vissza a főoldalra

 

 

 2015.06.30. 

MEGJELENT A HAVI MAGYAR FÓRUM JÚNIUSI SZÁMA!

Tartalomból:

 ÉVFORDULÓ

NAGY LÁSZLÓ

(Felsőiszkáz, 1925. július 17. – Budapest, 1978. január 30.)
Nagy László: ÉLETEM

Utazom anyámhoz, zsebemben a szerkesztőség levele, kérnek, írjak önéletrajzot a karácsonyi számba. Most éppen eredetemhöz érkezem. Ahogy szoktam, körüljárom a rozoga házat, megszimatolok mindent. Megrugdosom, forgatom a sok lomot, nézegetem a karmagerendán a csorba és üres fecskefészket. Ilyen a ház is, anyám a faluban él, már védettebben. Fölmegyek a padlásra is, vizsgálom a korhadt koszorúgerendát, bírja-e még? Egyszer majd kifordulnak a sárfalak a tető alól, s lerogyik minden. Már leselkedik a természet a réseken át. Zöld huzat, az örökkévalóság lelke dúdol halkan. De most nem fáj semmi. Bölcsebb lettem? Kívül süt a szeptemberi szép nap. Irkával, tollal ülök a diófa alá. Születésem napját nem tudom. Míg itthon éltem, július 14-ét mondtam, így tudtam anyámtól. Később anyakönyvi kivonat kellett, s ez ámulatomra 17-ét jegyezte. Papír szerint 1925. július 17-én születtem Felsőiszkázon, Veszprém megyében. Születésemkor aratás volt, szent munka, éjszakák, nappalok egybeestek, az én dátumom pedig elveszhetett a sok tennivaló közt. Mégis, ha a Bastille-börtönt 14- én döntötték le, illett volna ezen a napon születnem. Anyám a kamrát, padlást sározta-sikálta az új gabonának. Hordta a magasba a nehéz agyagot, kínlódta magát át a gerendákon. Úgy elfáradt, hogy szerinte, a szüléshez nem maradt ereje. Vállam is igen széles volt, ezért jöttem nehezen világra. Sok vért vesztett, s ha nincs a jó bába néni, már akkor meghalunk. Kínjáért hálaképpen jó gyerek voltam, míg lábra nem álltam.

 Nagy László szerelme: Szécsi Margit

A 23 éves Szécsi Margit és a 26 éves Nagy László Dunapentelén, az épülő Sztálinvárosban találkoztak először 1951-ben. A bulgáriai tanulmányútjáról hazatért költő egy bolgár csoportnak tolmácsolt éppen, a lány pedig fizikai munkásként az építkezésen dolgozott. Nem sokkal később egy piacon futottak össze. Keszeget ettek, nevettek a szálkák és a szélben elrepülő szalvéták miatt. Szerelmespárként távoztak. Szegények voltak mindketten, és lelkesek a változások iránt. Margit apja a háború előtt asztalossegéd volt Pestszentlőrincen. A konyhában volt a műhelye, és amikor eladósodott, a végrehajtók elvitték a fiatal lány alól az ágyat is. Hamar vált önállóvá, utcai vagányokkal barátkozott.

 A KÖLTŐ NEM TÉVEDHET

Nagy László most éppen 90 éves lenne, s negyven évvel ezelőtt Kormos István készítette vele ezt az emlékezetes interjút 50. születésnapja alkalmából

KORMOS ISTVÁN: Azt, hogy költő vagy, ki tudod-e mondani?

NAGY LÁSZLÓ: Nem szoktam kimondani. Hivatalos papírokra ráírom, hogy író a foglalkozásom. Egyébként azt szoktam mondani, hogy festő vagy műfordító.

K. I.: Van egy másik emlegetett szava a pályádnak, és majdnem nevetséges szava, az, hogy ihlet. Mi az ihlet?

N. L.: Igen, szoktak bennünket csúfolni: most van ihletben a költő. Én ritkán használom ezt a szót, az ihletet alkalmas lelki állapotnak tartom versírásra. Az a tapasztalatom, hogy verset is csak jókedvvel és erővel tudok írni. Olyankor is, amikor keserű, szomorú verset kezdek.

