vissza a főoldalra

 

 

 2015.06.26. 

Szülőföldről képekben, írásban – Díjazták és kiértékelték a Kálnoky-pályázatot

A sepsikőröspataki Kálnoky-kastély rusztikus pincéjében – az összesepert vakolat jó alapot biztosított az apró mécseseknek, aljának egyenetlenségeit szalmával fedték le, székek közé helyezett lécekkel növelték az ülőhelyek számát – díjazták és értékelték a Szülőföldem képekben és írásban című pályázatra beküldött munkákat. A díjátadás alkalmával elhangzott: bár a pályamunkák zöme eltért a témától, de örvendenek ennek, hiszen valójában így lett jó.

 A kiírást meghirdető gróf Kálnoky Borisz író, újságíró a két évvel ezelőtti családtörténeti pályázat folytatásának mondotta a mostanit: két esztendeje a családi örökségként őrzött fényképek és dokumentumok összegyűjtése volt a cél, most viszont arra kérték a fiatalokat, a tágabb értelemben vett otthonukhoz való kötődésükről valljanak. Tüdős S. Kinga művelődéstörténész az elbírálás szempontjairól szólva úgy fogalmazott, fontosnak tekintették az adatgazdagságot, de még inkább a személyes, fan­táziadús megközelítést, ezért kicsit hátrább sorolták a turisztikai ismertetőkhöz hasonló írásokat.

 A fődíjas Bereczki Lilla Katinka kecseti dédnagyapját, az 1940-ben magyar parlamenti képviselővé váló Kiss Kálmánt középpontba állító dolgozata lett; amellett, hogy nagyon jó a fényképes dokumentációja, szövege is érdekfeszítő, erőssége, hogy irodalmi rálátása is van. A második díjat kiérdemlő Nagy Anita Enikőnél a szöveg eredetiségét emelték ki, a különdíjas Makó Blanka Beátánál a fényképeket, Hodor Barbaránál pedig a kivitelezést, a fényképeket, illetve azok témaválasztását méltányolták. Részvételi oklevelet kapott Kozsokár Hajnal, Farkas Orsolya, Berszán Noémi, Ferencz Alpár, Szakács György, Hosszú Loránd és Tala Árpád.

 Végszóként Tüdős S. Kinga elmondta, a dolgozatokból kitetszett, a mai fiataloknak a szülőföldről nem feltétlenül a régi templom és az iskola jut eszükbe: pátriájuknak azt tartják, ahova és amihez érzelmileg kötődnek.  

Kálnoky Borisz újabb pályázati kiírás lehetőségeit vetette fel. Mint mondotta, arra készül, hogy a fiatalok mellett a kicsit idősebbeket is megszólítja, s valószínűleg következő pályázati kiírása nemcsak a háromszékieknek, hanem a székelyföldieknek vagy éppen erdélyieknek szól majd.

 

Hecser László

Háromszék