vissza a főoldalra

 

 

 2015.06.26. 

A nehéz helyzetben élők mellé állt Békés városa

Meleg étellel segítik a rászoruló gyermekeket

A napokban tartotta elnökségi és tisztújító közgyűlését a békési Hétkrajcár Egyesület. Nagyné Hidvégi Mária kérdésünkre elmondta: a szervezet 2011 és 2014 között több mint 20 ezer adag ételt osztott ki.

 Mikor és milyen céllal jött létre az egyesület?

 – A rászoruló, hátrányos helyzetű gyermekek, fiatalok támogatására, segítésére létrejött szervezet 2014 óta működik egyesületi formában, de karitatív tevékenységét már 2011 óta végzi. Izsó Gábor, Békés város polgármestere azt tapasztalta, hogy hétfő reggel sok gyerek éhesen megy iskolába, s gyakran repetáért állnak sorba. Kiderült, hogy ezek a gyerekek hétvégén nem kapnak otthon meleg ételt. Ennek fő oka, hogy a térségben megszűntek a nagyvállalatok, tehát a munkanélküliség folyamatosan növekedett, s ezáltal a szociális rászorultság is. Polgármester úr úgy gondolta, hogy közösségi összefogással lehetne javítani ezen az áldatlan állapoton. Kezdeményezésére beindult egy mozgalom, mely a Móricz-novella nyomán a Hét Krajcár nevet kapta. Mielőtt az egyesületet bejegyezték volna, a Családért Alapítvány volt a fő támogató, s magánszemélyek, vállalkozások, civil szervezetek fogtak össze polgármester úr koordinálásával. A városban valamennyi konyha vállalta, hogy ingyen főz a Hét Krajcárnak. Minden Szombaton 150 adag meleg étel kerül így kiosztásra a városban. Az alapanyag költségét az egyesület állja, míg a rezsi költség az éppen aktuális konyháé. A támogatók nagy része pénzt ad, míg mások társadalmi, önkéntes munkával támogatják a programot, de van, aki természetbeni adománnyal (pl. tészta, hús, burgonya stb.) segít. Az önkéntesek száma meghaladja az évi 90 főt. Az ő részükre Karácsony előtt kis műsorral kedveskednek a szervezők, megköszönve munkájukat. A polgármester fontos szempontnak tartja, hogy a városban mindenki próbáljon a saját képességei szerint részt vállalni a közös terhekből. Ezért a Hét Krajcár program ételéből részesülőknek is felajánlják, hogy a tavaszi nagytakarításban történő szerepvállalással ők is segíthetnek a közösségnek azzal, hogy „képességeiknek megfelelően” beszállnak a munkába. A tapasztalat az, hogy a rászorulók nagy része megérti ennek az üzenetét, és sokan családostól vesznek részt a takarításban. A szervezet 2011 és 2014 között több mint 20 ezer adag ételt osztott ki. Karácsony előtt pedig mindenki, aki részt vesz a programban, kap egy tál meleg ételt.

 Hogyan tudják elérni, azt, hogy valóban a rászorulók kapják meg az adományokat?

 – Városunk iskolái augusztus végén elkészítik a rászoruló 18 év alatti gyermekek neveit tartalmazó listát a gyermek- és ifjúságvédelmi felelős, az osztályfőnök vagy a tanító tapasztalatai alapján, s ehhez nem kérünk csatolva semmilyen gyermekvédelmi határozatot vagy más hivatalos dokumentumot. A listát minden oktatási intézmény a polgármesteri hivatalba adja le. Polgármester úr és munkatársai ez alapján meghatározzák az éves keretet. Jelenleg azt tudjuk biztosítani, hogy minden rászoruló gyermek három egymást követő hétvégére kapjon ebédjegyet, melyet az egyesület állít ki, s azokat eljuttatja az iskolákba, óvodákba. Az ebédjegyen feltüntetjük, hogy melyik konyhára kell menni az ételért. Aki pedig több alkalommal nem jön az ebédért, kikerül az adatbázisból. Tapasztalatom szerint mind az iskolák, mind a családok örülnek ennek a lehetőségnek. Azért hívtuk életre a kezdeményezést, hogy a rászoruló gyermekek azokon a napokon is meleg ételhez jussanak, amikor nincs iskolai, óvodai oktatás.

 A nyári szünetben is?

 – A Hétkrajcár Egyesület a tanév idejére az oktatási szünnapokon (vasárnap kivételével) biztosítja a meleg ételt. Arról, hogy a nyári szünidőben napi egyszeri meleg ebédet kapjanak a rászoruló gyerekek, a Békés Városi Szociális Szolgáltató Központ gondoskodik.

Tudtommal az ön számára nem ismeretlen ez a feladat, hiszen korábban foglalkozott ifjúságvédelemmel. A drogprevenció, az egészségügyi felvilágosítás, az egészséges életmód és életvitel szokásainak kialakítása szintén tevékenységük része?

 – Egyesületünk programjában a rászorultsági alapon történő ételosztás, illetve a tehetséges gyermekek felkarolása, segítése szerepel. Az utóbbi projektet a művelődési házzal közösen dolgozzuk ki. Az ön által említett feladatokat más szervezeteken keresztül, illetve az iskolák bevonásával oldja meg a város. A Dr. Hepp Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában szinte minden hónapban előadásokat tartanak az egészséges életmóddal, a környezetvédelemmel, vagy a drogprevencióval kapcsolatban az illetékes szervezetek képviselői. Kortárs táborokat is tervezünk a gyerekek számára, melyekben életvezetési ismereteket adunk át – így ötvözzük az egyesületi és iskolai munkát.

 

Medveczky Attila