K. I.: A játékra van-e erőd, képességed, vagy úgy érzed, hogy csak a sorskérdésekkel foglalkozhat a költő?

N. L.: Az igazi költő nemcsak azzal foglalkozik, játékosan is lehet egyébként sorskérdésekről írni. Örököltem játékosságot, humorérzéket, sajnos, nem tudtam eléggé kihasználni. Most, hogy bölcsebb lettem, tudok mulatni magamon is, másokon is, így is tudok játszani. De magában a versben, a vers felépítésében is alkalmazni tudom a játékot.

 Csurka István: INDULATOS IDENTITÁS
Nagy László korszerűsége kapcsán

A korszerűség az egyik legbizonytalanabb fogalma az esztétikai ítélet-alkotásnak. Nem csupán az a rengeteg tévedés, fel nem ismerés, cserbenhagyás és elhallgatás int óvatosságra, ami a századok során felhalmozódott az európai kultúrában; nemcsak az óriások elhagyott, gondozatlan sírdombjai, hanem a korszerűség babérkoszorújával felmagasztalt középszerűek márványtáblái, emlékművei is óva intenek az elhamarkodott, a könnyelmű állásfoglalástól. Főként veszélyes a korszerűség baseball-labdáját hajigálni manapság, amikor maga a fogalom felértékelődött, amikor a korszerűség billogának hatósági passzus jellege van a piacon: amin nincsen rajta egy magát szinte mindentudónak képzelő jó szellemekből, tudósokból, de sznobokból és akarnokokból is álló kör pecsétje: modern, azt nem lehet legfeljebb csak az ócskapiacon elkótyavetyélni.

MAGYAR SORS
Szabó Lőrinc: A stílus és szellem főirányai az újabb magyar költészetben

Körülbelül egy hónapja kaphattam meg a berlini Magyar Intézet Barátainak Társasága felkérését, hogy tartsak előadást a mai magyar líráról. Azóta sokszor próbáltam elképzelni, hogy tulajdonképpen mit is mondok majd Önöknek erről a helyről. S mialatt a milliós Budapesten, otthon és hivatalban, lopott magányban és robogó autóbuszon, mindenütt az egyéni és közösségi kenyérkereső üzem gondjai és parancsai ostromoltak, mialatt minden oldalról az új nemzeti energia halmozás munkája gyúrta, tördelte köröttem, keményen és szakadatlanul a történelmi jelent, s ráadásul egy országgyűlési választás megindulása újból szinte testközelségbe állította mindenki elé a sokat emlegetett magyar sorskérdéseket, amelyek létükben vagy megoldásukban párhuzamosan futnak, sőt részben a legszorosabb kapcsolatban vannak az európai feszültség okaival: az erőknek szükségleteiknek és tényeknek ebben a súlyos özönlésében elbátortalanodva minduntalan fel kellett vetnem magamban a kérdést, hogy vajon van-e értelme a mai siketítő világban a költészet finom szavára figyelni, s még inkább azt, hogy lehet-e akárcsak a legkisebb reménye is valami szellemi haszonnak abból, hogy egy magyar költő versekről és irodalmi irányzatokról beszél egy olyan idegennyelvű körben, amelynek hallgatósága számára semmit sem tud megeleveníteni e költészet kincseiből.

KÖNYVEKRŐL
Halmy Kund két kötetének bemutatója

Halmy Kund, a Retörki történésze által készített Beszéljenek az iratok – Szemelvények az MSZMP KB Kultúrpolitikai és Művelôdéspolitikai Munkaközösségének iratanyagaiból (1976-1988) című kötetet a Nemzeti Emlékezet Bizottsága adta ki, a Cenzúra? – Az MSZMP KB Tudományos, Közoktatási és Kulturális Osztályának működése, 1982 című kötetet pedig a Retörki.

