vissza a főoldalra

 

 

 2015.06.26. 

Fizessen az ortodox egyház Kovásznán!

Nem bólintott rá a kovásznai helyi tanács RMDSZ-frakciója a vajnafalvi ortodox egyházközség kérésére, hogy ingyen kaphassák meg a templomuk alatt lévő terület egy részét. A templom alatti két telket koncessziós szerződés alapján használja az egyház.

 Az ortodox egyháznak eddig nem kellett bért fizetnie, de a szerződésben foglalt türelmi idő június 14-én lejárt, ettől kezdődően pénzt kell adnia a területhasználatért. Ezért (is) próbálnak tulajdonjogot szerezni a terület fölött. A vonatkozó határozattervezetet a román pártok tanácstagjai nyújtották be.

A vajnafalvi ortodox templom története 1995-ben kezdődött, mikor a 21-es tanácsi határozattal 1212 négyzetméter területet adtak használatba az egyháznak templomépítés céljából, koncessziós szerződés alapján. A szerződést 100 évre kötötték meg, a feltételek között szerepelt, hogy 20 évig nem kell bért fizetnie az egyháznak. 2010-ben derült ki, hogy rosszul azonosították a területet, és annak egy része, 636 négyzetméter magánszemélyek birtokában van.

 Közben felépült a templom, a tanács úgy látta, kötelessége kiigazítani a hibát, ezért 2010-ben a tulajdonosoktól megvásárolta a területet, négyzetméterenként 23 eurós áron, így továbbra is 1212 négyzetméter maradt az egyház használatában. Az ortodox egyház hajlandó kifizetni a tanácsnak a szóban forgó – a város által megvásárolt és az egyház által használt – telek értékét, 23+1 euró/négyzetméter áron, ezt az igényt el is fogadta a tanács.

 A fennmaradó, ugyancsak koncessziós szerződés alapján használt részt viszont ingyen szeretnék tulajdonba kapni. Ezért kérték: visszamenőleges hatállyal módosítsák a vonatkozó iratokat, és foglalják bele, hogy ingyenes használatba kapták a területet. A törvény szerint az egyházak kérhetik, hogy az általuk ingyenesen használt területekre tulajdonjogot kapjanak. Az iratok utólagos módosítása viszont törvényellenes – szögezte le Gye­rő József ügyvéd, a helyi tanács tagja. Az igénylők felvetették: a tanács a 2000/18-as határozatával, koncessziós szerződés alapján az unitárius egyháznak is területet juttatott, tíz év bérfizetési türelmi idővel. Ez a szerződés azonban nem lépett érvénybe, mivel a területet magánszemélyek igényelték vissza.

 Az ortodox templom alatti, 575 négyzetméteres, ingyenesen kért telek piaci árának tekintetében sem értettek egyet a felek, ezért a tanács úgy döntött, újból felértékelteti azt. Szeptemberig készül el a felmérés, az ott megadott érték szerint felajánlják megvételre az egyháznak. Ha nem egyeznek bele a vételárba, marad a koncessziós szerződés, és a bért tovább fizetik évente – vázolta Gyerő.

 

Bokor Gábor

Székely Hírmondó