődik, hogy a lengyel–amerikai kapcsolatok egy merész szexuális aktushoz hasonlítanak. (Persze ő ezt nem ilyen finoman fogalmazta.) Egy másik felvételen a jegybank elnöke megzsarolja a belügyminisztert, hogy a központi bank pénzügyi támogatást nyújt a kormánynak a választások előtt, ha cserében leváltják a pénzügyminisztert. És így tovább. A botrány miatt ügyészségi eljárás indult, amelynek során megállapították, hogy „egyik politikus sem lépte túl a hatáskörét”, ezért mindannyian megőrizhették a tisztségüket. Ha-ha-ha…

Ám néhány nappal ezelőtt az ügy új lendületet kapott, ugyanis egy Zbigniew Stonoga nevű üzletember több mint háromezer oldalnyi lehallgatott beszélgetést nyilvánosságra hozott a világhálón – kapaszkodjanak meg: egy kínai honlapon! Szakszerű megfogalmazásban: a húszkötetes ügyészségi nyomozati anyagból tizenhárom kötet tartalmát tette hozzáférhetővé. Ennek hatására Ewa Kopacz miniszterelnök sajtótájékoztatón bocsánatot kért a választópolgároktól, továbbá közölte, hogy a botrányban érintett miniszterek és tisztviselők azonnal távoznak beosztásukból. „A közvélemény napok óta a törvénytelen hangfelvételek ügyével foglalkozik, és ez káros hatással van az állam működésére” – fogalmazott. Ennek értelmében a miniszterelnök leváltja Radoslaw Sikorski házelnököt; az egészségügyi, a kincstárügyi és a sportminisztert; három miniszterhelyettest; a miniszterelnök főtanácsadóját és Jacek Cichockit, a titkosszolgálatot felügyelő államtitkárt. Utódaik nevét várhatóan ezen a héten jelenti be.

Szintén érdekes, az előbbieknél szívderítőbb hír, hogy egy apró falu, a mindössze 750 lelkes Nieciecza (ejtsd: Nyecsecsa) futballcsapata második lett a lengyel másodosztályban, így feljutott az élvonalba, és szeptembertől a tizenhat csapatos profi bajnokságban vitézkedhet. A Krakkótól nyolcvan kilométerre található településen a lakóházakon kívül egyetlen főút van, két kisbolt, egy temető, egy templom, egy iskola. A helyiek főként kukorica termeléséből élnek. Csapatuk 2007-ben még a hatodik osztályban szerepelt, onnan küzdötték fel magukat az első osztályba. Az egyesület anyagi hátterét egy helybéli milliárdos építőipari vállalkozó, Krzysztof Witkowski biztosítja. (E témát a jövő héten folytatom.)

 

Zsille Gábor