Dr. Bíró Zoltán, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum főigazgatója:

Két kis kötet jelent meg ugyanattól a szerzőtől, két különböző intézet kiadásában, most pedig két kötet jelent meg a saját intézetünk kiadásában. Két dokumentumkötetről van szó, mind a kettő dokumentumokat használ úgy, hogy hozzá kommentárt fűz. Ezek a kommentárok, és maguk a dokumentumok természetesen azok, amik valójában izgalmassá teszik ennek a kornak a történetét olyan módon, hogy két osztály vizsgálata zajlik tulajdonképpen Halmy Kund munkásságában. És a pártközpontnak olyan osztályairól van szó, amelyek annak a kulturális politikának a természetét mutatják be, amely a Kádár-rendszerre, illetve ezen belül az Aczél-korszakra érvényes. Ami érdekessége ennek a két kötetnek az az, hogy az ún. tudományos és kulturális osztály, valamint az agitprop osztály hogyan, milyen módon és milyen színvonalon szolgálta ki a korabeli politikát.

MŰVÉSZET
Faragó Laura: MEGFEJTENI A TITKOT

Sokszor mondjuk egy-egy zseniális produkció után, hogy ilyen soha nem lesz több; megismételhetetlen; felülmúlhatatlan! És íme, eltelik (mintegy) ötven esztendő, és beigazolódik, hogy a „teremtés” ma is folytatódik, és a csoda – igenis – megismételhető! A hetvenes évek elején a budapesti Irodalmi Színpadon (ma Radnóti Színház) Földédesanyám címmel Jancsó Adrienne balladaestjét hallgatta ilyen revelációként a közönség, és a dicsérő kritikák úgy méltatták a produkciót, hogy utolérhetetlen! Valóban szenzációként hatott a népballada dallam nélkül a színpadon, hiszen több mint ezerszer hallhatta a Földédesanyámat a „nagyérdemű” (ezt magam is igazolhatom; a balladaest énekes közreműködőjeként beutaztam Jancsó Adrienne-nel az egész országot – sőt, a fél világot)! Tudjuk, hogy eleink soha nem szavalták, hanem mindig énekelték a népballadát, így vigasztalták (vagy éppen borzongatták) magukat, és a műfaj is így maradhatott fenn – az ének örök vivőerejével – napjainkig.

KÖZÉLET
Dr. Horváth László: Néhány észrevétel Antall Józsefről

Több cikk jelent meg Antall Józsefről az utóbbi hetekben. Fontos a megítéléséhez, hogy milyen bel- és külpolitikai helyzetben kezdte el a működését. Ma már tudjuk, hogy az egész nyugati világot a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank mögött álló globális pénzhatalmi rendszer (USA, Tel- Aviv) irányítja. Az általa megnyert II. világháború után ez a rendszer kidolgozta azt a pontos tervet, amely az évtizedek során a Szovjetunió felbomlásához vezetett (Nixon, Reagan, id. Bush). Az 1946-ban kialakult hidegháborút (lásd Churchill fultoni beszédét) és a fegyverkezési versenyt a Szovjetunió elvesztette. Ezt az 1989-es Máltai Kongresszus rögzítette. Ezen a kongresszuson a Szovjetunió kötelezte magát, hogy domináló politikai, gazdasági befolyását feladja, a szovjet csapatok kivonulnak a kelet-közép-európai országokból és e térségben parlamentáris demokráciákat hoznak létre. A Szovjetunió befolyása e területekre megszűnt és ezzel egyidejűleg, a Szovjetunió gigantikus II. világháborús kölcsönét az USA felé elengedték. Tehát az 1990-ben, Magyarországon lezajlott rendszerváltozást nem az MSZMP politikai bizottsága kezdeményezte, ahogy ezt a hazai posztkommunista és liberális politikusok próbálják beállítani, hanem a két szuperhatalom (USA, SZU) megegyezése indította el. Hogyan?

 TÁRCA, NOVELLA
Domokos Kázmér: Az emlékeimben kutattam I.

A Szent Keresztről elnevezett Irgalmas Nővérek a szocialistának álcázott hatalom látszólagos átadását követően – nevezzük rendszerváltásnak – Pilisborosjenőn otthont teremtettek maguknak, újból felépítették a magyarországi tartományi székházukat. A rendet Theodosius Florentini (1808 – 1865) kapucinus szerzetes, és B. Maria Teresia Scherer (1825– 1888) alapította Svájcban, a XIX. század közepén. Magyarországon 1865-ben jelentek meg és Aranyosmaróton telepedtek le. Válságos időszakban kezdett éledezni a kongregáció ( katolikus hitbuzgalmi egyesület), mert Svájcban a vallásos konzervatívok és a vallásosnak aligha nevezhető liberálisok küzdöttek a politikai hatalomért. Győztek a liberálisok és harcot indítottak a katolikus egyház ellen. Theodosius Florentini is menekülni kényszerült.

