vissza a főoldalra

 

 

 2015.06.26. 

Alapjövedelem-kísérlet

Feltétel Nélküli Alapjövedelem rendszert vezetne be az új finn kormány, legalábbis ezt ígéri a múlt hónapban nyilvánosságra hozott kormányprogramban.

A juttatást promotáló belga oldal szerint még csak egyetlen mondat van erről a kezdeményezésről a finn kormányprogramban, a vállalás címe: Alapjövedelem-kísérlet megvalósítása. Részleteket nem közöltek, illetve az ütemezést sem hozták nyilvánosságra.

Így még nem tudni, ha a terv meg lesz valósítva, milyen összegben és milyen körülmények között gondolják megvalósítani. A legnagyobb kormánypárt, a finn miniszterelnök pártja támogatná, a többi kormánypárt viszont nem nyilvánult még meg a kérdésben.

Európában több országban is érdeklődnek az alapjövedelem iránt, például a Podemos Spanyolországban és a D66 nevű párt Hollandiában. Ez az első eset, hogy egy európai kormány ilyen vállalást tett, és az első alapjövedelem-kísérlet lenne fejlett országban a hetvenes évek óta. Más országokban a közelmúltban már indítottak ilyen kísérleteket, például Indiában, Namíbiában és Brazíliában, és eddig pozitívak a tapasztalatok (nőtt a gazdasági teljesítmény, javultak az egészségügyi, lakhatási és más mutatók).

A független Finnország 74. kormányának miniszterelnöke Juha Sipilä, akit Finnország köztársasági elnöke május 29-én nevezett ki. A kormánykoalícióban három párt vesz részt: a Centrumpárt (Suomen Keskusta), a Finnek Pártja (Perussuomalaiset) és a Nemzeti Koalíciós Párt (Kansallinen Kokoomus). Juha Sipilä kormányát 14 miniszter alkotja:

Juha Sipilä (Centrumpárt) – miniszterelnök; Timo Soini (Finnek Pártja) – külügyminiszter; Lenita Toivakka (Nemzeti Koalíciós Párt) – külgazdasági és fejlesztési miniszter; Jari Lindström (Finnek Pártja) – igazságügyi és munkaügyi miniszter; Petteri Orpo (Nemzeti Koalíciós Párt) – belügyminiszter; Jussi Niinistö (Finnek Pártja) – honvédelmi miniszter; Alexander Stubb (Nemzeti Koalíciós Párt) – pénzügyminiszter; Anu Vehviläinen (Centrumpárt) – önkormányzati és reformminiszter; Sanni Grahn-Laasonen (Nemzeti Koalíciós Párt) – oktatási és kulturális miniszter; Kimmo Tiilikainen (Centrumpárt) – mezőgazdasági és környezetvédelmi miniszter; Anne Berner (Centrumpárt) – közlekedési és kommunikációs miniszter; Olli Rehn (Centrumpárt) – gazdasági miniszter; Hanna Mäntylä (Finnek Pártja) – szociális és egészségügyi miniszter, Juha Rehula (Centrumpárt) – családügyi és alapellátási miniszter.

Mi áll a finn csodának is nevezett rendszer hátterében? Szociális újítások, problémamegoldás és a kihívásokra adott egyedi válaszok.

Finnország népessége 5,4 millió fő, a népsűrűség csupán 15,7 fő/km2. A lakosság zöme – mintegy 1,3 millió ember – az ország déli részén, a főváros környékén él. Az ország további nagyobb városai Espoo, Tampere, Vantaa és Turku délen, Oulu pedig északon.

A várható élettartam gyorsan növekszik, manapság a finnek tovább élnek, mint bármikor korábban, ám Finnország népességének korösszetétele kihívások elé állítja az országot. Az idősek száma az elmúlt negyven évben megötszöröződött.

Finnországnak két hivatalos nyelve van: a finnt a népesség 90 százaléka, a svédet 6 százaléka beszéli. 1923 óta teljes vallásszabadság van Finnországban. A finnek többsége az evangélikus (lutheránus) egyház tagja (mintegy 78%), míg 1,1% az ortodox egyház tagja. Finnország kiváló oktatási rendszerének köszönhetően 2009-ben a PISA felmérés (Programme for International Student Assessment) a finn tinédzserek matematikai, természettudományos és olvasási készségeit a közel hatvan vizsgált ország közül a legjobbnak, vagy ahhoz közelinek találta.

A finn iskolai rendszer erőssége a kiválóan képzett pedagógusokon kívül abban rejlik, hogy mindenkinek egyenlő tanulási lehetőséget biztosít, társadalmi háttértől függetlenül. Finnország erőssége a logisztikában, a nyelvtudásban és a kockázati tőke területén felhalmozott tapasztalataiban rejlik. Az ország legfőbb külkereskedelmi partnerei között találhatjuk Oroszországot, Németországot, Nagy-Britanniát, Svédországot, Kínát és Hollandiát.

Finnországban tervszerűen próbálják az innovációt támogatni olyan csatornák és kezdeményezések által, mint a nemzeti innovációs stratégia, a technológiai programok, valamint a területi tudományos és technológiai parkok hálózata. Az ország az elsők között van az egy főre jutó K+F kiadások terén. Finnország a társadalmi újítások terén is vezető helyen áll.

A finn vállalkozások az új technológiák alkalmazásának úttörői. A finn mérnökök és tudósok nemzetközi rangot vívtak ki maguknak több területen és számos termékkel. Ide tartozik sok erdőipari, mérnöki, informatikai és kommunikációs termék. Finnország egyben egyike a világ korrupció által legkevésbé megfertőzött országainak.

 

czyla