 Pósa Zoltán
FUTÁS ÉS LEBEGÉS
Kisregényrészlet három részben a SZÖKÉS ÉS VEZEKLÉS című nagyregényből

Szűzvárban helyezzük el magukat – kacsint ránk egy tarkaruhás kontyos nő. Egyutcás városka, copf-gótikus elemek kavalkádja. A városháza négy sárga tornyocskáját csipkézett ál-mellvéd hidalja össze, a félvonalon egy-egy mini-bástya. Fehér, lila-hússzínű mozaikkockák az úttesten, az aszfalton. Kockaalakú, vörös oszloplábakon álló építmény, gigászi udvar veszi körül négy oldalról, fehér kerítés.Amint belépsz az első ajtón, döbbenetes látvány fogad. Belülről hagyományos reáltanoda és kollégium jegyeit hordozza, folyosó helyett hatalmas csarnokból nyílnak a lakások. Félignyitott ajtó résén emeletes faágyakat látunk rendetlen – de nem otthontalan összevisszaságban, jobbra-balra egy-egy „sparheltos”, hagyományos konyha. Palavesszők, palatáblák, s hatalmas fekete, lábon álló táfli.

 TANULMÁNY
Dr. Diószegi György Antal: Lyka Döme értékvilága
„úgy lettem nevelve, hogy bízzam a Magyarok Istenében”

A történelem a megismerés, az átélés és a megemlékezés művészete, mely korszakokon átívelő létében sorsközösségi üzenetté válik a jövő nemzedékei számára. A történelem szeretete az út a múlt érzékelésének művészetéhez: ennek legfőbb üzenete napjaink számára, hogy egy nemzet sorsa a hétköznapok becsületében rejlik. Ezen gondolatok és az alábbi történelmi összefüggések jegyében érdemes a görög eredetű magyar hazafi, pázmándi birtokos Lyka Döme (1854–1937) életútjának a magyar hazát szolgáló értékvilágát

 Dr. Sebestény Sándor ny. főiskolai docens, országgyűlési szakfőtanácsos : Főhajtás Bartha Miklós életműve előtt
Bartha Miklós (1848-1905)

Bartha Miklós országgyűlési képviselő, a neves író és publicista emléke a késői utókor emlékezetébe már elhalványult. A Nemzeti Pantheon Fiumei úti sírkertjében lévő sírhantjáról hiányoznak az emlékezés friss virágai, budapesti szobra múzeumi raktárban pihen. Közírói és politikusi munkássága pedig mélyreható tanulságokat hagyott maga után, nem véletlen, hogy a trianoni békeszerződést követően az anyaországba sodródott értelmiségi fiatalok 1925-ben, Társaságuk névadójának választották. A Bartha Miklós Társaság szárnyain bontakozott ki a progresszív népi írói mozgalom, amelyre Bajcsy-Zsilinszky Endre politikusként oly előrelátóan támaszkodott. E szellemi körnek volt meghatározó egyénisége József Attila, aki Zsilinszky lapjánál az Előörsnél belső munkatárs volt 1929-30-ban. Itt közölte először a társadalmi programalkotó Ákácokhoz című versét 1929. november 23-án, az év szép Karácsonyának szent ünnepére pedig Betlehem címmel írt költeményt. Bethlen István regnáló miniszterelnökről szintén az Előörsben közölt 1930-ban verset.

 

Keresse a Havi Magyar Fórumot az újságárusoknál, vagy június 30-án 17 és 19 óra; illetve július 1-jén 9-11; és 14 és 16 óra közt a Magyar Fórum Kiadóhivatalában (IX. kerület, Ráday u. 32. I. emelet. 3. Előfizetéssel kapcsolatos információk: +36-30-7545-017.